Normal

Finn de hemmelige tegnene

Vannmerke, tråd med mikroskrift, en pennespiss og en blomst er bare noen av de merkelige tegnene du kan finne på pengesedlene hvis du studerer de nøye. Ta frem noen sedler, et forstørrelsesglass og se om du finner alle!

Pengesedler

IKKE BARE PAPIR: Papirpengene våre er faktisk laget av bomull. Og de er trykt med mange bittesmå tegn og mønster for å hindre forfalskning. Hver seddel har både åpne og skjulte tegn.

Foto: NRK

SE VIDEO: Solveig får se pengene i Norges Bank

SE OGSÅ: Hvor tar sparepengene veien?


Pengesedlene er laget med flere tegn og mikroskopiske mønster. Det er fordi vi skal kunne sjekke om sedlene er ekte eller falske. Fire tegn av tegnene kan du finne selv ved å se nøye på sedlene, mens resten er det bare Norges Bank som vet om.

50-seddelen

Når du holder den grønne seddelen opp mot lyset kan du lett se vannmerket, som er et svakt portrett av forfatteren Peter C. Asbjørnsen. I tillegg ser du sikkerhetstråden. Hvis du har en ny 50-lapp, kan du snu den og lese teksten ”Norges Bank” med mikroskrift i selve tråden.
I rosetten finner du i tillegg mikroskrift og bokstaven N som blir synlig når du holder seddelen på skrå mot lyset.

Hvis man holder seddelen under ultrafiolett lys, kan man finne en pennesplitt over portrettet. Det er fordi Asbjørnsen var en ivrig eventyrsamler. Han reiste rundt i Norge og skrev ned gamle sagn og eventyr i samarbeid med Jørgen Moe. Kanskje har også du hørt eventyr fra Asbjørnsen og Moes eventyrbøker.

Trond Eklund og Solveig Hareide

I PENGEBINGEN: Solveig Hareide og direktør Trond Eklund i pengehvelvet i Norges Bank. Det ser ikke akkurat ut som pengebingen til Onkel Skrue. Men Solveig har mange millioner mellom hendene - akkurat her og nå.

Foto: NRK

100-seddelen

På den ene siden har den røde seddelen en blank metallisk stripe med mønster. Og du vil finne vannmerket med portrett av sangeren Kirsten Flagstad. Den har en sikkerhetstråd med tekst, og den har en rekke med 100–tall på baksiden som skinner når du bøyer litt på seddelen.

Under ultrafiolett lys kan man over portrettet av Flagstad finne G-nøkkelen, som er et tegn som brukes på notearkene. Hun regnes for en av verdens beste operasangere.

200-seddelen

På den blå seddelen vil du finne igjen den blanke metalliske stripen med mønster. Vannmerket er portrett av fysikeren Kristian Birkeland. Sikkerhetstråden med tekst finner du lett, likedan rekken med 200-tall på baksiden som skinner når du bøyer på seddelen.

Under ultafiolett lys kan man til venstre for portrettet av Birkeland finne en meteor. Det er fordi denne allsidige forskeren fant ut hvordan nordlyset på himmelen oppstår.

500-seddelen

På den brune seddelen ser du den blanke metalliske stripen med mønster. Vannmerket er et portrett av forfatteren Sigrid Undset. Sikkerhetstråden med tekst og rekken med 500-tall på baksiden finner du også.

Under ultrafiolett lys man kan til venstre for portrettet av Undset finne en blomst. Det er en issolleie, og det er en blomst Sigrid Undset var spesielt glad i.

Fint mønster

Det er Norges Bank som bestemmer hvordan sedlene våre skal se ut. Der trykker de nye sedler hele tiden for å bytte ut gamle og skadede penger.
Alle sedlene har finurlige og vakre mønster. Det er fordi de også skal være pene å se på, ikke bare vanskelige å forfalske.

Kulturstrøm

 • Cosby-dommen ventet tirsdag

  Rettsdagen i saken mot skuespilleren og komikeren Bill Cosby i er avsluttet i Pennsylvania. Dommen er ventet tirsdag. Aktoratet ber om mellom fem og ti års fengsel for 81-åringen, som er funnet skyldig i flere tilfeller av seksuelle overgrep.

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad