Hopp til innhold

Poppe fikk Filmkritikerprisen for tredje gang

– En usedvanlig vakker film med både menneskelig og politisk appell, sier juryen om Erik Poppes «Tusen ganger god natt».

Regissør Erik Poppe mottar Filmkritikerprisen 2014

Regissør Erik Poppe mottar Filmkritikerprisen 2014 for filmen «Tusen ganger god natt». Til høyre prisutdeler Åse Kleveland.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Erik Poppe ble overrakt prisen, et grafisk trykk av Kai Rittun, av tidligere statsråd Åse Kleveland under en pressekonferanse i Oslo i formiddag.

«Tusen ganger god natt» handler om fotoreporter Rebecca, spilt av Juliette Binoche, og hennes liv som krigsfotograf.

– Det føles fantastisk. Det er sannsynligvis den gjeveste prisen å få. Hvert land har sin filmkritikerpris, og det er høy kompetanse blant dem som har vurdert filmen. Sånn sett er det en utrolig prestisjefull pris å få, og jeg setter veldig stor pris på det, sier Poppe til NRK.

Prisen har blitt stemt fram blant Filmkritikerlagets rundt 100 medlemmer.

Det er tredje gang Poppe vinner prisen. Han har tidligere fått den i 2005 for «Hawaii, Oslo» og i 2009 for «deUSYNLIGE».

Sett av 100.000 på kino

De andre nominerte til prisen var Eirik Svenssons «En som deg», «Eventyrland» av Arild Østin Ommundsen og Erik Skjoldbjærgs film «Pionér».

– Jeg liker at juryen vektlegger filmens menneskelige appell. Det er et mål og en ambisjon når man lager film at den skal nå ut. Man må ha noe på hjertet, men også klare å formidle det slik at det når publikum, sier Poppe.

Filmen hans mottok gode anmeldelser da den hadde premiere i fjor høst. Over 100.000 har løst billett for å se den på kino.

– Det er etter min mening den mest komplette norske filmen fra året som har gått. Den nådde et stort publikumstall. Det var noe overraskende, siden den er en engelsktalende norsk film, sier NRKs filmekspert Vegard Larsen, som stemte på filmen som vinner.

LES OGSÅ:

Juliette Binoche stråler i Erik Poppes sterke film.

Filmpolitiet ga «Tusen ganger god natt» terningkast fem. Se Birger Vestmos anmeldelse.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober