NRK Meny
Normal

Filmselskap beklager egen film flere måneder før premieren

Skaperne av hollywoodfilmen «Gods of Egypt» angrer på hvem de ga hovedrollene til.

Gods of Egypt

Filmselskapet Lionsgate gjorde for lite for å speile etnisk mangfold i sin film «Gods of Egypt», innrømmer de selv.

Foto: Skjermdump

Tre måneder før «Gods of Egypt» har premierevisning, går både filmselskap og produsent til det oppsiktsvekkende skritt å beklage filmen de har laget.

Årsaken er den ensartede etniske sammensetningen av skuespillere. For det meste er det hvite europeere og amerikanere som har fått rollen i en film hvor det er fokus på Egypts mytologiske historie. Det melder Dagbladet, som siterer The Independent.

Sviktet

Danske Nikolaj Coster-Walday, skotske Gerard Butler og australske Brenton Thwaites er blant de profilerte skuespillerne som har viktige roller i filmen.

– Vi anerkjenner at det er vårt ansvar å sørge for at castingen speiler mangfoldet og kulturen i tidsperioden vi skildrer. I dette tilfellet har vi sviktet i å leve opp til våre egne standarder, og det er vi oppriktig lei oss for, skriver produksjonsselskapet Lionsgate i en pressemelding.

Finansiering

Regissør Alex Proyas uttaler også at han i ettertid innser at castingen burde ha vært mer kulturelt mangfoldig.

Ava DuVernay, regissøren av Selma, kommenterte på Twitter at dette er et uvanlig grep, og at hun etter dette har enda større respekt for regissør J.J. Abrams, som har castet en svart stormtrooper i «Star Wars: The Force Awakens».

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Også stjerneregissør Ridley Scott fikk lignenden kritikk for 2014-filmen «Exodus:Gods and Kings», hvor Christian Bale og Joel Edgerton spilte rollene som Moses og faraoen Ramses II. Scott forsvarte valgene sine med at dette var nødvendig for å få finansiert filmen.

Kulturstrøm

  • Forsvaret kutter i musikken

    Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

    Forsvarets musikk Harstad
    Foto: Nils Mehren
  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.