NRK Meny
Normal

Suksess med sakte-film om eldre ektepar

LONDON (NRK): I et filmår fylt med stjernekrig, agenter, superhelter og dinosaurer har en langsom film om et pensjonert ektepars kamp om egne følelsesliv begeistret anmelderne stort.

45 år

Kate (Charlotte Rampling) får en overraskelse fra fortiden under planleggingen av 45 års bryllupsdag.

Foto: Arthaus

De spilte sine første filmroller allerede på 60-tallet, Charlotte Rampling og Tom Courtenay, men er stadig svært så aktive. Med hovedrollene i filmen «45 år» av regissøren Andrew Haigh har de nok en gang høstet lovord for sine prestasjoner.

Hentet inn av en frossen fortid

Handlingen i «45 år» utspiller seg rett før ekteparet Kate og Geoff Mercer skal feire 45 års bryllupsdag. Siste uken før får imidlertid Geoff et brev fra Sveits om at liket av hans ekskjæreste er funnet i en isbre etter 50 år.

Kroppen er helt perfekt preservert, og tankene hans farer tilbake til tiden før Kate. Hun merker på sin side at ektemannen trekker seg inn i seg selv, og uken opp mot jubileet blir helt annerledes enn planlagt.

Tom Courtenay

Tom Courtenay tar gjerne gjennomlesningen av filmmanusene på smarttelefonen sin.

Foto: Espen Aas / NRK

NRK møter den 78 år gamle Tom Courtenay på et hotell i London, og når vi spør om hvorfor han likte manuset, drar han raskt frem smarttelefonen sin. Ikke for å ringe, men for å demonstrere hvor han leste det første gang.

– Da han (rollefiguren Geoff) fikk brevet om jenta i isen, måtte jeg bare stoppe opp. Jeg syntes det var overveldende. Ideen...hun frosset i tid, frosset i sin ungdom...oi, sier en nesten beveget Courtenay.

Modne rollefigurer

Den kvinnelige hovedrollen spilles altså av Charlotte Rampling (69) som for det norske publikumet nylig er kjent fra TV-serier som «Broadchurch» og «Dexter». Hun sier det er høyst uvanlig at det blir laget filmer om så godt voksne mennesker.

– Det er veldig sjeldent. Filmen er likevel ikke om alder, elde eller hva som skjer med eldre mennesker. Den er om hva som skjer med mennesker. Det handler om erfaring, et ektepars erfaringer, sier hun.

45 år

Kate (Charlotte Rampling) i samtale med ektemannen Geoff (Tom Courtenay) fra filmen '45 år'.

Foto: Arthaus

Med unntak av en liten håndfull biroller, handler nærmest hvert eneste minutt av «45 år» om ekteparet.

Begge har for lengst mottatt en rekke priser for sin innsats, deriblant hver sin sølvbjørn under filmfestivalen i Berlin. Nylig kåret den britiske avisen The Guardian «45 år» til den beste filmen fra 2015.

Brukte eget liv som inspirasjon

For å fylle rollen som den 69 år gamle Kate, som plutselig får hele følelseslivet snudd på hodet på grunn av gufset fra ektemannens fortid, brukte Rampling seg selv som inspirasjon.

– Det er mine erfaringer som kvinne, etter å ha levd det livet jeg har, vært i de forholdene jeg har. Rett og slett hvordan du føler deg på dette stadiet av livet, jeg er i samme alder som i filmen. Jeg trengte ikke noe annet enn min egen erfaring, avslutter Rampling.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK