Hopp til innhold

First we take kjøkkenet, then we take kjellerstua

Det handler om å leve når Det Norske Teatret lager forestilling med utgangspunkt i Nordens største interiørmagasin.

Bu betre

Per Scaanning og Hilde Olausson spiller i stykket som baserer seg på Nordens største og dominerende magasin på interiørstoff.

Foto: Dag Jenssen

Da teateroppsetningen «Bo bedre» ble spilt ved teateret Mungo Park i Danmark, ble det en umiddelbar suksess. Stykket baserer seg på og henter tekster fra interiørmagasinet med samme navn – Nordens største og dominerende på interiørlesetrenden i vårt naboland siden oppstarten i 1961.

Når Det Norske Teatret i Oslo nå viser norgespremieren på dette stykket, er det kanskje med håp om samme suksess.

Bu betre

Espen Reboli Bjerke har fryktelig lyst på en rød stol.

Foto: Dag Jenssen

Collage

«Hvis veggene kunne snakke …» skrev det danske teateret på nettsidene sine da «Bo bedre» hadde premiere i 2012. Ved Det Norske Teatret står de fire skuespillerne i sentrum i et scenerom med mindre fokus på interiør og design og desto større fokus på skuespillerne.

Scenen er en sort boks, langt unna glossy interiørmagasinartikler. En sort, litt kantete forhøyning, en husmodell i tre og en rød Syveren-stol signert Arne Jacobsen danner rammen for «Bu betre».

«Bu betre» er en collage der alt endrer seg fra scene til scene. Den episodiske oppbygningen viser nesten alle fasetter av det å bo og å ønske å bo bedre. Uten en historielinje å følge, mer enn det tegner stykket et bilde av en tilstand.

Oppussingstilstanden, eventuelt oppussingshysteriet. Nordmenn brukte tross alt 66 milliarder kroner nettopp på oppussing i fjor.

Bu betre

En svakhet med stykket er at det ikke er tid til å gå inn i situasjonene og kjenne dypet av glede og sorg som ligger bak de ulike livsfasene og overgangene, skriver NRKs anmelder.

Foto: Dag Jenssen

Healthness og sang

De fleste tekstene er hentet fra magasinet Bo bedre. Noe er bevart fra forestillingen i Danmark, noe er tilpasset norske forhold, noe er skrevet nytt. Eksempelvis scenen om baderomstrenden Healthness – en blanding av health og wellness, en relativt ny trend.

Forestillingen bruker også kjente sangtekster. Eksempler er «Mellom bakkar og berg (der nordmannen som kjent heve funne sin heim)» og Leonard Cohens «First we take Manhattan», satt inn i en oppussingssammenheng (først tek vi kjellerstua, så tek vi kjøkkenet).

Les flere teateranmeldelser:

Livsfaser

Men det handler egentlig ikke om interiør. «Bu betre» spiller ut ulike livsfaser og overganger. Scenene handler om et par som skal skilles, stressende småbarnsforeldre med rot over alt, morfar som skal flytte fra hjemmet sitt og til et sykehjem, hun som lånte seg fra gård og grunn.

Og ikke minst om nabolag og nabolagskonflikter. Ensemblet (Agnes Kittelsen, Espen Reboli Bjerke, Hilde Olausson og Per Schaanning) spiller ut et helt nabolag inkludert bikkjer i en strålende scene.

Bu betre

Spillet er preget av energi, fart og gode overganger. Forestillingen viser oss viktigheten av å bo og av hvordan vi bor, skriver NRKs anmelder. Fra venstre: Hilde Olausson, Per Scaanning, Agnes Kittelsen og Espen Reboli Bjerke.

Foto: Dag Jenssen

Situasjonsbilde

Men dypet bak alle scenene som utgjør collagen «Bu betre», aner vi bare. Styrken ved forestillingen er underholdningen og gjenkjennelsesverdien, å le av et mønster en mer eller mindre er fanget i selv.

Men det er også svakheten: At publikum ler, men at det ikke er tid til å gå inn i situasjonene og kjenne dypet av glede og sorg som ligger bak de ulike livsfasene og overgangene som fordrer ny bolig, oppussing og hagestell.

Publikumslatteren setter seg ikke fast i halsen, og selv om forestillingen rommer en form for kritikk av oppussingshysteriet, veier ikke kritikken spesielt tungt. Men som situasjonsbilde fungerer forestillingen godt.

Energi

Spillet er preget av energi, fart og gode overganger. Forestillingen viser oss viktigheten av å bo og av hvordan vi bor. Uten et hjem er vi nærmest fortapt.

«Bu betre» er folkelig, greit og morsomt teater. Ikke en forestilling som stikker eller rammer, men som har noen scener som skaper ettertanke. Den sier lite nytt om å bo og pusse opp, men fine scener kan gjøre dette til en hyggelig teaterkveld

Bu betre

«Bu betre» handler egentlig ikke om interiør. Stykket spiller ut ulike livsfaser og overganger. Fra venstre: Agnes Kittelsen, Espen Reboli Bjerke og Hilde Olausson

Foto: Dag Jenssen

Kulturstrøm

 • Metropolitan Museum med Karl Lagerfeld-utstilling

  Metropolitan Museum of Art i New York skal feire livet til motedesigner Karl Lagerfeld med en utstilling med rundt 150 av hans arbeider.

  «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty»-utstillingen åpner i mai neste år og vil presentere den «unike arbeidsmetoden» til den tyskfødte designeren, som døde i 2019.

  – Lagerfelds flytende linjer forenet hans design for Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel og hans eget merke, Karl Lagerfeld, og skapte et mangfoldig og produktivt arbeid uten sidestykke i motehistorien, skriver museet.

 • California forbyr rap-tekster som bevis i retten

  Heretter kan en rappers tekster ikke lenger brukes mot rapperen selv i rettssaker i California.

  Loven er laget for å beskytte kunstneres ytringsfrihet og for å hindre at kunstneres tekster eller kreative uttrykk blir brukt mot dem i sivile eller straffesaker.

  California er den første amerikanske delstaten som har vedtatt en lov som gjør det umulig å bruke en artists tekster mot seg selv med mindre bruken av tekstene har vært gjenstand for en rettslig vurdering.

  Flere amerikanske rappere – inkludert Meek Mill, Killer Mike og Tyga – var til stede da Californias guvernør, demokraten Gavin Newsom, signerte loven fredag.

  Loven kommer etter nylige saker mot rapperne Young Thug og Gunna, hvis tekster har blitt lest opp under sakene deres.

  The Black Music Action Coalition, en organisasjon som bekjemper rasisme i musikkindustrien, kaller den nye loven «et avgjørende skritt i riktig retning» for å få slutt på at rasefordommer påvirker rettslige prosesser. (NTB)

 • Ny redaktør i TVNorge

  Magnus Vatn blir ny ansvarlig redaktør i TVNorge melder mediekonsernet Warner Bros. Discovery, ifølge Kampanje og Medier24.

  Vatn er i dag programdirektør i Norge for Warner Bros. Discovery, og han fortsetter i denne rollen samtidig med redaktørjobberen. Han sitter også i selskapets nordiske ledergruppe.

  Han overtar som ansvarlig redaktør etter Espen Skoland, som slutter i mediekonsernet etter tolv år.

  (©NTB)