NRK Meny
Normal

– Først og fremst en kjærlighetsfilm

Filmen om Jan Henry T. Olsens liv med Alzheimers sykdom åpnet i dag Bergen Internasjonale Filmfestival. – Først og fremst en film om kjærlighet, sier regissøren.

Video Film om Jan Henry T. Olsen åpnet BIFF

VIDEO: Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen har gitt sykdommen Alzheimers et ansikt. Filmen om sykdommen hans åpnet i dag filmfestivalen i Bergen. Se reportasjen fra Dagsrevyen. Foto: Line Lyngstadaas

– Filmen handler om det uforutsigbare livet vi ikke rår over. Og den handler om kjærlighet som blir utfordret av den mest ekstreme prøvelsen vi kan se for oss, nemlig Alzheimers sykdom, sier regissør Hilde Korsæth.

Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes

Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes.

Foto: Hilde Korsæth

Hilde Korsæth

Filmskaper Hilde Korsæth fulgte ekteparet Jan Henry T. Olsen og Laina Lanes fra oktober 2008 til oktober 2009.

Foto: NRK

I «Min elskede» har filmskaperen fulgt den tidligere toppolitikeren Jan Henry T. Olsen og kona Laila Lanes hjemme i Tromsø over en periode på ett år.

Olsen ble rammet av Alzheimers som 51-åring i 2005. Sammen med kona sto den tidligere fiskeriministeren fram i 2008 og fortalte offentlig om livet med sykdommen.

– Den er en viktig fortelling om hverdagen til demente og deres pårørende, sa overlege og spesialist i geriatri Sigurd Sparr da filmen ble vist under filmfestivalen i Tromsø tidligere i år.

Den internasjonale Alzheimer-Organisasjonen skal nå bruke filmen til å nå ut med informasjon om sykdommen over hele verden.

Nordens nest største filmfestival

«Min elskede» er en av 176 filmer som vises under BIFF, som i år blir arrangert for tolvte gang.

Arrangørene kan stolt fortelle at festivalen i Bergen er blitt Norges største og Nordens nest største filmfestival.

– Vi har det største tilbudet noensinne. Av 176 filmer er 55 dokumentarfilmer. For første gang arrangerer vi også en norsk dokumentarfilmkonkurranse, forteller pressekontakt Ole-Morten Algerøy.

Blant temaene som tas opp i flere filmer under den ukelange festivalen er nedgangstider i USA, klima og miljø, medienes fremtid og Latin-Amerika.

(NRK/NTB)

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck