NRK Meny
Normal

FIN vant Nåløyeprisen

"Skandinavisk coolness på sitt beste" mente juryen om vinneren av designprisen Nåløyet 2009.

Sjefsdesigner Per Åge Sivertsen i FIN får prisen overrakt av Ellen Arnstad
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Under den offisielle åpningen av Oslo Fashion Week i går, ble prisen Nåløyet delt ut til designmerket FIN.

På catwalken viste FIN fram trenchcoats, bluser, kjoler og bikerjakker, alle i nedtonede farger med innslag av kjølige pasteller. Et større kjennetegn på FINs design, er at merket kun bruker økologiske materialer som bambus og villsilke.

- For det første synes vi at vi lager et fett merke som ser bra ut, og vi er også opptatt av å følge opp etikken vår med hele leverandørkjeden, sier sjefsdesigner Per Åge Sivertsen.

Celebre fans

FIN vant Nåløyeprisen

FIN: Fra åpningen av Oslo Fashion Week mandag.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

FIN har satset på utlandet før Norge, og internasjonale stjerner som Keira Knightley og Kate Moss er allerede fans av nordmennene.

En av gründerne bak merket, Nicolai Perwin, mener prisen og de 150.000 kr i støtte fra Innovasjon Norge som følger den, kommer godt med nå når de er i gang med å etablere seg på det norske markedet.

- Det passer veldig bra nå som vi satser litt mer i Norge, både i disse dager og i tiden framover. Det er veldig hyggelig å få litt anseelse på hjemmemarkedet også.

Baner vei for norske designere

Årets prisutdeling er tidenes største og forgikk i Den norske opera. Nåløyeprisen skal løfte frem norsk design både nasjonalt og internasjonalt, og deles ut av magasinet HENNE.

Juryen ble ledet av den danske stjernedesigneren Bjørn Bruun, grunnleggeren av klesmerket Bruuns Bazaar.

- Mest av alt synes jeg at det vinnende merket var moderne norsk design, et meget fint design. Det er mange muligheter, også for at Norge skal komme med på den skandinaviske scenen og gjøre seg gjeldende, framfor at det blir mange små marginale designere. Og derfor synes jeg at vinneren avspeilet alt det den skulle gjøre. Jeg synes det var en meget riktig vinner.

Bruun mener FIN kan bane vei for andre norske designere.

- Det kommer an på hvilken businessprofil man vil ha. Jeg ser meget på kombinasjonen av det hele, for meg er det ikke bare god design eller god pris. Alle ting skal henge sammen. Og det synes jeg at det er en fin sammenheng i FIN sin kolleksjon, hvor det er tenkt over det hele.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters