NRK Meny
Normal

Fisk på julebordet

Det er mange som vil ha fisk til jul, og kokke-Lise og kokk Frode Aga hjelper deg med å imponere gjestene på julebordet.

Julebordmiddag i Frokost-TV
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Einbærgravet fjellørret

4 porsjoner

800 g beinfri ørretfilet med skinn

1 1/2 ts grovknust pepper

20 g grovknust einerbær

30 g salt

30 g sukker

Slik gjør du:

Legg fileten i en form el.l. med skinnsiden ned. Dryss filetene med pepper og einerbær og ha til slutt over salt-og sukkerblandingen. Sett formen i kjøleskapet.

Etter et par timers tid vil det ha dannet seg lake. Snu ørretfiletene slik at skinnsiden vender opp.Dekk formen med plastfilm, sett den tilbake i kjøleskapet og la fisken marinere i 2 døgn før servering.

Einerbærgravet fjellørret holder seg 3-4 døgn i kjøleskap.

Nett-TV: Einebærgravet laks del 1

Nett-TV: Einebærgravet laks del 2

Sennepssaus

4 porsjoner 

2 ss sterk sennep

1 eggeplomme

1 dl nøytral olje

1 ss rømme

2 ss finhakket dill

salt, pepper og sukkker

Slik gjør du:

Bland sennep og eggplommer i en bolle. Visp inn oljen litt etter litt. Sausen skal få en tykk konsistens, omtrent som majones.

Tilsett rømme og dill. Smak sausen til med salt, pepper og sukker.Sausen er holdbar en ukes tid i kjøleskap.

Lun rakfisk à la Aga

4 porsjoner - forrett

400 g rakfiskfilet, uten skinn og bein

1/2 dl fløte

150 g smør, helst usaltet

2 ss finhakket sjalottløk

2 ss finhakket gressløk

4 ss hakket eller strimlet rødbet

salt og pepper

Slik gjør du:

Varm ovnen til 220 grader.

Ha sjalottløken i en liten kasserolle, tilsett fløten og kok opp.Visp inn 3-4 smørterninger. Når smøret har jevnet seg med fløten tilsetter du 3-4 smørterninger til mens du hele tiden visper.

Fortsett slik til du har vispet inn alt smøret og sausen har fått en fyldig konsistens.Smak sausen til med salt og pepper og ha i gressløk.

Hold sausen varm, men pass på så den ikke koker da kan den skille seg.Skjær fisken i fire jevne stykker og legg dem på et smurt stekbrett el.l.

Varm rakfisken et par minutter i ovnen og server med smørsaus og rødbet.

Nett-TV: Lun rakfisk

Julemiddag i Frokost-TV
Foto: Heidi Rode / NRK

Pynt opp festbordet

Her får du også gode tips om hvordan du kan fikse opp julebordet, slik at det også blir delikat!

Nett-TV: Festbord til jul del 1

Nett-TV: Festbord til jul del 2