Einbærgravet fjellørret
4 porsjoner
800 g beinfri ørretfilet med skinn
1 1/2 ts grovknust pepper
20 g grovknust einerbær
30 g salt
30 g sukker
Slik gjør du:
Legg fileten i en form el.l. med skinnsiden ned. Dryss filetene med pepper og einerbær og ha til slutt over salt-og sukkerblandingen. Sett formen i kjøleskapet.
Etter et par timers tid vil det ha dannet seg lake. Snu ørretfiletene slik at skinnsiden vender opp.Dekk formen med plastfilm, sett den tilbake i kjøleskapet og la fisken marinere i 2 døgn før servering.
Einerbærgravet fjellørret holder seg 3-4 døgn i kjøleskap.
Sennepssaus
4 porsjoner
2 ss sterk sennep
1 eggeplomme
1 dl nøytral olje
1 ss rømme
2 ss finhakket dill
salt, pepper og sukkker
Slik gjør du:
Bland sennep og eggplommer i en bolle. Visp inn oljen litt etter litt. Sausen skal få en tykk konsistens, omtrent som majones.
Tilsett rømme og dill. Smak sausen til med salt, pepper og sukker.Sausen er holdbar en ukes tid i kjøleskap.
Lun rakfisk à la Aga
4 porsjoner - forrett
400 g rakfiskfilet, uten skinn og bein
1/2 dl fløte
150 g smør, helst usaltet
2 ss finhakket sjalottløk
2 ss finhakket gressløk
4 ss hakket eller strimlet rødbet
salt og pepper
Slik gjør du:
Varm ovnen til 220 grader.
Ha sjalottløken i en liten kasserolle, tilsett fløten og kok opp.Visp inn 3-4 smørterninger. Når smøret har jevnet seg med fløten tilsetter du 3-4 smørterninger til mens du hele tiden visper.
Fortsett slik til du har vispet inn alt smøret og sausen har fått en fyldig konsistens.Smak sausen til med salt og pepper og ha i gressløk.
Hold sausen varm, men pass på så den ikke koker da kan den skille seg.Skjær fisken i fire jevne stykker og legg dem på et smurt stekbrett el.l.
Varm rakfisken et par minutter i ovnen og server med smørsaus og rødbet.
Pynt opp festbordet
Her får du også gode tips om hvordan du kan fikse opp julebordet, slik at det også blir delikat!