Hopp til innhold

– Dette er helt krise

En samlet filmbransje er opprørt etter at regjeringen har bestemt seg for å selge Filmparken, hvor flere norske filmer er spilt inn. En av dem er filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, som mener parken er helt uunnværlig for norsk filmbransje.


Rolling Stones øver i Filmparken

SELGES: Regjeringen skal selge Filmparken, noe filmbransjen reagerer sterkt på. De mener det vil være et tap for norsk film.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

I budsjettfremlegget til Regjeringen kommer det fram at kulturdepartementet ikke lenger vil sikre studiodrift for spillefilmproduksjon, siden anleggene på Jar i liten grad brukes til produksjon av spillefilm, og dermed ikke lenger ivaretar kulturpolitiske hensyn.

Det er ikke bærekraftig å drive med kultur i Norge i dag, sånn er det bare. Vil man ha kultur, så må man betale for det

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Dette får en samlet filmbransje, som har sendt et brev til Kulturdepartementet, til å reagere.

– Vanskeligere og dyrere

En av dem er regissøren bak kinoaktuelle Haram, Ulrik Imtiaz Rolfsen.

– Jeg mener dette er helt krise og fryktelig trist. Regjeringen kan ikke ha satt seg inn i hva det betyr å ha et norsk studiotilbud, sier han.

Filmparken ligger midt i et villastrøk på Jar i Bærum og består av tre innspillingsstudioer og en rekke verksteder og kontorer.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

KRITISK: Ulrik Imtiaz Rolfsen reagerer på at regjeringen vil selge Filmparken.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Ulrik Imtiaz Rolfsen sier det blir vanskelig å lage film i Norge uten dette tilbudet.

– Vi mister muligheten til å filme og lage film i Norge hvis dette tilbudet blir borte, vi mister en hel rekke med fasiliteter. Det vil gjøre det både vanskeligere og dyrere å lage film.

Alle hans filmer er delvis filmet i studio på Jar i Bærum og en lang scene i Haram er nettopp filmet der. I tillegg gjør han etterarbeid med lyden der.

– Det er der miljøet er og det er der vi har plass til å teste og filme. det er der vi finner alt vi trenger.

– Høl i huet

Siden 2010, da norske filmprodusenter for alvor fikk øynene opp for billig studioleie i Øst-Europa, har stadig færre filmer blitt spilt inn på Jar.

Dette er grunnen til at Høyre og Fremskrittspartiet har bestemt seg for å selge Filmparken.

Men Imtiaz Rolfsen og hans Haram er unntaket, mener regjeringen.

Samtidig har regjeringen varslet at de vil se på incentivordninger for film i Norge.

– Det er helt høl i huet å selge Filmparken før man vet hvordan incentivordningen blir, mener han.

Han sier videre at tilbudet er uunnværlig for norsk film.

– Det blir som å gå fra pc til å skrive med penn på papir . Det er fasilitetene du skal klare deg med, helt uten teknologi.

Han mener myndighetene må belage seg på å betale for å beholde norsk kulturliv.

– Det blir en veldig kortsiktig tankegang for norsk kultur klarer ikke å overleve uten statsstøtte. Verken NRK, aviser eller film klarer seg uten støtte. Det er ikke bærekraftig å drive med kultur i Norge i dag, sånn er det bare. Vil man ha kultur, så må man betale for det, sier han.

– Må skylde seg selv

Bjørgulv Vinje Borgundvåg

BRUKER DET IKKE: Statssekretær Bjørgulv Borgundvåg mener filmbransjen har seg selv å takke fordi bransjen ikke bruker Filmparken.

Foto: Elias Engevik / NRK

Ifølge statssekretær Bjørgulv Borgundvåg mener bransjen har seg selv å takke, for hadde bransjen brukt studioene mer, ville Filmparken gått med overskudd, sier Borgundvåg.

– Grunnen til at de har gått med underskudd er at bransjen selv har valgt ikke å bruke det. De har valgt andre løsninger og det tar vi nå konsekvensene av. Vi har sagt at en forutsetning for statlig eierskap er at det er forretningsmessige vilkår.

Men dette blir feil, mener filmbransjen. For gjelden som Filmparken sliter med, skyldes et gammelt lån. Ser man bort fra denne gjelden, er økonomien sunn, mener Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund.

Han representerer en av de fem bransjeorganisasjonene som ønsker å redde Filmparken på Jar ved å gjøre den om til en stiftelse som bransjen selv kan drive.

Generalsekretær i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen

SUNN DRIFT: Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund sier dagens drift av Filmparken er sunn.

Siden 2003 har filmbransjen kjempet mot flere regjeringers planer om å selge Filmparken.

Kulturstrøm

 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen
 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios
 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud