NRK Meny
Normal

Filosofiens kilder

«Forundring, tvil og ensomhet» er tre av kildene som stemmer vårt sinn til filosofisk refleksjon.
Finnes det trøst for oss som snubler rundt i tilværelsen og leter etter svar?

Hør: Karl Jaspers og Sonny Stitt del 3 100109

Forundring
I en radioserie fra 1950tallet kåserer Karl Jaspers over temaet «Filosofiens kilder». Slik Jaspers ser det flyter den filosofiske praksis fra tre kilder, forundring, tvil og følelsen av å være forlatt, eller ensom i kosmos.

Forundringen over livet oppstår gjerne når vi av en eller annen grunn stemmes til ettertanke. Den kan oppstå i intense naturopplevelser, når venner og slekt dør, eller når vi blir skuffet og forstemt. Smerte, skuffelse og lidelse er også filosofiske drivfjærer regner Jaspers med.

Tvil
At tvilen leder oss inn i filosofien er lett å innse. Vi tviler på oss selv og våre evner når vi mislykkes. Selv om noen av oss er skrudd sammen slik at tvil på egne egenskaper praktisk talt aldri forekommer – «å, det er den forbarskade skinnlua mi!», sa fylliken som ble nekta servering på skjenkestua, reiv av seg lua og trampa på den, - så er det vanligste å sette spørsmålstegn ved seg selv når et handlingsforløp går til pieces.

Tvilen kan skape større visshet, vi kan lære av våre feil og små ulykker.

Ensomhet
Ofte hjemsøkes vi av en følelse av ensomhet, skriver Jaspers. En følelse av å være alene i universet, hjemløs, melankolsk og engstelig for hva det dreier seg om, alt sammen.


Sonny Stitt
Det snedige jeg opplevde da vi laget denne radioutgaven av Studio Sokrates – er at disse tre kildene til filosofi er rikt representerte i musikkhistorien – ikke minst i det uttrykksmangfoldet vi finer i jazzen.

Man behøver ikke lytte til mange av Sonny Stitts plateinnspillinger for å erfare at jazzen ofte tumler med de samme spørsmålene om forundring, tvil og ensomhet – situasjoner som Jaspers definerer som «grensesituasjoner». (Mer om grensesituasjoner om en uke»

Her er en video fra Youtube der Stitt spiller med trombonisten JJ Johnson og trompetist Howard McGhee – i Charlie Parkers komposisjon: «Now is the Time» (NRK er ikke ansvarlig for innholdet i denne videoen)

Musikken:
1: Blue Mode, take 1

2: Stringin' the Jug

Kulturstrøm

 • 16 millioner til bibliotek

  Nasjonalbiblioteket har bevilget 16 millioner kroner til 56 prosjekter og utviklingstiltak i bibliotek over hele landet. En rekke av prosjektene som har fått støtte er knyttet til videreutvikling av bibliotektilbudet til barn og unge, og mange bibliotek er nå spesielt opptatt av å invitere innbyggerne og lokalsamfunnet inn i utviklingsprosessen (NTB).

 • "Game of Thrones»-bokslipp

  "Game of Thrones»-skaperen George R.R. Martin bekrefter at det blir bokslipp 20. november. Det melder The Guardian. Men det er ikke forfatterens etterlengtede sjette bok, «The Winds of Winter», som kommer. I stedet er det snakk om boken «Fire and Blood»: En angivelig 640 siders tykk bakgrunnshistorie om Targaryen-dynastiet med handling som utspiller seg 300 år før handlingen i «En sang om is og ild» (NTB).

  Lena Headey og Ian Beattie i Game of Thrones
  Foto: HBO Nordic
 • Ny sesong av The Handmaid's Tale

  The Handmaid’s Tale var noe av det dystreste, men også beste vi har sett på TV de siste årene, ifølge Filmpolitiet på NRK. I dag er det premiere på ny sesong, og Filmpolitiets anmelder mener serien fortsetter å fenge med sterke rollefigurer, spenning og praktfull estetikk. Les anmeldelsen her.

  The Handmaid’s Tale fortsetter å utvikle sin sterke visuelle signatur i sesong 2. (Foto: HBO Nordic)
  Foto: HBO Nordic