Hopp til innhold

Filmprodusent: – «Scandinavian Star»-filmen viktigere enn noen gang

Politiets henleggelse av «Scandinavian Star»-etterforskningen gjør filmen om brannkatastrofen viktigere enn noen gang, mener filmprodusent Karin Julsrud.

"Scandinavian Star"

KATASTROFE: 159 mennesker omkom da det begynte å brenne om bord på «Scandinavian Star» 7. april 1990. Nå jobber filmselskapet 4 1/2 med en film om katastrofen.

Foto: Dalsnes, Tor Arne / SCANPIX

159 mennesker omkom da det begynte å brenne om bord på «Scandinavian Star» kom i brann Skagerrak natt til 7. april 1990. Skipet ble trolig påtent, men ingen er hittil dømt for mordbrannen.

Deler av etterforskningen av brannen ble gjenopptatt i 2014, og tirsdag 9. august konkluderte Oslo politidistrikt med at brannene om bord ikke skyldtes sabotasje og henla saken på grunn av manglende bevis.

​ – Det har vært mange spørsmål og spekulasjoner knyttet til den tidligere etterforskningen. Vi har hatt et genuint ønske om å gi flere svar, sier politimester Hans Petter Sjøvold.

– Viktigere enn noensinne

Karin Julsrud

VIL LAGE FILM: – Vi vil lage en politisk film over det vi med stor tyngde kan kalle den største rettsskandalen i moderne europeisk historie, sier filmprodusent Karin Julsrud.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

At politiet ikke kan trekke noen konklusjoner i saken er ikke et hinder for filmplanene til Karin Julsrud, ansvarlig produsent i filmselskapet 4 1/2, som i over et år har jobbet med et manus om brannkatastrofen.

– Det er viktigere enn noen gang å lage denne filmen, sier Julsrud.

Produsenten beskriver filmen som en konspirasjonsthriller hvor historiske fakta vil være riktige, men rollene oppdiktet. Ifølge Julsrud har jurister alt gått gjennom manuset for å sikre at prosjektet er etisk og moralsk forsvarlig.

– Kan bli et godt supplement

– En film kan med sin fiksjonaliserte verden belyse ting på en måte som andre medier ikke har mulighet til, sier Julsrud.

Hun mener at filmen om «Scandinavian Star» kan bli stående som et dokument over saken hun karakteriserer som den største rettsskandalen i moderne europeisk historie.

Støttegruppen etter «Scandinavian Star» har tidligere uttalt til NRK at en film kan bidra til at man ser på katastrofen fra et nytt perspektiv.

– Det er mange ting man ikke kan belyse på annet vis enn gjennom kulturelle virkemidler. En filmatisering kan være et godt supplement til en politisk diskusjon, sier Grete Holen fra støttegruppa, som selv overlevde ulykken i 1990.

Venter på støtte

Selv om politiet har lagt ned etterforskningen, jobber Stortinget videre med å granske mulig systemsvikt i etterforskningen på 90-tallet. Denne rapporten skal overleveres politikerne før neste sommer, og er, ifølge Julsrud, mer spennende for filmarbeidet enn politiarbeidet.

– Granskingskommisjonen kan være en støttespiller for måten vi ønsker å vinkle filmen vår på, ved å påpeke noe av det jeg vil kalle graverende, dårlig politiarbeid, sier Julsrud.

Julsrud har fått tildelt støtte fra Norsk filminstitutt for å utvikle manuset. En av inspirasjonskildene til «Scandinavian Star»-filmen er Oliver Jones film «JFK» fra 1991, om drapet på John F. Kennedy.

Først i september vil det bli klart om filmprosjektet til Julsrud får støtte til innspillingen fra filminstituttet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober