Hopp til innhold

Fisk på julebordet

Det er mange som vil ha fisk til jul, og kokke-Lise og kokk Frode Aga hjelper deg med å imponere gjestene på julebordet.

Julebordmiddag i Frokost-TV
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Einbærgravet fjellørret

4 porsjoner

800 g beinfri ørretfilet med skinn

1 1/2 ts grovknust pepper

20 g grovknust einerbær

30 g salt

30 g sukker

Slik gjør du:

Legg fileten i en form el.l. med skinnsiden ned. Dryss filetene med pepper og einerbær og ha til slutt over salt-og sukkerblandingen. Sett formen i kjøleskapet.

Etter et par timers tid vil det ha dannet seg lake. Snu ørretfiletene slik at skinnsiden vender opp.Dekk formen med plastfilm, sett den tilbake i kjøleskapet og la fisken marinere i 2 døgn før servering.

Einerbærgravet fjellørret holder seg 3-4 døgn i kjøleskap.

Nett-TV: Einebærgravet laks del 1

Nett-TV: Einebærgravet laks del 2

Sennepssaus

4 porsjoner 

2 ss sterk sennep

1 eggeplomme

1 dl nøytral olje

1 ss rømme

2 ss finhakket dill

salt, pepper og sukkker

Slik gjør du:

Bland sennep og eggplommer i en bolle. Visp inn oljen litt etter litt. Sausen skal få en tykk konsistens, omtrent som majones.

Tilsett rømme og dill. Smak sausen til med salt, pepper og sukker.Sausen er holdbar en ukes tid i kjøleskap.

Lun rakfisk à la Aga

4 porsjoner - forrett

400 g rakfiskfilet, uten skinn og bein

1/2 dl fløte

150 g smør, helst usaltet

2 ss finhakket sjalottløk

2 ss finhakket gressløk

4 ss hakket eller strimlet rødbet

salt og pepper

Slik gjør du:

Varm ovnen til 220 grader.

Ha sjalottløken i en liten kasserolle, tilsett fløten og kok opp.Visp inn 3-4 smørterninger. Når smøret har jevnet seg med fløten tilsetter du 3-4 smørterninger til mens du hele tiden visper.

Fortsett slik til du har vispet inn alt smøret og sausen har fått en fyldig konsistens.Smak sausen til med salt og pepper og ha i gressløk.

Hold sausen varm, men pass på så den ikke koker da kan den skille seg.Skjær fisken i fire jevne stykker og legg dem på et smurt stekbrett el.l.

Varm rakfisken et par minutter i ovnen og server med smørsaus og rødbet.

Nett-TV: Lun rakfisk

Julemiddag i Frokost-TV
Foto: Heidi Rode / NRK

Pynt opp festbordet

Her får du også gode tips om hvordan du kan fikse opp julebordet, slik at det også blir delikat!

Nett-TV: Festbord til jul del 1

Nett-TV: Festbord til jul del 2

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.