– Først og fremst en kjærlighetsfilm

Filmen om Jan Henry T. Olsens liv med Alzheimers sykdom åpnet i dag Bergen Internasjonale Filmfestival. – Først og fremst en film om kjærlighet, sier regissøren.

Video Film om Jan Henry T. Olsen åpnet BIFF

VIDEO: Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen har gitt sykdommen Alzheimers et ansikt. Filmen om sykdommen hans åpnet i dag filmfestivalen i Bergen. Se reportasjen fra Dagsrevyen. Foto: Line Lyngstadaas

– Filmen handler om det uforutsigbare livet vi ikke rår over. Og den handler om kjærlighet som blir utfordret av den mest ekstreme prøvelsen vi kan se for oss, nemlig Alzheimers sykdom, sier regissør Hilde Korsæth.

Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes

Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes.

Foto: Hilde Korsæth

Hilde Korsæth

Filmskaper Hilde Korsæth fulgte ekteparet Jan Henry T. Olsen og Laina Lanes fra oktober 2008 til oktober 2009.

Foto: NRK

I «Min elskede» har filmskaperen fulgt den tidligere toppolitikeren Jan Henry T. Olsen og kona Laila Lanes hjemme i Tromsø over en periode på ett år.

Olsen ble rammet av Alzheimers som 51-åring i 2005. Sammen med kona sto den tidligere fiskeriministeren fram i 2008 og fortalte offentlig om livet med sykdommen.

– Den er en viktig fortelling om hverdagen til demente og deres pårørende, sa overlege og spesialist i geriatri Sigurd Sparr da filmen ble vist under filmfestivalen i Tromsø tidligere i år.

Den internasjonale Alzheimer-Organisasjonen skal nå bruke filmen til å nå ut med informasjon om sykdommen over hele verden.

Nordens nest største filmfestival

«Min elskede» er en av 176 filmer som vises under BIFF, som i år blir arrangert for tolvte gang.

Arrangørene kan stolt fortelle at festivalen i Bergen er blitt Norges største og Nordens nest største filmfestival.

– Vi har det største tilbudet noensinne. Av 176 filmer er 55 dokumentarfilmer. For første gang arrangerer vi også en norsk dokumentarfilmkonkurranse, forteller pressekontakt Ole-Morten Algerøy.

Blant temaene som tas opp i flere filmer under den ukelange festivalen er nedgangstider i USA, klima og miljø, medienes fremtid og Latin-Amerika.

(NRK/NTB)

Kulturstrøm

 • Robyn til Øyafestivalen

  Øyafestivalen slipper sitt tredje stornavn til 2019-utgaven. Fra før av har headlinerartistene The Cure og Karpe blitt sluppet. Den svenske artisten Robyn ga nylig ut albumet «Honey», hennes første på åtte år, og skal i den forbindelse turnere i USA og Europa i 2019, ifølge Variety. Turneen starter i Stavanger og Bergen i februar, og billettene ble revet bort på sekunder, skrev Bergensavisen da billettene ble lagt ut der. NRK P3s musikkanmelder ga albumet «Honey» terningkast 4.

  Robyn
  Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB Tema
 • Gikk langt inn i personlige minner

  – Et uskarpt fotografi fungerte bedre akkurat der, sier Steffen Kverneland om hvordan han illustrerte tegneserieromanen «En frivillig død». Den handler om farens selvmord og tiden før. – Det kom som lyn fra klar himmel, for meg. Han hadde psykiske problemer, gikk på medisiner, men det hjalp ikke, sier Kverneland til litteraturprogrammet Brenner live. Mesterlig utført, mente NRKs litteraturkritiker om boken da den kom ut i høst.

  Utdrag fra tegneserieromanen En frivillig død