Hopp til innhold

Finalist til «Folkets Amanda»: – Helt utrolig!

Fra ei øy langt nord i Finnmark jubler lillebror Narve Krempig fra «Villmarksbarna». Filmen om den populære familien er blant tre finalister til «Folkets Amanda».

Mona B. Riise i FaceTime-samtale med Narve Krempig.

SPRER GLEDE: Programleder Mona B. Riise ringer til finalistene for å fortelle at de er videre til finalen i «Folkets Amanda». Her med Narve Krempig fra filmen «Villmarksbarna».

Foto: Gustav Iden / NRK

Siden slutten av juni har flere tusen stemt på sin favoritt blant årets norske filmer.

I dag ble det klart at «Villmarksbarna», «Alle utlendinger har lukka gardiner» og «Kaptein Sabeltann og den magiske diamant» er videre til finalen.

– Er det sant?! Så gøy! Jeg hadde aldri trodd at vi skulle nå så langt, sier Narve Krempig.

Han er minstemann i familien på seks, som er kjent fra «Villmarksbarna» på NRK Super. Filmen tar med seerne på en reise inn i det nordvestlige Grønland.

– Det mest slitsomme med å lage filmen var maten. Noe var ekstremt salt, og noe var ekstremt fett. Rå hud fra hvithval, for eksempel, sier Narve.

Forventet ikke å bli nominert

Fra naturlandskapet i Grønland er kontrasten stor til filmen «Alle utlendinger har lukka gardiner», som handler om ungdommer på Romsås i Oslo øst.

Skuespiller Serhat Yildrim ble bokstavelig talt tatt på senga da Mona B. Riise ringte for å dele nyheten om finaleplass.

– Nei, du tuller med meg?! Fy faen. Nei, det er jævla kult. Eller, man skal kanskje ikke banne?

Programleder Mona B. Riise viser frem Amandastatuetten til skuespiller Serhat Yildrim.

BLE VEKKET: Serhat lå og sov da Mona B. Riise ringte for å dele nyheten om finaleplass. Hun viser ham Amandastatuetten via FaceTime.

Foto: Gustav Iden / NRK

Serhat spiller rollen som «Ali2» i filmen. Han synes det er fint at handlingen viser jenters perspektiv og hva de går gjennom.

– Dette er ikke en film der biler sprenger og det er masse action. Den viser hverdagen på Romsås, sier han.

Den tredje finalisten er den populære animasjonsfilmen «Kaptein Sabeltann og den magiske diamant».

– Det tar jo to-tre år å lage en slik film, og dette er en stor anerkjennelse. Det er fantastisk at folk setter pris på den, sier regissør Rasmus A. Sivertsen.

Animasjon fra filmen «Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant».

«Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant»

Serhat Yildirim (til venstre) spiller rollen som Ali2 i «Alle utlendinger har lukka gardiner».

Serhat Yildirim (til venstre) spiller rollen som Ali2 i «Alle utlendinger har lukka gardiner».

Villmarksbarna på Grønnland.

«Villmarksbarna» på Grønland.

Festkveld på NRK

Årets Amandapriser deles ut i Haugesund fredag 14. august. Prisutdelingen skal feires med en festsending klokken 19:30 på NRK2 og P2, som ledes av Mona B. Riise.

– Åh, det var så gøy å avsløre finalistene! Det er tydelig at dette betyr mye for dem, sier hun.

«Amandafesten» vil bestå av et panel som kommenterer ny, norsk film og det som skjer under prisutdelingen i Haugesund. Pia Tjelta og Torkil Risan fra Kulturstripa vil være i studio sammen med Mona.

Målet er å hedre og løfte opp det beste fra norsk film fra kinoåret juni 2019 til juni 2020.

– Om man ikke har sett årets norske filmer ennå er man nesten heldig. Dette er filmer som man bare kan glede seg til, sier Mona B. Riise.

De tre finalistene til «Folkets Amanda» tar med seg stemmene fra første runde, og alle som har stemt kan nå gjøre det igjen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober