NRK Meny
Normal

Finanskrise gir sponsortørke

En ny undersøkelse viser at antallet bedrifter som kan tenke seg å begynne med kultursponsing er halvert i løpet av høsten.

Bergen filharmoniske orkester

Bergen Filharmoniske Orkester er blant kulturinstitusjonene som merker at færre bedrifter ønsker å sponse kulturlivet.

Foto: Erik Reitan

Redselen for økonomiske nedgangstider gjør at færre bedrifter ønsker å begynne med kultursponsing.

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Perduco kultur.

Halvering

Anne Britt Gran

Anne Britt Gran

Foto: annebrittgran.com

- Etter at Lehman Brothers gikk konkurs, sank andelen bedrifter som kunne tenke seg å begynne med sponsing fra 12 til 6,8 prosent. Vi ser altså at omtrent halvparten av bedriftene har slått fra seg tanken, sier daglig leder i Perduco kultur, Anne-Britt Gran.

Gran mener dette tydelig viser at sponsormarkedet er et nervøst marked.

- Redsel for økonomiske nedgangstider slår fort inn i sponsormarkedet. Det er første gang vi har en slik økonomisk situasjon og samtidig har hatt omfattende kultursponsing, så dette har vi ikke hatt mulighet til å måle ordentlig tidligere, sier Gran.

Satser lokalt

Annamaria Gutierrez

Annamaria Gutierrez

Foto: www.humorfestivalen.no

Festivalsjef for Humorfestivalen i Stavanger Annamaria Gutierrez merker at bedriftene nå snurper igjen pengesekken.

- Jeg skulle gjerne hatt 200.000 kroner. Der er ikke så veldig mye i den store sammenhangen, men sponsormarkedet har nå blitt vanskeligere. Vi har begynt to seriøse samtaler, men den ene har blitt fryst på grunn av finanskrisen.

Dermed må Humorfestivalen i Stavanger nå sette tæring etter næring og satse på en mindre festival neste år.

- Vi må kutte ned på antallet scener og satse mer lokalt. Det blir ikke fokus på dyre produksjoner på neste års festival, sier Gutierrez.

- Hjelper å være kjent merkevare

Bergen Filharmoniske Orkester merker også at det er færre bedrifter som ønsker å sponse kulturlivet. I 2007 utgjorde sponsorpengene 10 prosent av omsetningen. Neste år blir det betydelig mindre, sier administrerende direktør Sten Cranner.

- I 2009 vil sponsorpengene utgjøre et sted mellom seks og sju prosent. For oss er dette et signal om at markedet er trangere, sier Cranner.

Sten Cranner

Sten Cranner

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Bergen Filharmoniske Orkester er likevel ikke blant kulturinstitusjonene som er verst stilt, og orkesteret er nå i forhandlinger med DNB Nor om en ny langsiktig sponsoravtale. Cranner mener at det i trange tider kan det være en fordel å ha en sterk merkevare.

- Vi er en stor kulturinstitusjon, så når vi henvender oss til en potensiell sponsor vet de hvem vi er og hva vi representerer. Det er en stor fordel for oss, sier Cranner.

Flere kulturnyheter