Hopp til innhold

Natural Born Star

Even Benestad har filmatisert et liv.

Fred Robsahm som Burt Collins i Black Killer (1971)

Fred Robsahm som Burt Collins i Black Killer (1971).

Foto: Filmweb

Fire stjerner

"Natural Born Star" heter filmen om den lyse, slanke, vakre, unge mannen fra Lillesand som ble førsteelsker og westernhelt i italienske b-filmer, Fred Robsahm. Han var feiret og rik. Nå er han syk og utstøtt.

Formen er utsøkt

Med en mosaikk av filmklipp fra Italia, TV-innslag fra Cannes, hjemlige samtale-scener, vandring i gater og langs strender i Lillesand, avisutklipp, stillbilder, stemmen til hans store kjærlighet og stjerne Agostina Belli og Kaadas musikalske lyd. Formen er utsøkt.

Innholdet er også spennende, men vi trenger ikke så lang tid for å få det med oss.

 Ble førsteelsker og westernhelt

Det gjelder altså Fred Robsahm. Sørlendingen som ble sjømann for havets og verdens skyld, som ble dykker for å utforske det videre, som dro med sin mor på ferie til Italia og helt utenfor plan ble førsteelsker og westernhelt i italienske a – c-filmer og holdt på med det og den store kjærligheten frem til han kunne kjøpe havgående skute og hadde penger nok til å bruke den – lenge. Da stakk han.

Mislikte filmindustrien

Familien er fraværende. Det svekker filmens verdi. ”Natural Born Star” forteller ikke at det kanskje var grunner til at den unge, vakre og slanke Fred ble sett av italienske regissører og produsenter. Søsteren Margrethe Robsahm hadde noen filmer bak seg allerede, fire av dem i Italia.

Fred var skuespiller i sju år sist på 60-tallet og første halvdel av 70-tallet. Han likte filmen men mislikte filmindustrien.

Utstøtt

I dag er han blakk, ensom og HIV-positiv i en liten, sjarmerende overgrodd leilighet i Lillesand. Utstøtt. Hadde en detalj i livet mitt vært annerledes, ville resten vært det også, sier han sist i filmen.

Filmuttrykket er en opplevelse. Benestad og hans klippere og miksere bruker filmbilder med Fred Robsahm i som en del av dokumentasjonen av hans liv, altså som noe mer enn illustrasjoner fra hans virke. Elskeren og cowboyen inngår i biografien. Det ligger mye arbeid og godt filmtalent bak den gjennomføringen. Den filmatiske kvaliteten innkluderer Kaadas musikk. Denne gangen aner vi klangen av italiensk b-film.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)