NRK Meny
Normal

– Først og fremst en kjærlighetsfilm

Filmen om Jan Henry T. Olsens liv med Alzheimers sykdom åpnet i dag Bergen Internasjonale Filmfestival. – Først og fremst en film om kjærlighet, sier regissøren.

Video Film om Jan Henry T. Olsen åpnet BIFF

VIDEO: Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen har gitt sykdommen Alzheimers et ansikt. Filmen om sykdommen hans åpnet i dag filmfestivalen i Bergen. Se reportasjen fra Dagsrevyen. Foto: Line Lyngstadaas

– Filmen handler om det uforutsigbare livet vi ikke rår over. Og den handler om kjærlighet som blir utfordret av den mest ekstreme prøvelsen vi kan se for oss, nemlig Alzheimers sykdom, sier regissør Hilde Korsæth.

Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes

Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes.

Foto: Hilde Korsæth

Hilde Korsæth

Filmskaper Hilde Korsæth fulgte ekteparet Jan Henry T. Olsen og Laina Lanes fra oktober 2008 til oktober 2009.

Foto: NRK

I «Min elskede» har filmskaperen fulgt den tidligere toppolitikeren Jan Henry T. Olsen og kona Laila Lanes hjemme i Tromsø over en periode på ett år.

Olsen ble rammet av Alzheimers som 51-åring i 2005. Sammen med kona sto den tidligere fiskeriministeren fram i 2008 og fortalte offentlig om livet med sykdommen.

– Den er en viktig fortelling om hverdagen til demente og deres pårørende, sa overlege og spesialist i geriatri Sigurd Sparr da filmen ble vist under filmfestivalen i Tromsø tidligere i år.

Den internasjonale Alzheimer-Organisasjonen skal nå bruke filmen til å nå ut med informasjon om sykdommen over hele verden.

Nordens nest største filmfestival

«Min elskede» er en av 176 filmer som vises under BIFF, som i år blir arrangert for tolvte gang.

Arrangørene kan stolt fortelle at festivalen i Bergen er blitt Norges største og Nordens nest største filmfestival.

– Vi har det største tilbudet noensinne. Av 176 filmer er 55 dokumentarfilmer. For første gang arrangerer vi også en norsk dokumentarfilmkonkurranse, forteller pressekontakt Ole-Morten Algerøy.

Blant temaene som tas opp i flere filmer under den ukelange festivalen er nedgangstider i USA, klima og miljø, medienes fremtid og Latin-Amerika.

(NRK/NTB)

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.