Hopp til innhold

Filmet sønnen i åtte år: – Det har vært litt slitsomt

I dokumentaren «Brødre» har Aslaug Holm filmet sønnene sine gjennom åtte år. Sønnen Markus Buvarp Holm (16) er usikker på om moren har tråkket over noen etiske grenser.

Lukas og Markus Buvarp Holm og Aslaug Holm på en fotballbane

FAMILIEPROSJEKT: Lukas (13) og Markus (16) Buvarp Holm er hovedpersonene i morens dokumentar. Begge sønnene har sagt at de liker filmen, men at de er kritiske til prosjektet.

Foto: Helga Tunheim/NRK

Det er mamma som lager denne filmen. Hun har filmet meg så lenge jeg kan huske, sier Aslaug Holms sønn Markus i begynnelsen av «Brødre».

Gjennom åtte år har Aslaug Holm filmet sine to sønner, Markus og Lukas Buvarp Holm, gjennom oppveksten og livet de lever. Livet som utspiller seg på en skole, i en kiosk, i et hjem og på grusbane.

Jeg har prøvd å fange hvem vi er fra begynnelsen av og hvem vi blir. I det ligger det en større fortelling om røtter, vekst og slekters gang. Det er nært og personlig, men det er aldri utleverende, sier regissør Aslaug Holm til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aslaug Holm med filmkamera i hånden

– Det er en fortelling om barndom og oppvekst som er skildra gjennom åtte år. Det å være barn og å finne sin plass i verden. Det er noe menneskelig og universelt over det, sier regissør og dokumentarskapet Aslaug Holm.

Foto: Fenris film/Euforia

Slitsomt i lengden

Den eldste sønnen, Markus Buvarp Holm (16) forteller at det har vært spesielt å bli filmet av sin egen mor gjennom så lang tid.

– Det har vært oppturer og nedturer. I lengden har det vært litt slitsomt. Men det er et lyspunkt med å bli ferdig, da har du et minne.

– Har moren din tråkket over noen grenser?

– Nå er jeg litt usikker, men det har vel skjedd. I filmen er det noen ganger hvor jeg får en reaksjon på at det ikke er greit, sier Markus (16) til NRK.

Vanskelig

Begge sønnene liker filmen, men har også vært kritiske, blant annet overfor Aftenposten.

– Da jeg var fem år, hadde jeg ikke noe valg. Hun har bare filmet, og vi har ikke kunnet si nei. Jeg visste ikke hva prosessen gikk ut på, og hadde helt klart sagt nei om jeg hadde visst det, har yngstesønnen Lukas (13) uttalt til avisen.

Markus mener at det alt i alt har vært en hyggelig opplevelse, men at det også har vært vanskelig å si imot moren.

– Det har stort sett gått fint, men når mamma først har bestemt seg for noe så gjennomfører hun det. Hvis hun ikke får «ja» med en gang, så finner hun en måte å overtale oss på. Jeg har ikke vært så besluttsom der, jeg har bare latt det skje selv om det har vært småvanskelig.

Bilde fra filmen Brødre

– Det har vært mer greit enn vanskelig å bli filmet gjennom åtte år. Men det er klart at det er slitsomt å ha en mamma med filmkamera etter seg, sier eldstesønnen Markus Buvarp Holm (til høyre) til NRK.

Foto: Fenris film/Aslaug Holm

Kulturstrøm

 • Subwoofer med ny låt på VG-lista

  En av opptredene som sørget for mest hopping under «VG-lista Rådhusplassen» var Subwoolfer. Nå tar duoen turen også til Trondheim og Bergen.

  Med seg på turnéen tar de maskerte ulvene en splitter ny låt. Til tross for at gruppen tidligere har uttalt at de bare kom til jorden for å vinne Melodi Grand Prix, har de bestemt seg for å bli her en liten stund til.

 • Technoblade er død

  Den populære amerikanske youtuberen og Minecraft-streameren Technoblade har gått bort etter lengre tids kreftsykdom. Han ble 23 år gammel. Gameren, som på ekte heter Alex, ble diagnostisert med kreft i august i fjor og har sporadisk oppdatert sine følgere om situasjonen.

  Technoblade har i skrivende stund 10,9 millioner følgere på Youtube. I en siste video som ble lastet opp etter hans død leser Technoblades far opp en tekst som sønnen har skrevet til fansen:

  – Takk for all støtten til mitt innhold gjennom årene. Hvis jeg hadde hatt hundre liv, så tror jeg at jeg ville valgt å være Technoblade igjen hver eneste gang. De var de lykkeligste årene i mitt liv, sier han i videoen.

 • Hulsker tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd

  Tidligere fotballspiller og TV-profil Bernt Hulsker er tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd mot en vekter på karaokebar i Oslo i mars 2022, skriver Oslo Politidistrikt i en pressemelding.

  Hulsker har erkjent forholdet.

  Strafferammen for hatefulle ytringer er bot eller fengsel inntil 3 år, og strafferammen for hensynsløs atferd er bot eller fengsel inntil 2 år. Av praksis fra Høyesterett er normalt straffenivå for et tilfelle av hatefulle ytringer en kortere betinget fengselsstraff kombinert med bot tilsvarende brutto månedslønn. For hensynsløs atferd er normalt straffenivå bot, står det i pressemeldingen.