Hopp til innhold

Natural Born Star

Even Benestad har filmatisert et liv.

Fred Robsahm som Burt Collins i Black Killer (1971)

Fred Robsahm som Burt Collins i Black Killer (1971).

Foto: Filmweb

Fire stjerner

"Natural Born Star" heter filmen om den lyse, slanke, vakre, unge mannen fra Lillesand som ble førsteelsker og westernhelt i italienske b-filmer, Fred Robsahm. Han var feiret og rik. Nå er han syk og utstøtt.

Formen er utsøkt

Med en mosaikk av filmklipp fra Italia, TV-innslag fra Cannes, hjemlige samtale-scener, vandring i gater og langs strender i Lillesand, avisutklipp, stillbilder, stemmen til hans store kjærlighet og stjerne Agostina Belli og Kaadas musikalske lyd. Formen er utsøkt.

Innholdet er også spennende, men vi trenger ikke så lang tid for å få det med oss.

 Ble førsteelsker og westernhelt

Det gjelder altså Fred Robsahm. Sørlendingen som ble sjømann for havets og verdens skyld, som ble dykker for å utforske det videre, som dro med sin mor på ferie til Italia og helt utenfor plan ble førsteelsker og westernhelt i italienske a – c-filmer og holdt på med det og den store kjærligheten frem til han kunne kjøpe havgående skute og hadde penger nok til å bruke den – lenge. Da stakk han.

Mislikte filmindustrien

Familien er fraværende. Det svekker filmens verdi. ”Natural Born Star” forteller ikke at det kanskje var grunner til at den unge, vakre og slanke Fred ble sett av italienske regissører og produsenter. Søsteren Margrethe Robsahm hadde noen filmer bak seg allerede, fire av dem i Italia.

Fred var skuespiller i sju år sist på 60-tallet og første halvdel av 70-tallet. Han likte filmen men mislikte filmindustrien.

Utstøtt

I dag er han blakk, ensom og HIV-positiv i en liten, sjarmerende overgrodd leilighet i Lillesand. Utstøtt. Hadde en detalj i livet mitt vært annerledes, ville resten vært det også, sier han sist i filmen.

Filmuttrykket er en opplevelse. Benestad og hans klippere og miksere bruker filmbilder med Fred Robsahm i som en del av dokumentasjonen av hans liv, altså som noe mer enn illustrasjoner fra hans virke. Elskeren og cowboyen inngår i biografien. Det ligger mye arbeid og godt filmtalent bak den gjennomføringen. Den filmatiske kvaliteten innkluderer Kaadas musikk. Denne gangen aner vi klangen av italiensk b-film.

Kulturstrøm

 • Ny redaktør i TVNorge

  Magnus Vatn blir ny ansvarlig redaktør i TVNorge melder mediekonsernet Warner Bros. Discovery, ifølge Kampanje og Medier24.

  Vatn er i dag programdirektør i Norge for Warner Bros. Discovery, og han fortsetter i denne rollen samtidig med redaktørjobberen. Han sitter også i selskapets nordiske ledergruppe.

  Han overtar som ansvarlig redaktør etter Espen Skoland, som slutter i mediekonsernet etter tolv år.

  (©NTB)

 • Trevor Noah slutter i «The Daily Show»

  Komikeren Trevor Noah slutter som programleder i satireprogrammet «The Daily Show», skriver Variety.

  38-åringen slapp nyheten til publikum under innspilling torsdag kveld. Det er uklart når han slutter og om produsent Comedy Central har startet jobben med å finne en etterfølger, skriver nettstedet.

  Sørafrikanske Noah tok over programlederjobben i 2015 etter Jon Stewart, som ledet det i 16 år.

  "The Daily Show with Trevor Noah"
  Foto: Brad Barket / Getty Images for Comedy Central