Filmselskap beklager egen film flere måneder før premieren

Skaperne av hollywoodfilmen «Gods of Egypt» angrer på hvem de ga hovedrollene til.

Gods of Egypt

Filmselskapet Lionsgate gjorde for lite for å speile etnisk mangfold i sin film «Gods of Egypt», innrømmer de selv.

Foto: Skjermdump

Tre måneder før «Gods of Egypt» har premierevisning, går både filmselskap og produsent til det oppsiktsvekkende skritt å beklage filmen de har laget.

Årsaken er den ensartede etniske sammensetningen av skuespillere. For det meste er det hvite europeere og amerikanere som har fått rollen i en film hvor det er fokus på Egypts mytologiske historie. Det melder Dagbladet, som siterer The Independent.

Sviktet

Danske Nikolaj Coster-Walday, skotske Gerard Butler og australske Brenton Thwaites er blant de profilerte skuespillerne som har viktige roller i filmen.

– Vi anerkjenner at det er vårt ansvar å sørge for at castingen speiler mangfoldet og kulturen i tidsperioden vi skildrer. I dette tilfellet har vi sviktet i å leve opp til våre egne standarder, og det er vi oppriktig lei oss for, skriver produksjonsselskapet Lionsgate i en pressemelding.

Finansiering

Regissør Alex Proyas uttaler også at han i ettertid innser at castingen burde ha vært mer kulturelt mangfoldig.

Ava DuVernay, regissøren av Selma, kommenterte på Twitter at dette er et uvanlig grep, og at hun etter dette har enda større respekt for regissør J.J. Abrams, som har castet en svart stormtrooper i «Star Wars: The Force Awakens».

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Også stjerneregissør Ridley Scott fikk lignenden kritikk for 2014-filmen «Exodus:Gods and Kings», hvor Christian Bale og Joel Edgerton spilte rollene som Moses og faraoen Ramses II. Scott forsvarte valgene sine med at dette var nødvendig for å få finansiert filmen.

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix