Hopp til innhold

Filosofisk vennskap

Hannah Arendt var venn med filosofen Karl Jaspers.
Han gjorde henne til en bedre Hannah – og hun gjorde ham til en bedre Karl.
Hva er det som er så gjevt med det filosofiske vennskapet?

Filosofisk Vennskap,
Foto: Ø Olsen, Avisa Nordland, aug 2009

Hør:

Feil og mangler
«Det vanskeligste ved vennskap er ikke å la vennen se våre feil, men å få ham til å se sine egne» Det er François de La Rochefoucauld som framfører dette hjertesukket. Både Hannah Arendt og Karl Jaspers var våkne for situasjoner i livet der vi andre stort sett foretrekker å duppe av litt.

Alle innrømmer at vi av og til tar feil. Det som ikke er fullt så enkelt er å lytte når andre påpeker våre feil og mangler. Skjønner?
Vi vet altså at vi av og til gjør feil, eller tenker galt og usaklig. Men vi ville vel ikke framføre våre meninger med stor kraft dersom vi også vet at det vi sier er uriktig eller direkte galt?
Ville vi det?

Den tyske karakter
Karl Jaspers fant ut at det var mye som manglet i åndslivet til tyske ungdommer. Tyskland var på vei innunder hakekorset, Adolf Hitler & co var populære som aldri før. Samtidig visste de fleste som kunne se at nazistene hadde metoder og åndsliv som hørte til i underverdenen. Vi skriver januar 1933

Jaspers følte behov for å minne om at det å være tysk medførte et visst ansvar og visse plikter og visse krav til refleksjon. Historisk sett. Så han ville skrive om «den tyske karakter»

Flippa

Arendt «flippa» da hun fikk brev fra Jaspers. «Den tyske karakter», skriver hun; «det du skriver om den tyske karakter får meg til å skalke lukene, for meg er begrepet om en tysk identitet ensbetydende med misbruk. Det du skriver om et forent Europa er jeg enig i – i prinsippet. Et forent Europa kunne kanskje redde Tyskland nå, men da ville vi måtte underkaste oss fransk herredømme. Og en slik union har jeg ingen tro på».


Hannah gjorde Karl oppmerksom på problemene – og fikk ham til å se vanskelighetene som forbandt seg til prosjektet med «den tyske identitet». Hannah gjorde Karl til en «bedre tenker». Og det er ingen tegn til at Jaspers «furtet» i den videre korrespondansen mellom de to.

Musikken
Vi har følge av Rebecca Kilgore også denne uken i Studio Sokrates. Her er et «innlagt» klipp fra Youtube der Becky gir oss sin tolkning av:What A Little Moonlight Can Do

(NRK er ikke ansvarlig for innholdet på dette klippet). Du kan også besøke Rebecca Kilgore Fanclub på Facebook

Lino Patruno & The American All Stars Dan Barrett (kornett) Randy Reinhart (trombone) Allan Vachè (klarinett) Mark Shane (piano) Lino Patruno (gitar) Guido Giacomini (bass) Ed Metz Jr. (trommer) Rebecca Kilgore (vokal) Rimini (Italia) 11. juni 2008

Musikken i radiosendingen:

1: He needs me
2: Mound Bayou

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.