Hopp til innhold

Fire nye plater fra U2?

U2 har planer for tre nye album, i tillegg til ett som allerede skulle vært ute.

U2

U2 på scenen under bandets pågående turné.

Foto: BORIS ROESSLER / Afp

Bono, U2

Bono og U2 har mange nye plater på gang, men vet ikke hvordan og når de kommer ut.

Foto: Massimo Pinca / Ap
Chris Martin, Coldplay

Chris Martin i Coldplay har gitt U2 sine råd.

Foto: RICHARD DREW / AP

U2 kan ikke sies å ligge på latsiden. Akkurat nå er de ute på den siste delen av sin siste «360 world tour» som fulgte etter utgivelsen av albumet «No line on the horizon» i 2009.

En turné som aldri kom til Norge, fordi scenen var for stor.

«Songs of ascent»

Det er allerede kjent at de har ett nytt album på trappene. Den neste plata har allerede fått tittelen «Songs of ascent» og er søsteralbumet «No Line of the Horizon», slik «Zooropa» (1993) og «Achtung Baby» (1991) var i slekt.

«Ascent» skulle kommet ut for flere måneder siden, men er blitt forsinket på grunn av Bonos ryggproblemer.

Men det stopper tydeligvis ikke der, for U2 har hele tre album til som fansen vil få glede av. Men Bono & co klarer ikke å bestemme seg for når og hvordan de skal gis ut.

Råd fra Chris

Nå har Bono fått råd fra Chris Martin i Coldplay.

- Chris Martin ringte meg og sa han hadde hørt om disse platene vi har på gang. Vi har «Songs of Ascent», med mer meditativt stoff, vi har et rockealbum til og ei plate med et mer klubbaktig lydbilde, i tillegg til Spider Man-stoffet, sier Bono til Rolling Stone.

Det siste med henvisning til musikalen «Turn of the Dark», skrevet av Bono og The Edge.

Chris Martin ønsket å vite hva slags planer U2 hadde for alle disse 20-30 låtene, og kom med en god idé:

Med en gang?

- Hvorfor ikke plukke ut de beste av dem (uavhengig av album) og gi dem ut med en gang?

Men U2 er kanskje ikke så moderne som de ønsker å være.

- Om vi var mer moderne hadde vi kanskje brukt nettet og involvert fansen mer i utvelgelsen av låtene. Nå diskuterer vi bare med hverandre om hvilke vi skal bruke, uten at noen andre vet om låtene, forklarer Bono.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober