Fikk plass hos super-gallerist ved en tilfeldighet

– Det føles som å stå og spille en sang på gata med kassegitaren min, og så bli tilbudt å spille den samme sangen i Carnegie Hall, sier den norske maleren Lars Elling som nå skal stilles ut på et av New Yorks viktigste gallerier.

Lars Elling

Lars Elling skal stille ut maleriene sine på ett av verdens fremste gallerier.

Foto: NRK

I slutten av måneden er Lars Elling representert med fire malerier i gruppeutstillingen «Meshes of the Afternoon» på Sean Kelly Gallery i New York.

Sean Kelly

Sean Kelly

Foto: NRK

Galleriet representerer noen av verdens viktigste samtidskunstnere, og eier Sean Kelly ble i fjor utpekt til en av verdens mest innflytelsesrike gallerister av magasinet Art+Auction.

– Dette er et lite eventyr. Noe sånt skjer ikke ofte. Det er mange norske kunstnere som stiller ut i New York. Men det er ikke ofte at noen stiller ut i et galleri av den typen her, som er en av toppgalleriene i verden. Jeg kan nesten ikke huske når det har skjedd sist, sier den norske galleristen Kim Brandstrup.

 • Se maleriene Elling skal stille ut nederst i saken

Historien om hvordan Lars Elling ble «oppdaget», og fikk det prestisjefylte tilbudet om å stille ut i Kellys lokaler på Manhattan, beror i stor grad på tilfeldigheter:

Hang på veggen

I september i fjor var Sean Kelly i Oslo i forbindelse med performancekunstner Maria Abramovichs utstilling på Galleri Brandstrup.

Under en middag hjemme hos gallerieier Kim Brandstrup, fikk Kelly øye på et maleri av Lars Elling som hang på veggen.

– Jeg så dette maleriet, og sa: «hvorfor har dere ikke vist meg denne maleren før?». Dette var helt på slutten av turen min til Oslo, og jeg spurte om det var mulig å få møte ham før jeg dro, forteller Kelly til NRK.

Kelly fikk hjelp til å komme i kontakt med Elling, og 15 minutter før han måtte haste videre for å rekke flyet sitt, ramlet de inn i atelieret til Lars Elling.

– Han var veldig snill snill og tok det fint. Men jeg er sikker på at den stakkars karen ble totalt skremt, for vi var seks stykk som bare stormet inn i atelieret og begynte å stille ham spørsmål, sier Sean Kelly, som er tilbake i Oslo i forbindelse med Lars Ellings nyeste utstilling.

Lars Elling og Sean Kelly

Sean Kelly er i Oslo i forbindelse med Lars Ellings nyeste utstilling.

Foto: NRK

– Bonde i byen

Kunstneren selv innrømmer at han opplevde det første møtet med den innflytelsesrike galleristen som en smule skremmende.

– Jeg syntes han virket litt vel brysk, direkte og nærmest kritisk, så jeg hadde ingen følelse av at dette gikk særlig bra i det hele tatt. Jeg var faktisk ganske fornærmet etterpå. Jeg ble veldig overrasket da de tok kontakt igjen, sier Lars Elling.

Elling fikk forespørsel om å delta i utstillingen «Meshes of the Afternoon», som åpner om en drøy uke.

Der skal maleriene hans henge side om side med verkene til en rekke andre lovende kunstnere fra hele verden.

– Det er jo mildt sagt en overraskelse. Jeg så ikke den komme, så jeg gleder meg veldig. Og det er et vanvittig godt selskap. Flere av mine favorittkunstnere er med på den utstillingen, sier Elling.

Han er ydmyk overfor den muligheten han nå har blitt gitt.

– Noen ganger så er man i en sammenheng hvor man føler seg litt som en bonde i byen, og noen ganger så er man bonde i byen. Og det er meg i dette tilfellet her, sier Elling.

Se Dagsrevy-reportasjen om Lars Elling og Sean Kelly:

Lars Elling er den første norske kunstneren som stiller ut hos den verdenskjente galleristen Sean Kelly i New York.

Lars Elling stilles ut på Sean Kellys galleri i New York

Disse maleriene skal Lars Elling stille ut i New York:

Collection of suitable material

«Collection of suitable material»

Lars Elling - "Secret Services"

«Secret Services»

Lars Elling - Falling Dream

«Falling Dream»

Lars Elling - Polaroid

«Polaroid»

Kulturstrøm

 • Debuterer på La Scala

  Operasangeren Lise Davidsen fra Stokke får mandag sin debut på La Scala i Milano. Det skjer i forbindelse med at det italienske operahuset gjenåpnes. Davidsen skal blant annet tolke arier av Richard Wagner og Richard Strauss.

  Lise Davidsen
  Foto: JAMES HOLE / Promo
 • Girl In Red på Billboard-lista

  Marie Ulven (22), best kjent under artistnavnet Girl In Red, gikk rett inn på 67. plass på albumlista til Billboard i USA, melder VG. Ulven albumdebuterte nylig med «If I Could Make It Go Quiet». Platen har også klatret til en 7. plass på den offisielle salgslisten i Storbritannia.

 • Filmskaperen Elle-Máijá vant pris 

  Den samiske filmskaperen, Elle-Máijá Tailfeathers, vant prisen som beste filmskaper på vei opp under dokumentarfilmfestivalen Hot Docs. Hun vant Emerging Canadian Filmmaker-prisen for sin ferske film «Kímmapiiyipitssini: The Meaning of Empathy».