Hopp til innhold

Helena Bergström

Hun er svensk, har for små pupper til å gjøre Hollywood og ble engang kåret til århundrets fremste svenske skuespiller foran Greta Garbo og Ingrid Bergman. Møt Helena Bergström.

Helena Bergström
Foto: Knut Fjeldstad, Fjeldstad, Knut

Helena Bergström ble engang kåret til århundrets fremste svenske skuespiller foran Greta Garbo og Ingrid Bergman. Det var da ”Änglagård” kom i 1992 til panegyrisk mottakelse.

For små pupper

Pussig nok er filmstjernen Bergstrøm sjeldent førsteside stoff i svenske aviser. Hun lager aldri skandaler, er lykkelig gift, akter ikke å skille seg og påstår hun har for små pupper for karriere i Hollywood. Damen avskyr kjendislivet, går sjeldent på premierefester og kaller utnevnelsen til ”fremste svenske” som det verste øyeblikket i sitt liv. Den gangen gikk hun faktisk hjem og gråt i timevis. Ellers er Helena Bergström livets glade optimist med ustyrlig energi.

Gift med regissøren

Hjemme er leiligheten i Gamla Stan og sommer huset ved Mälaren – befolket av to barn, en hest og ektemannen – regissør Colin Nutley. Der går det mye i kjøttbullar, makroner og hestestell. Damen har vært hestegal siden småpikestadiet. Helena Bergstrøm er vokst opp med teater i morsmelken. Far var teatersjef og mor og morfar skuespillere. Som 19 åring kom Helena inn på teaterskolen, spilte i flere tv serier og ble oppdaget med filmen ”1939”. 

Slagferdig og selvironisk

Helena Bergstrøm ynder å jobbe med Colin Nutley særlig fordi han ikke prøver å ”forløse” skuespillerne.

 

Helena Bergström og Maria Lundqvist i filmen Heartbreak Hotel
Foto: Sweetwater

- Jeg sier nei tusen takk til å bli forløst. Det greier jeg selv. Ingen skal klappe meg på hodet og si hva jeg skal gjøre, sier Helena.

Hun har image som folkelig, drastisk, slagferdig og selvironisk. Hun spiser som en mann og banner som en sjømann. Dessuten er hun blitt 42 år og ser det som sin plikt som kunster og mennesker å bekjempe aldersfascismen på film.

I ” Heartbreak Hotel ” spiller hun en kvinne på sin egen alder.

– Det føles deilig. Snart kommer det ikke til å finnes kvinner som kan spille gamle eller middelaldrene. Alle har tatt ansiktsløftning! Forleden traff jeg en postkirurgisk Meg Ryan i London. Hun så aldeles forferdelig ut, freser Helena Bergstrøm.

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober