NRK Meny
Normal

Finanskrisen blir film

Baz Luhrmann spiller inn klassiker som kommentar til finanskrisen, mens Michael Moore ser på USAs ansvar for nedturen.

The Great Gatsby

'Den Store Gatsby' har blitt filmatisert en rekke ganger. Her er Mia Farrow og Robert Redford i en versjon fra 1974.

Foto: NRK

Finanskrisen rammer ikke bare finansverdenen og statsbudsjettene, men setter nå også sitt preg på flere nye filmer.

Den store Gatsby

Baz Luhrmann

Baz Luhrmann

Foto: ANDREW PARSONS / REUTERS

Den australske regissøren Baz Luhrmann, som nå er kinoaktuell med ”Australia”, går nå i gang med å spille inn F. Scott Fitzgeralds ”Den store Gatsby”. Ifølge den danske avisen Politiken vil innspillingen gjøres dobbelt så hurtig som planlagt, for å sikre at filmen vil komme ut i tide til å være relevant som en kommentar til finanskrisen.

- Folk trenger en forklaring på hvor vi er og hvor vi har vært. Det kan ”Den store Gatsby” gi dem, sier Luhrmann til Hollywood Reporter.

”Den store Gatsby” utspiller seg i årene etter den 1. verdenskrig. De vakre og rike holder storslagne fester hos den velstående forretningsmannen Jay Gatsby, men hans bakgrunn er omgitt av mystikk. Boka regnes som en av de virkelig store amerikanske romanene, og beskriver materialismen og moralsk forfall i forkant av børskrakket i 1929.

- Hvis man vil vise et speilbilde til folk som forteller dem at de har vært beruset på penger, vil de ikke ønske å se det. Men hvis man reflekterer en annen tidsepoke, vil de være villige til å ta det til seg, sier Luhrmann.

Luhrmanns innspilling blir i så fall den fjerde langfilmen som bygger på boka fra 1925. Den mest kjente ble laget i 1974 med Jack Clayton som regissør og Robert Redford og Mia Farrow i hovedrollene.

Ny film fra Michael Moore

Michael Moore

Michael Moore

Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP

Michael Moore er i gang med en film som vil fokusere på USAs rolle i den verdensomspennende finanskrisen. Kanskje er det ikke overraskende at ryktene forteller at Moore legger mye av ansvaret på den republikanske regjeringen.

- Vet du hvorfor så mange amerikanere mister hjemmene sine? Republikanerne beskriver det som om det var fordi for mange idioter fra arbeiderklassen fikk boliglån de ikke hadde råd til å betjene. Sannheten er at regninger fra helsevesenet er den største årsaken til at folk går personlig konkurs. Boligkrisen ville kanskje aldri funnet sted hvis vi hadde et universelt helsevesen, skriver Moore på sin hjemmeside.

I mai annonserte Paramount Vantage at Moore hadde begynt å jobbe med en ny film om USAs utenrikspolitikk, men som følge av utviklingen i verdensøkonomien skal filmens fokus nå være finanskrisen.

The Guardian skriver at filmen vil antyde at det amerikanske imperiets tid går mot slutten. Filmskaperen skal vissnok nå være opptatt med å filme nye scener for å sørge for at filmen er relevant når den gis ut.

BBC-drama om grådighet

Dominic Savage

Dominic Savage

Foto: Myspace

Også BBC produserer nå et drama om finanskrisen. Dette fokuserer på menneskelig grådighet og skal være klart i mars.

Manusforfatter Dominic Savage sier til The Guardian at filmen skal ta for seg årsakene og følgene av finanskrisen.

- Den finansielle kollapsen føles som det mest brennende temaet for tiden, og det interesserer meg fordi vi lever nå, ikke i fortiden eller fremtiden. Filmen vil fokusere på ønsket mange av oss har til å erobre verden, og faren for miste sjelen sin på veien.

Kulturstrøm