NRK Meny
Normal

Fikk sjokkregning etter Grand Prix-opphold i Oslo

Irland sliter med senskader etter Grand Prix-finalen i Oslo og har fått en hotell-regning som har skapt overskrifter i landets største avis.

Niamh Kavanagh fra Irland i andre semifinale

Niamh Kavanagh fra Irland nådde aldri helt opp. Heldigvis for den irske økonomien.

Foto: Birte Njøsen Horne

Det står dårlig til med den irske økonomien og som en av forhåndsfavorittene til å vinne Grand Prix-finalen, var det mange irer som trakk et lettelsens sukk da det viste seg at neste års arrangement gikk til Dusseldorf og ikke Dublin.

Men nå har den irske statskanalen RTE allikevel fått seg en overraskelse i negativ forstand. Regningen etter den irske delegasjonens Oslo-besøk, viser seg å være så høy at den truer den allerede anstrengte økonomien til RTE.

Dyrt hotellopphold ødela budsjettet

Den irske avisen Irish Independent har fått tak i tallene som viser at bare hotellregningen alene for den 15-mann store delegasjonens oslobesøk kom på 315.000 kroner.

Andre utgifter som flybilletter, mat og opphold, endte på nesten 190.000 kroner.

I sluttsummen på over 1.7 millioner kroner, ligger også 600.000 kroner for hele prosessen med å finne årets deltager, samt ytterligere 600.000 kroner i deltageravgift til konkurransen.

Hardt presset TV-kanal

RTE gikk på et underskudd på 150 millioner kroner i fjor, og har vært gjennom et betydelig kostnadskutt det siste året. Med tanke på dette, kommer utgiftene til Grand Prix på et svært ubeleilig tidspunkt.

En talsmann for kanalen forklarer til Irish Independent at de har gjort sitt beste for å holde kostnadene på et minimum og mener at antall timer sendetid kombinert med at over 1.1 millioner av landets befolkning fulgte med på finalen, mener de at de kan forsvare pengebruken.

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller