Hopp til innhold

Filmstjernen Kirk Douglas er død

Den amerikanske Hollywood-legenden Kirk Douglas er død, 103 år gammel. Kirk Douglas spilte blant annet i filmen «Heltene i Telemark» i 1965.

Michael Douglas og faren Kirk Douglas fotografert i 2018.

FAR OG SØNN: Michael Douglas og faren Kirk Douglas fotografert i 2018.

Foto: VALERIE MACON / AFP/NTB Scanpix

Sønnen Michael Douglas bekrefter dødsfallet overfor People magazine.

I 1965 tilbrakte filmstjernen flere måneder i Norge under innspillingen av filmen om tungtvannssabotørene fra Kompani Linge, som aksjonerte mot nazistenes planer på Vemork kraftstasjon på Rjukan i Telemark.

Kirk Douglas under innspillingen av "Heroes of Telemark" i 1965

PÅ RJUKAN: Kirk Douglas på Rjukan under innspillingen av filmen «Heltene i Telemark» om tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig.

Foto: Sverre A. Børretzen / NTB SCANPIX

«Norges-venn»

I forbindelse med innspillingen av filmen «The Vikings» (Vikingene) i 1957 besøkte Kirk Douglas og flere andre amerikanske filmstjerner Oslo.

I forbindelse med innspillingen av filmen The Vikings (Vikingene) i 1957 besøkte skuespillerne Oslo. Her Ernest Borgnine, Tony Curtis, Janet Leigh og Kirk Douglas på Fornebu.

OSLO-BESØK: Her Ernest Borgnine, Tony Curtis, Janet Leigh og Kirk Douglas på Fornebu.

Foto: Jan Stage

Kløft i haka

Skuespilleren er kanskje mest kjent for tittelrollen som opprørsk slave i filmen «Spartacus». Filmen ble regissert av Stanley Kubrick og var svøært påkostet.

Som filmstjerne ble han hyppig avbildet og hans berømte kløft i haka ble et kjennemerke.

I 1996 fikk Douglas en æres-Oscar som anerkjennelse for 50 år i filmens tjeneste.

Kirk Douglas i 2006

HEDRET: I 2006 ble Kirk Douglas hedret med en filmpris under Santa Barbara International Film Festival i California. Plakaten bak viser hans berømte hakekløft.

Foto: Phil Klein / Reuters/NTB Scanpix

På Instagram har sønnen Michael Douglas takket faren for alt han betydde for familien.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober