FIN vant Nåløyeprisen

"Skandinavisk coolness på sitt beste" mente juryen om vinneren av designprisen Nåløyet 2009.

Sjefsdesigner Per Åge Sivertsen i FIN får prisen overrakt av Ellen Arnstad
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Under den offisielle åpningen av Oslo Fashion Week i går, ble prisen Nåløyet delt ut til designmerket FIN.

På catwalken viste FIN fram trenchcoats, bluser, kjoler og bikerjakker, alle i nedtonede farger med innslag av kjølige pasteller. Et større kjennetegn på FINs design, er at merket kun bruker økologiske materialer som bambus og villsilke.

- For det første synes vi at vi lager et fett merke som ser bra ut, og vi er også opptatt av å følge opp etikken vår med hele leverandørkjeden, sier sjefsdesigner Per Åge Sivertsen.

Celebre fans

FIN vant Nåløyeprisen

FIN: Fra åpningen av Oslo Fashion Week mandag.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

FIN har satset på utlandet før Norge, og internasjonale stjerner som Keira Knightley og Kate Moss er allerede fans av nordmennene.

En av gründerne bak merket, Nicolai Perwin, mener prisen og de 150.000 kr i støtte fra Innovasjon Norge som følger den, kommer godt med nå når de er i gang med å etablere seg på det norske markedet.

- Det passer veldig bra nå som vi satser litt mer i Norge, både i disse dager og i tiden framover. Det er veldig hyggelig å få litt anseelse på hjemmemarkedet også.

Baner vei for norske designere

Årets prisutdeling er tidenes største og forgikk i Den norske opera. Nåløyeprisen skal løfte frem norsk design både nasjonalt og internasjonalt, og deles ut av magasinet HENNE.

Juryen ble ledet av den danske stjernedesigneren Bjørn Bruun, grunnleggeren av klesmerket Bruuns Bazaar.

- Mest av alt synes jeg at det vinnende merket var moderne norsk design, et meget fint design. Det er mange muligheter, også for at Norge skal komme med på den skandinaviske scenen og gjøre seg gjeldende, framfor at det blir mange små marginale designere. Og derfor synes jeg at vinneren avspeilet alt det den skulle gjøre. Jeg synes det var en meget riktig vinner.

Bruun mener FIN kan bane vei for andre norske designere.

- Det kommer an på hvilken businessprofil man vil ha. Jeg ser meget på kombinasjonen av det hele, for meg er det ikke bare god design eller god pris. Alle ting skal henge sammen. Og det synes jeg at det er en fin sammenheng i FIN sin kolleksjon, hvor det er tenkt over det hele.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame