Hopp til innhold

Gyrðir Elíasson fikk Nordisk råds litteraturpris

Islandske Gyrðir Elíasson fikk Nordisk råds litteraturpris for 2011.

Gyrdir Eliasson

Gyrðir Elíasson

Foto: Kristjan Kristjansson

Gyrðir Elíasson er født 4. april 1961 i Reykjavik. Novellesamlingen heter «Milli trjánna», eller «Bland träden»på svensk.

– Jeg er veldig overrasket og vet ikke riktig hva jeg skal si. Jeg var sikker på at Beate Grimsrud skulle vinne, sa en glad prisvinner til NRK.

Slik har han imponert juryen:

Nordisk råds litteraturpris 2011 tildeles den islandske forfatteren Gyrðir Elíasson for hans novellesamling MILLI TRJÁNNA (Bland träden) for en stilistisk høytstående ordkunst som skildrer indre og ytre trusler i dialog med verdenslitteraturen.

Fra juryens begrunnelse

– Nordisk råds litteraturpris henger ekstra høyt, fordi forfatterne som blir nominert fra Norden har en veldig høy standard, sa Gyrðir Elíasson.

Islendingen Adalsteinn Asberg Sigurdsson, var en av 14 jurymedlemmer.

– Stor dikter

– Vi er veldig stolte over at det er Gyrðir Elíasson som er valgt til prisvinner. Han er en av de virkelig store islandske dikterne, sier han.

Se video:

Video Adalsteinn Asberg Sigurdsson

Adalsteinn Asberg Sigurdsson

Poeten og novelleforfatteren Gyrðir Elíasson har fått flere litterære priser, blant annet «The Icelandic Literary Award» i 2001, for novellesamlingen «The Yellow house», som ble utgitt i 2000.

Han har også fått «Icelandic Literary Prize» og «The Halldor Laxness Literary Prize».

– Han er en forfatter på vei opp og ut i verden. Flere av bøkene hans er oversatt til dansk, svensk og tysk, sier Adalsteinn Asberg Sigurdsson.

Se prisvinneren bli annonsert:

Video 015187a0-00b5-4ef8-8615-b2ca712f9446.jpg

Leder for bedømmingskomiteen for Nordisk Råds litteraturpris, Eva Strøm.

Oversatt til svensk

Novellesamlingen «Bland träden» ble utgitt på islandsk i 2009, og finnes foreløpig bare i svensk oversettelse. Boken er oversatt av John Swedenmark.

Elíasson var nominert for andre gang. Første gang han var nominert til Nordisk råds litteraturpris var i 2002 for «Gula húsið». Boken er oversatt til dansk, med tittelen «Det gule huset».

Han debuterte i 1983 med diktsamlingen «Svarthvít axlabönd».

Siden har han skrevet flere dikt, noveller og romaner. To av dem er utgitt på dansk: «Papirskibsregnen»(1991) og «Søvncyklen» (1995).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vinneren konkurrerte i år med mange gode nordiske forfattere:

Dobbeltnominerte Beate Grimsrud var storfavoritt til prisen i år. Hun var både svensk og norsk kandidat. Men hun ble altså slått på målstreken.

Trakk Grimsrud

Ifølge Dagbladet trakk den norske bedømmelseskomiteen Grimsrud som en av sine to nominerte. Det skjedde på et møte i går kveld.

– Valgteknisk valgte Norges bedømmelseskomité å trekke Beate Grimsrud for at avgjørelsen skulle bli mest mulig rettferdig, sier leder av priskomiteen, Eva Ström, til avisen.

Forfatter Beate Grimsrud

Beate Grimsrud

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Rent stemmeteknisk ble vi enige om at Norge skulle trekke Grimsrud som nominert. Det var en ukontroversiell avgjørelse som ble tatt under samtalene i går.

– På den måten sikret vi at hun verken fikk fordeler eller ulemper i forhold til de andre nominerte. Norge ville da kunne stemme på den svenske utgaven av Grimsruds bok, sier Erik Bjerch Hagen, litteraturprofessor og medlem av den norske bedømmelseskomiteen.

Nordisk råds litteraturpris deles ut for 50. gang i år, og regnes som den mest prestisjetunge litteraturprisen i Norden. Prisvinneren får 350.000 danske kroner. Selve prisutdelingen skjer i København i begynnelsen av november.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)