Filmaviser på nett

Nå kan du se filmaviser fra det okkuperte Norge på web.

Hirden marsjerer
Foto: Norsk filminstitutt

Se: Statsråd Lunde taler  

Hør: Filmaviser på nett

Under hele okkupasjonstiden i Norge ble det laget filmaviser i regi av Nasjonal Samling. Disse ble vist på kino i forkant av hovedfilmen, men ble ikke særlig godt mottatt av det norske folk.

Tidligere har ikke filmavisene vært tilgjengelige for annet enn forskere og dokumentarfilmskapere, men nå er det mulig for alle å se disse propagandafilmene på nettet. Det er Norsk filminstitutt som har tatt initiativet til prosjektet.

Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo i Rana er ferdig med å restaurere filmene fra 1941, og holder nå på materiale fra 1942.

Filmhistoriker Tore Helseth tror det etter hvert vil bli restaurert og lagt ut filmaviser fra de senere årene av okkupasjonstida på internett.

Her er en smakebit av alt det spennende materialet fra okkupasjonen: Statsråd Lunde taler

Flere filmer finner du på www.filmarkivet.no .

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Musikklinja i Nord-Østerdal reddet

    Styringspartiene i Innlandet fylkeskommune, Sp og Ap, har snudd i avgjørelsen om å legge ned tre av linjene ved Nord-Østerdal videregående skole fra høsten. Dette gjelder bl a musikk, dans og drama, som hadde én søker for lite til at det formelle kravet skulle møtes. Mange har engasjert seg i saken, og nå er tilbudet reddet, skriver avisa Alvdal midt i væla.

  • Faithfull om koronasykdommen

    Artisten Marianne Faithfull (74) sier til New York Times at hennes kamp mot covid-19 og langvarige ettervirkninger har vært den tøffeste kampen hun har hatt. Tidligere har hun bl.a. overlevd en overdose med sovemedisin og vært avhengig av heroin.

  • Færre digitale kulturopplevelser

    Digital kulturbruk er nesten halvert i år, sammenlignet med i fjor. Det viser en undersøkelse fra Opinion som gjennom pandemien har spurt over 20.700 nordmenn om deltagelse på digitale kulturopplevelser, og i hvilke grad man betaler for disse. – Viljen til å betale for digitale kulturopplevelser er stabil i pandemien. Det tyder på at nedgangen i digital kulturbruk heller skyldes mangel på tilbud enn etterspørsel, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.