Hopp til innhold

Filmet barne-TV i cannabisrus

På 1970-tallet skulle barne-TV være pedagogisk og moralsk oppbyggelig. Nå innrømmer programlederne at de filmet den britiske utgaven av Lekestue i cannabisrus.

Lionel Morton, BBC Play School

Lionel Morton skal ved flere anledninger ha vært ruset på cannabis mens har var programleder.

Foto: BBC

Johnny Ball, BBC Play School

Johnny Ball var programleder for Play School, men påstår at han ikke røykte under opptak.

Foto: BBC

– Vi var tre stykker som satt sammen i et studio, og de to andre ble steine på den største jointen jeg noensinne har sett.

Slik beskriver tidligere barne-TV-onkel Johnny Ball hvordan han og kollegaene forberedte seg på innspillingen av en scene i barne-TV-serien Play School, den britisk utgaven av Lekestue.

Sitatet kommer fra en ny dokumentar som viser hvordan holdningene til både rusmidler og sex var ganske liberale i BBC på 1960- og 1970-tallet.

– De var steine hinsides all fornuft når de skulle filmes, sier programlederen om kollegaene i den britiske statskanalen.

Ikke i Norge

– Du kan banne på at vi ikke gjorde slikt her, sier en lattermild Vibeke Sæther til NRK.no.

De fleste som har vokst opp på 1970-tallet husker henne som programleder av Lekestue, den norske utgaven av Play School. Manuset til serien ble kjøpt fra England og tilpasset norske forhold.

Selv om både de sterke fargene og de mange kosedyrene kan virke lettere psykedeliske så insisterer Sæther på at hun ikke kopierte de britiske programledernes bruk av rusmidler.

– Det skjedde mye rart på settet når vi filmet, men jeg røykte i alle fall ikke hasj, sier hun.

Denne episoden av lekestue ble spilt inn i 1976, angivelig uten at programlederne var i cannabisrus.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi måtte huske alt

Sæther begynte i NRK i 1968, og i 1971 debuterte hun som programleder i Lekestue.

Blant de faste innslagene i programmet var en ramme med tall og tre vinduer med ulike former. Gjennom det runde, det firkantede og det buede vinduet vist Sæther og de andre programlederne ulike filmklipp.

– På den tiden kunne vi bare gjøre ett opptak og da måtte alt stemme. Du måtte være innmari konsentrert, og da hadde det ikke fungerte å jobbe i cannabisrus.

Sæther var også gjesteprogramleder i den britiske utgaven av programmet, hvor hun deltok på en gjenforening med alle programlederne for noen år siden. Hun tror ikke at røykingen var like påtrengende som den nye dokumentaren skal ha det til.

– Det var sikkert en og annen som røykte nå og da, men jeg kan ikke tenke meg at programlederne var steine mens de ble filmet, sier hun.

Oppfordret til sunn fornuft

Sir David Attenborough

Sir David Attenborough oppfordret sine kollegaer til å være mer diskré når de fyrte opp.

Foto: ROBERT VOS / AFP

Programleder Joan Bakewell forteller at også mange av gjestene hadde et avslappet forhold til rusmidler selv om de var i lokalene til den britiske kringastningen.

– Selvsagt røykte de, og det var ikke vanlige sigaretter de røykte, sier hun.

Samtidig var det også de som ikke var spesielt glade for at BBCs studioer til tider var innhyllet i røyk. Ifølge Sir David Attenborough skal han selv ha oppfordret røykere til å finne mer diskré plasser hvis de absolutt skulle røyke på jobb.

– Vær så snill og ikke røyk sånn at alle kan lukte det. Bruk litt sunn fornuft i stedet, skal han ha sagt.

Sex i omkledningsrommene

Ifølge en artikkel i The Telegraph var det ikke bare rusmidler som var lett tilgjengelig hos BBC. Omkledningsrom var godt egnet for en liten hyrdestund i arbeidstiden.

Skuespiller Katy Manning, kjent fra serien Doctor Who, forteller at ellers konservative briter ble litt løsere i snippen da de kom innen dørene hos BBC.

– Folk hadde seg over hele BBC. Alle gjorde det inne på området, sier hun.

Programleder Sarah Greene forteller at hun og kjæresten Mike Smith var ivrige brukere av omkledningsrommene.

– Vi brukte tiden fullt ut hvis vi først fikk litt tid på tomannshånd.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP