Hopp til innhold

Finske nettaviser stenger sine kommentarfelt

Både Helsingin Sanomats ukentlige magasin «Nyt» og MTV (Mainos-TV) kunngjorde tirsdag at de henholdsvis stenger og regulerer sine kommentarfelt på grunn av rasisme og hets.

Tastatur

STENGER KOMMENTARFELT: På grunn av økende netthets i kommentarfeltene til nyhetssaker som handler om bla. flyktninger, har to finske nettaviser valgt å stenge sine kommentarfelt.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

«Nyts» nyhetsdirektør Jussi Pullinen kunngjorde tidligere i dag at kommentarfeltet til det ukentlige nettmagasinet stenger i to uker. Redaktørene skal i mellomtiden finne ut av hvordan de skal håndtere den økende netthetsen, skriver svenske YLE.

Ifølge Pullinen fører internettkulturen til at alt som blir publisert i Finland til en diskusjon der det skrives krenkende kommentarer.

– Denne kulturen renner ut til den offentlige debatten og det kommer ikke noe godt ut av det. Det er bare kaos, sier Pullinen til svenske YLE.

LES: Flyktningene hetses i kommentarfelt

Krevende å moderere kommentarfelt

Merja Ylä-Anttila

ET ØKENDE PROBLEM: Å moderere kommentarfelt har blitt mer krevende enn å skrive nyheter, sier sjefredaktør i MTV Merja Ylä-Anttila.

Foto: Martti Kainulainen / NTB scanpix

Den finske kanalen MTV (Mainos-TV) sin sjefredaktør Merja Ylä-Anttila meldte i ettermiddag at deres nettavis ikke vil ha åpne kommentarfelt på artikler som handler om flyktningkrisen og innvandring.

– Det er en større jobb å renske ut hatkommentarene enn å skrive og redigere nyheter, sier hun.

Ylä-Anttila mener at folk har overreagert kraftig på nyhetene om asylsøkere.

– Det er mye jobb med å skrive om hvorfor folk kommer hit, hvilke problemer de har og hva slags hjelp de trenger, sier hun til svenske YLE.

LES: – Hei, apekatt. Reis tilbake til Afrika!

Bør ha åpne kommentarfelt

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund

BØR HA DØGNBEMANNET MODERERING: Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, mener at norske mediehus bør bruke mer ressurser på å holde kommentarfeltene sine åpne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Her i Norge har nettavisene forskjellig praksis når det gjelder bruken av kommentarfelt. Noen norske mediehus får moderert sine kommentarfelt delvis gjennom et svensk firma for å kunne ha moderering døgnet rundt.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, mente i mars at nettdebatten blir en stadig viktigere del av norsk samfunnsdebatt, og at mediehusene burde strekke seg langt for å holde dem åpne.

– Det kan være grunn til bekymring at mange av de etablerte mediene lukker kommentarfeltet i stadig flere saker, sier Stavrum til NRK.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)