Normal

Filmaviser på nett

Nå kan du se filmaviser fra det okkuperte Norge på web.

Hirden marsjerer
Foto: Norsk filminstitutt

Se: Statsråd Lunde taler  

Hør: Filmaviser på nett

Under hele okkupasjonstiden i Norge ble det laget filmaviser i regi av Nasjonal Samling. Disse ble vist på kino i forkant av hovedfilmen, men ble ikke særlig godt mottatt av det norske folk.

Tidligere har ikke filmavisene vært tilgjengelige for annet enn forskere og dokumentarfilmskapere, men nå er det mulig for alle å se disse propagandafilmene på nettet. Det er Norsk filminstitutt som har tatt initiativet til prosjektet.

Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo i Rana er ferdig med å restaurere filmene fra 1941, og holder nå på materiale fra 1942.

Filmhistoriker Tore Helseth tror det etter hvert vil bli restaurert og lagt ut filmaviser fra de senere årene av okkupasjonstida på internett.

Her er en smakebit av alt det spennende materialet fra okkupasjonen: Statsråd Lunde taler

Flere filmer finner du på www.filmarkivet.no .

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters