NRK Meny
Normal

Filosofi og havfruer

Michel de Montaigne skriver en liten tekst der han forsøker å fortelle oss hva vennskap er. Men han frykter at han kommer til kort. Han vet for lite skriver han, og skyter inn:
«En kvinne som er vakker oventil, ender i en fiskeskikkelse»
Hva i all verden skal dét bety?

Havfrue
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Montaigne og Ellington del 3. 23.05.2009

.

Problemet med
havfruer (og havmenn ) er naturligvis området fra beltestedet og nedover. Der går den inntagende overkroppen over til en fiskebuk og hale. Havfruer (og havmenn / Marmælen i norrøn mytologi) er kjent i steingamle tekster: Assyrerne skrev om havfruer 1000 år før Kristus. Babylonerne og grekerne hadde fortellinger om havfruer fem hundre år før vår tidsregning og en populær legende handler om søstera til Aleksander den Store:

Hun het Tessalonike og ble til en havfrue da hun døde. Så dukker hun opp fra bølgene når skuter seiler forbi henne og spør sjøfolkene: «Lever Aleksander den store, broren min?» Det riktige svaret er «Ja, han lever og hersker» - alle andre svar sender sjøfolkene rett i fortapelsen.
Langt inne på tørr landjord har den polske hovedstaden Warszawa en havfrue i med pil og bue i sitt våpenskjold.
Merkelig.

'

Franske forførere
I Frankrike hender det at gutter seg i mellom viser til «havfruens problem» når de har beilet til en pike men blitt avvist. Når en gutt har hatt en lovende start sammen med en pike, men likevel blitt avvist sier han «finer en queue de poisson», «det endte med en fiskehale».

Vår venn Michel de Montaigne refererer til havfruen i samme betydning: Han mener å ha en lovende begynnelse på sitt essay, sitt forsøk på å skrive om vennskap – men han frykter at leseren blir sittende igjen med «en fiskehale».
Her er Montaigne som vanlig litt for beskjeden. Teksten om vennskap er både velskrevet og kyndig gjennomtenkt. Vi moderne lesere stusser kanskje over at han reserverer vennskap kun for menn – og at han holder familielivet utenfor vennskapets område. Mer om dette i radiosendingen, den kan du høre dersom du klikker på lenken øverst på denne siden.

'

Musikken:
Knut Borge presenterer et par sjeldenheter med Duke Ellington og bandet hans i dag:
1: Things ain't what they used to be
2: The Single Petal of a Rose

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3