Hopp til innhold

Film om første verdenskrig tok storeslem under BAFTA, britenes Oscar

Det var en film om første verdenskrig «1917» som stakk av med prisen for beste film under BAFTA, britenes svar på Oscar-utdelingen. Som vanlig en stormønstring av kjendiser på rød løper, men også litt kritikk.

Fra filmen 1917

Filmen 1917 fikk flest priser under Bafta utdelingen i kveld.

Foto: François Duhamel

Vinnerfilmen som handler om første verdenskrig, vant flere priser nå i kveld. Også beste britiske film.

Historien, som foregår på slagmarkene under første verdenskrig, har allerede vunnet to Golden Globes.

Filmens regissør, Sam Mendes, fikk også pris for beste regi og filmen fikk pris for beste produksjonsdesign. Og som ikke det var nok, filmen vant også pris for beste lyd og beste spesial effekter.

fRLkbEgf1m0

Den britiske regissøren Sam Mendes fikk prisen for beste regi for filmen om første verdenskrig 1917.

Foto: ADRIAN DENNIS

Beste kvinnelige skuespiller ble Renée Zellweger i filmen» Judy». Mens Joaquin Phoenix fra «Joker» fikk prisen som beste mannlige skuespiller.

Brad Pitt stakk av gårde med prisen for beste mannlige birolle for rollen sin i «Once upon a time in Hollywood.»

Filmen «Joker» fikk pris for beste casting. «Joker» var nominert 11 ganger, også til prisen for beste film, men den prisen var det altså en annen film som stakk av med.

Heftige diskusjoner

Heftige diskusjoner har rast i forkant av filmprisutdelingen. Debatten har dreid seg om at det er for lite variasjon i nominasjonene.

I flere av kategoriene for de mest prestisjefylte prisene er det ikke nominert andre enn hvite skuespillere. I kategorien beste regissør ble ingen kvinner nominert, skriver den engelske avisen Guardian.

Regissøren Steve Mc Queen kritiserte nominasjonene og mente at hvis man ikke gjorde om på måten nominasjonene foregår på, risikerer utdelingen å bli irrelevant og vil ikke bli tatt seriøst lenger.

Aurora i Frozen

Ingen norske skuespillere eller regissører var nominert i de viktige kategoriene.

Men «Frozen 2» var nominert i kategorien for animerte filmer. Og kanskje kan vi si at det er en liten norsk bit i den filmen når Aurora Aksnes gir stemme til den, men filmen vant ingen pris i den kategorien.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober