Irina Palm

Marianne Faithfull yter service på sex-klubb og viser at moral er et relativt begrep. Anmelder Einar Guldvog Staalesen kjenner seg utfordret.

 

Marianne Faithfull i rollen som Irina Palm

Til arbeidet. Marianne Faithfull i rollen som Irina Palm.

Foto: Filmweb

 

5 stjerner

”Irina Palm” er en moralsk film. Mennesker i beretningen er både moralister og dobbelmoralske. Men den bayerske regissøren Sam Garbarski har klar tanke og ren sjel gjennom hele filmen. Ideen hans er å vise at moral er noe relativt. Og at det kan være det motsatte av det vi tror det er.

Moralsk utfordrende

Beretningen fra en sex-klubb i London er noe av det mest moralsk utfordrende vi har sett på kino.

Den aldrende Maggi blir klubbvertinne for å skaffe penger til operasjon for sitt barnebarn. Gutten vil dø uten operasjon. Maggie får klubbjobben til tross for utrangert alder, fordi hun har myke hender. Hun får artistnavnet Irina Palm. Etter kort tid får Irina ry for å ha Londons beste høyrehånd. Det er kø foran hullet i veggen.

Fra filmen Irina Palm av Sam Garbarski

Populære Irina.

Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome

Penisalbue

Scener er uforglemmelige. Den ene når Maggie skal lære seg håndverket. En langt yngre, men dreven kollega instruerer henne.

En annen situasjon noen uker senere: Maggie forteller sine meget borgerlige venninner hvorfor hun plutselig er mye borte, og at armen i fatle skyldes penisalbu. Så vil vi huske bildene som forteller om en langsom og diskret utvikling av følelser mellom Maggie og klubbeieren.

Nydelig Faithfull

Marianne Faithfull er nydelig i rollen i finstemt samspill med serbiske Miki Minojlovic som klubbverten. De to rollene er av ulike verdener, men de møtes i underlig samklang.

Miki Minojlovic og Marianne Faithfull som nattklubbeier og -ansatt.

Miki Minojlovic og Marianne Faithfull som nattklubbeier og -ansatt.

Foto: Filmweb

Noen av de andre rollene er svakt besatt og formet. De utrivelig dobbelmoralske borgerskapsvenninnene er sjablonger. Sønn og svigerdatter kontrollerer ikke temperamentet sitt, det vil si skuespillerne kontrollerer ikke deres.

Men bifigurene betyr ikke mye i seg selv. Det dreier seg om Irina og klubbeieren. Og om de moralske dilemmaene.

Britene får visst ikke se filmen på kino. Vi aner begrunnelsen, men den er ikke uttalt. Vi får se den. Vi er heldige, for Irina Palm er en spesiell, god og utfordrende opplevelse.

 

Kulturstrøm

 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters