Skal lage ny Pinocchio-film

Filmadapsjoner av klassiske eventyr fortsetter. I går ble det klart at Paul Thomas Anderson skal skrive manuset til den kommende spillefilmen om Pinocchio.

Paul Thomas Anderson

NYTT PROSJEKT: Den Oscarnominerte manusforfatteren og regissøren Paul Thomas Anderson skal ifølge flere medier holde på å skrive manuset til den kommende spillefilmen om Pinocchio.

Foto: Tiziana Fabi / AFP

Den kjente og kjære tredukken «Pinocchio» med voksende nese husker nok de fleste fra Disneys tegnefilm med samme navn fra 1940. Nå skal det gamle eventyret igjen bli filmatisert.

Skuespiller Robert Downey Jr., mest kjent fra rollen som Iron Man, har jobbet med filmen i årevis og i går kom det fram at Paul Thomas Anderson skal skrive manuset.

Det er ikke bestemt hvem som skal regissere filmen, men ryktene sier at Anderson fort kan ende opp med å sitte i regissørstolen. Filmekspert og programleder i P3s Filmpolitiet, Birger Vestmo, sier det kan tyde på en mye mørkere versjon av Pinocchio enn det vi er vant til.

– Med Paul Thomas Anderson, og Robert Downey Jr. i en Geppetto-rolle, kan det gi filmen et mørkere preg enn Disneys versjon. Anderson er ikke den første vi tenker på til å lage et klassisk eventyr i Disneydrakt, sier han til NRK.

Gammel tradisjon

«Pinocchio» vil bli et nytt eksempel på filmer som er basert på et gammelt klassisk eventyr. En tradisjon godt brukt av Disney, som senest i mars gjenskapte Askepott med filmen «Eventyret om Askepott», og som neste år kommer med en nyinnspilling av «Jungelboken».

Vestmo håper Anderson og Downey jr. gjør noe originalt med deres «Pinocchio», og dermed skiller seg fra de «trygge» eventyrfilmene.

– Jeg liker eventyrfilmer som går litt mørkere til verks, og disse to høres ut som to som kan ta slike sjanser. Vi vet jo heller ikke om handlingen i filmen vil finne sted i fortida, eller om den er satt i vår tid. Det blir spennende å finne ut, sier han.

Det er fortsatt uklart om «Pinocchio» kommer til å være inspirert av Disneyversjonen eller de gamle bøkene «The Adventures of Pinocchio» til Carlo Collodi fra 1881.

Store pengesummer

Cinderella

ASKEPOTT: Lily James spilte rollen som Askepott i Disneys nyeste film Eventyret om Askepott. Her på den premieren i London 19. mars.

Foto: JACK TAYLOR / Afp

Disneys «Eventyret om Askepott» har så langt tjent inn over 4,3 milliarder kroner, og er et godt eksempel på hvorfor filmstudioene fortsetter med slike gjenskapninger.

– Det er ikke kunstneriske grunner som ligger i grunn for slike filmer. Det handler om å gjøre aksjonærer glade, og Disney har skjønt at de kan tjene gode store penger på å vekke gamle merkenavn til live, sier Vestmo til NRK.

Disney tjener enorme summer på filmene sine. Selve selskapet, som er USAs nest største mediekonsern, hadde blant annet en samlet inntekt på 388,4 milliarder kroner i fjor.

Disney skal blant annet gjenskape «Jungelboken», «Skjønnheten og Udyret», «Mulan», «Dumbo» og «Ole Brumm» i årene som kommer.

Pinocchio skal også settes opp som musikal på nasjonalteatret i London. Etter planen skal musikalen stå på programmet ved juletider neste år.

Kulturstrøm

 • Dommedagslagring av kunst

  Nasjonalmuseet deponerte i dag kunst til digital langtidslagring i Arktis verdensarkiv på Svalbard, sier museet i en pressemelding. Blant annet ble alle arbeider av maleren Harald Sohlberg, (kjent for «Vinternatt i Rondane», bildet) digitalisert og lagt på plastfilmruller med garantert levetid på 500 år. Filmrullene lagres nå 300 meter inne i et kjernefysisk trygt fjell på Svalbard.

  NOR Vinternatt i Rondane, ENG Winter Night in the Mountains
  Foto: Børre Høstland / Sohlberg, Harald
 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.