Filmaviser på nett

Nå kan du se filmaviser fra det okkuperte Norge på web.

Hirden marsjerer
Foto: Norsk filminstitutt

Se: Statsråd Lunde taler  

Hør: Filmaviser på nett

Under hele okkupasjonstiden i Norge ble det laget filmaviser i regi av Nasjonal Samling. Disse ble vist på kino i forkant av hovedfilmen, men ble ikke særlig godt mottatt av det norske folk.

Tidligere har ikke filmavisene vært tilgjengelige for annet enn forskere og dokumentarfilmskapere, men nå er det mulig for alle å se disse propagandafilmene på nettet. Det er Norsk filminstitutt som har tatt initiativet til prosjektet.

Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo i Rana er ferdig med å restaurere filmene fra 1941, og holder nå på materiale fra 1942.

Filmhistoriker Tore Helseth tror det etter hvert vil bli restaurert og lagt ut filmaviser fra de senere årene av okkupasjonstida på internett.

Her er en smakebit av alt det spennende materialet fra okkupasjonen: Statsråd Lunde taler

Flere filmer finner du på www.filmarkivet.no .

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Duran Duran-bassist smittet

  John Taylor (59) har testet positivt for koronaviruset, men er på bedringens vei. Det var Variety som først fanget opp musikerens melding på Facebook. Her skriver Taylor at han fikk bekreftet virussykdommen for tre uker siden, og at han siden har vært i karantene.

  DEAR FRIENDS OF MINE after giving some thought to this, I have decided to share with you that I tested positive with...

  Publisert av Duran Duran  Søndag 5. april 2020
 • Bond-skuespiller død

  Den britiske skuespilleren Honor Blackman er død, 94 år gammel. Hun er blant annet kjent for rollen som Pussy Galore i James Bond-filmen «Goldfinger». Blackman døde mandag av naturlige årsaker i sitt hjem i Sussex, opplyser familien. (NTB)

  Sean Connery og Honor Blackman
  Foto: AP/Scanpix