Hopp til innhold

Låten «I Am Gay» tok Vassilieva videre til finalen i MGP

– Det er litt tomt i hodet mitt akkurat nå, fordi det ikke har gått opp for meg enda, sier 30-åringen fra Kirkenes. Om én uke møter hun ni andre finalister i Melodi Grand Prix 2020.

Konfettikanonene er ladet for årets største musikkfest, Melodi Grand Prix. Vassilieva er å se på scenen i Trondheim om én uke.

– Nå skal jeg hjem og kose meg, sier Liza Vassilieva som vant over Elin & The Woods i gullduellen.

Det er ingen tvil om at finnmarkingen gleder seg til finalen.

«I Am Gay»

Vassilieva er selv heterofil, men stod i dag på scenen og sang låten «I am Gay». Låten har hun skrevet sammen med tre andre.

– Den er inspirert av «Pride month» i fjor. Vi synes den har et viktig og universelt budskap som egentlig alle kan relatere til, så da spiller det kanskje ikke noen rolle hvem som fremfører den.

Hun takker for støtten de har fått.

– Vi er kjempeglade for støtten vi har fått. Det betyr at folk har likt låten og den har gjort godt, legger hun til.

Fire artister fra Nord-Norge

Jenny Jenssen åpnet showet i en glitrende rosa dress. Hun møtte Elin & The Woods som valgte å joike på scenen. Kevin Boine møtte Liza Vassilieva i den andre duellen, men Boine røyk ut. Gullduellen ble mellom Liza Vassilieva og Elin & The Woods.

Elin Kåven er fra Karasjok, og har etablert sin egen sjanger Arktisk Folk Pop der hun synger på samisk og joiker. Jenny Jenssen kommer fra et lite sted som heter Bjerkvik. Hun er mest kjent som frontfigur i gruppen Septimus – et danseorkester og popband. Som soloartist har hun deltatt i flere konkurranser før, blant annet Stjernekamp.

Kevin Boine har vokst opp i Tana. Han fikk sitt gjennombrudd i Norske Talenter i 2015 med sin samiske rapp. Boine har utgitt flere låter de siste årene. Og «ja» – han er i slekt med musikkstjernen Mari Boine.

Vinneren av delfinalen, Liza Vassilieva er fra Kirkenes. Hun har en lang bakgrunn fra låtskriveri, og sang i dag en egenskreven poplåt.

Se artistene synge her:

Jenny Jenssen synger «Mr. Hello» i MGP-delfinalen.

Elin & The Woods synger «We Are As One» i MGP-delfinalen.

Kevin Boine synger «Stem på mæ» i MGP-delfinalen.

Liza Vassilieva synger «I Am Gay» i MGP-delfinalen.

Tone Damli som allerede har sikret seg plass i finalen 15. februar var også på scenen.

Tone Damli synger «Hurts Sometimes». Hun er forhåndskvalifisert til finale.

Anmeldelse

Tidligere denne uken trillet NRKs musikkanmelder terning på MGP-bidragene fra Nord og finalist Tone Damli.

Tone Damli – «Hurts Sometimes»

Tekst og melodi: Helge Moen, Jim Bergsted, Jethro Fox og Tone Damli

Tone Damli synger «Hurts Sometimes». Hun er forhåndskvalifisert til finale.

Tone Damli

Tone Damli synger «Hurts Sometimes». Hun er forhåndskvalifisert til finale.

Foto: NRK

Tone Damlis karriere har vært en berg-og-dalbane siden Idol 2005 med alt fra slakt til platina. MGP-comebacket er like sukkerholdig som «Butterflies», som tok henne til en andreplass bak Rybaks «Fairytale», men klarer ikke å feste seg like godt til hjernen.

Vi får den karakteristiske Damli-knekken i vokalen, og det ligger en fin uskyldighet over dette uten at det er alt for klissete.

Terningkast: 4

Tone Damli er allerede kvalifisert til finale, men skal fremføre låten sin i delfinalen på lørdag. Artistene under konkurrerer om én finaleplass.

Elin & The Woods – «We Are As One»

Tekst og melodi: Robin Lynch, Elin Kåven, Ylva Persson og Linda Persson

Elin & The Woods synger «We Are As One» i MGP-delfinalen.

Elin & The Woods

Elin & The Woods synger «We Are As One» i MGP-delfinalen.

Foto: NRK

Å finne tilbake til røttene ble Robyn Lynch og Elin Klovens musikalske prosjekt da de startet samarbeidet allerede i 2015. «We are as One» er en elektronisk poplåt krydra med litt joik her og der, men utover det er det ikke veldig mye som skjer.

Oppbyggingen er tam og forutsigbar, med en tekst og melodi som er mer treig enn spennende, selv med fin joik.

Terningkast: 3

Jenny Jenssen – «Mr Hello»

Tekst og melodi: Mats Larsson, Jørgen Andson og Jenny Jenssen

Jenny Jenssen synger «Mr. Hello» i MGP-delfinalen.

Jenny Jenssen.

Jenny Jenssen synger «Mr. Hello» i MGP-delfinalen.

Foto: NRK

Den fine linjen mellom revy og MGP kan ofte bli ekstremt vag. I «Mr Hello» serverer legendariske Jenny Jenssen flåsete swingjazz med en uforskammet kjærlighetslåt. Det lukter ikke kvalitet av dette.

Instrumentene spiller så å si oppå hverandre og krangler om plassen i denne syltynne røra. Det blir for mye greier, og teksten gjør det heller ikke noe bedre i denne tantete skildringen om å finne den rette.

Terningkast: 1

Kevin Boine – «Stem på mæ»

Kevin Boine

Kevin Boine synger «Stem på mæ» i MGP-delfinalen.

Foto: NRK

Tekst og melodi: Henning Olerud, Stanley Ferdinandez og Kevin Boine

Kevin Boine synger «Stem på mæ» i MGP-delfinalen.

Blir dette enda en låt kritikerne hater, men folket elsker? Kanskje det! Kevin Boine ljomer om et land hvor ingenting er på plass, alt går i dass, men om man stemmer på ham – da ordner det seg.

Ærlig sak, men denne joviale «festsjangeren» ble vi ferdige med etter Vidar Villas «Moren din» i 2018. Jeg gir et pluss for mer lek i produksjonen enn de fleste andre bidrag i år, som gjør dette til et friskt pust, men denne låten går liksom ingen vei.

God stemning er vel og bra, men hva er greia?

Terningkast: 2

Liza Vassilieva – «I Am Gay»

Tekst og melodi: Audun Agnar Guldbrandsen, Stian Nyhammer Olsen, Myrtoula Røe og Liza

Vassilieva

Liza Vassilieva synger «I Am Gay» i MGP-delfinalen.

Liza Vassilieva

Liza Vassilieva synger «I Am Gay» i MGP-delfinalen.

Foto: NRK

Låtskriveren Liza Vassilieva har en lang bakgrunn fra låtskriveri, med hyppige deltakelser i låtskrivercamper, hvor en av de også ble plukket opp av K-popgruppen TWICE.

Vassilieva kan pop, og leverer her en sukkersøt og klisjéfylt låt på ærlig vis. Pakket inn i en dansbar og spretten beat.

Den store fallhøyden her er nok at det kan bli innmari tamt på scenen, da dette heller er en mer klassisk radiolåt enn noe som kan sende oss videre til Nederland.

Terningkast: 4

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober