Hopp til innhold

Filosofiens kilder

«Forundring, tvil og ensomhet» er tre av kildene som stemmer vårt sinn til filosofisk refleksjon.
Finnes det trøst for oss som snubler rundt i tilværelsen og leter etter svar?

Karl Theodor Jaspers (1883-1969)
Foto: Wikipedia

Hør: Karl Jaspers og Sonny Stitt del 3 100109

Forundring
I en radioserie fra 1950tallet kåserer Karl Jaspers over temaet «Filosofiens kilder». Slik Jaspers ser det flyter den filosofiske praksis fra tre kilder, forundring, tvil og følelsen av å være forlatt, eller ensom i kosmos.

Forundringen over livet oppstår gjerne når vi av en eller annen grunn stemmes til ettertanke. Den kan oppstå i intense naturopplevelser, når venner og slekt dør, eller når vi blir skuffet og forstemt. Smerte, skuffelse og lidelse er også filosofiske drivfjærer regner Jaspers med.

Tvil
At tvilen leder oss inn i filosofien er lett å innse. Vi tviler på oss selv og våre evner når vi mislykkes. Selv om noen av oss er skrudd sammen slik at tvil på egne egenskaper praktisk talt aldri forekommer – «å, det er den forbarskade skinnlua mi!», sa fylliken som ble nekta servering på skjenkestua, reiv av seg lua og trampa på den, - så er det vanligste å sette spørsmålstegn ved seg selv når et handlingsforløp går til pieces.

Tvilen kan skape større visshet, vi kan lære av våre feil og små ulykker.

Ensomhet
Ofte hjemsøkes vi av en følelse av ensomhet, skriver Jaspers. En følelse av å være alene i universet, hjemløs, melankolsk og engstelig for hva det dreier seg om, alt sammen.


Sonny Stitt
Det snedige jeg opplevde da vi laget denne radioutgaven av Studio Sokrates – er at disse tre kildene til filosofi er rikt representerte i musikkhistorien – ikke minst i det uttrykksmangfoldet vi finer i jazzen.

Man behøver ikke lytte til mange av Sonny Stitts plateinnspillinger for å erfare at jazzen ofte tumler med de samme spørsmålene om forundring, tvil og ensomhet – situasjoner som Jaspers definerer som «grensesituasjoner». (Mer om grensesituasjoner om en uke»

Her er en video fra Youtube der Stitt spiller med trombonisten JJ Johnson og trompetist Howard McGhee – i Charlie Parkers komposisjon: «Now is the Time» (NRK er ikke ansvarlig for innholdet i denne videoen)

Musikken:
1: Blue Mode, take 1

2: Stringin' the Jug

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.