Svensk kleskjede lar deg lease garderoben

Kleskjeden Filippa K mener du har altfor mange ubrukte klær i skapet. Nå tilbyr de kundene sine å leie klærne i stedet for å kjøpe dem.

Filippa K-butikk i Oslo

LÅNTE FJÆR: Filippa Ks butikk i Oslo sentrum tilbyr kundene sine å leie alle plagg i butikken i fire dager. Her leaser NRK-reporter Eirin Venås Sivertsen en genser fra Emelie Karlbom.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Leie klær? Jeg vet ikke helt. Jeg vil helst eie dem selv, sier en kunde vi treffer i Filippa Ks butikk i Oslo sentrum.

Hun hadde ikke fått med seg at det går an å leie klærne som henger på utstilling i butikklokalet. Men det gjør det altså.

– Vi eier altfor mye klær

Elin Larsson

MINDRE OG SMARTERE: Filippa Ks bærekraftsjef Elin Larsson mener folk har for mye klær i garderobene sine.

Foto: Linus Hallgren / Filippa K

Den svenske kleskjeden har funnet ut at de vil bidra til å redusere forbruket. Derfor lar de kundene sine velge mellom å leie og å eie.

– Vi vil hjelpe kundene til en mindre og smartere garderobe. I dag eier vi altfor mye klær. Rundt 30 prosent av klærne i garderoben din har du ikke brukt det siste året, forteller kleskjedens bærekraftsjef Elin Larsson.

Du betaler 20 prosent av prisen, og får bruke plagget i fire dager. Deretter kan du levere det inn igjen, eller betale resten av kjøpesummen og beholde plagget.

Har plagget vært leid ut før, koster det også mindre å leie.

– Dette er en mulighet for kundene til å oppdatere sin garderobe uten å bidra til overforbruk, og å kunne fornye seg uten å måtte betale så mye penger for plagg som man kanskje bare bruker et par ganger, sier Larsson.

Hun forteller at kleskjeden foreløpig ikke tjener penger på ordningen, men at de på sikt tror tilbudet vil bidra til omsetningen.

– Kundeadferden er i ferd med å endres, og tilgjengelighet blir viktigere enn eierskap. Det er bare å se på hva som har skjedd i andre bransjer som film, musikk, taxi og hotell. Utviklingen vil komme til vår bransje også.

Håper leasing lykkes

Bendik Samuelsen.

HAR TRUA: BI-professor Bendik Samuelsen tror de yngste forbrukerne vil ha lettest for å omfavne ideen om å leie klær.

Foto: Nicolas Tourrenc/BI

BI-professor Bendik Samuelsen heier på iniativet fra Filippa K og håper de lykkes med å gjøre klesleasing akseptert.

– Det er et miljøproblem at vi kjøper og kaster ting før de er utslitt og oppbrukt. Ethvert tiltak som bidrar til å redusere problemet, vil være positivt, sier Samuelsen.

Han tror ideen om å leie klær i første omgang vil kunne slå an blant tenåringer og folk tidlig i 20-åra.

– For yngre mennesker vil det nok være lettere å akseptere tanken om at det er naturlig å leie. For min generasjon sitter det lengre inne. Vi er vant til at klær er veldig personlig.

Selv om leasing av klær er et nytt fenomen her til lands, ser Samuelsen trenden i en større sammenheng.

– Å leie i stedet for å eie ser vi innenfor andre forretningsområder også. Det er for eksempel stadig flere som leaser bil i stedet for å eie.

Kulturstrøm

 • Mulig ny nasjonalpark i gammel skog

  Like utenfor Oslo ligger Østmarka, som kan bli ny nasjonalpark i Norge. Idéen er gammel, men det var miljø- og klimaminister Ola Elvestuen som ba om vurdering i vår. Nå er fylkesmannens rapport klar. Den sier at Østmarka inneholder så mye biologisk gammel skog på så store områder at det er aktuelt med nasjonalpark. – Vår vurdering er at naturverdiene er store nok til at Østmarka oppfyller kravene, sier fylkesmiljøvernsjef Ellen Lien i en pressemelding. Neste steg i prosessen er konsekvensutredning og høringsrunde med dem som bruker skogen.

  Østmarka
  Foto: Nina Alida Nordbø / NRK
 • Ingen opptur for Idol-vinneren

  18-åringen Øystein Hegvik som vant Idol-finalen lørdag, ligger på 47. plass på Spotifys Norway Top 50-liste. På iTunes ligger to av Hegviks låter på henholdsvis niende og tiende plass, skriver VG. Universal, som belønner Hegvik med platekontrakt etter seieren, sier til avisen at de er svært fornøyd.

  Øystein Herkedal Hegvik
  Foto: Thomas Reisæter / TV2 / Scanpix
 • Får hederspris på Golden Globe

  Skuespillerveteran Jeff Bridges får hedersprisen Cecil B. DeMille Award, som deles ut på Golden Globe-prisutdelingen 6. januar i Hollywood. Prisen gis årlig til en person for stor innsats i underholdningsindustrien. Juryen trekker frem at 69 år gamle Bridges har bemerket seg med en filmkarriere i ulike sjangre og har fanget et internasjonalt publikum i mer enn seks tiår. Blant tidligere vinnere er Oprah Winfrey, Meryl Streep, Denzel Washington, George Clooney og Jodie Foster. (NTB)

  Jeff Bridges
  Foto: Dan Steinberg / NTB Tema

Flere kulturnyheter