Fikk fremført sin olderfars musikk

Christian Ringnes har dukket ned i slektsarkivet og fikk likegodt Oslo Filharmoniske kor på rundt 50 personer til å fremføre et musikkstykke som olderfaren har skrevet.

Hvem tror du at du er?

Eiendomskonge Christian Ringnes oppdager mye nytt om sin egen slekt.

Foto: Monster/NRK / Monster/NRK

Christian Ringnes gir seg i kast med slektas lange historie for å finne ut av hvor familiens kulturelle "gen" kommer fra i programmet «Hvem tror du at du er» på NRK. Og han fant overraskende mye nytt om sin egen familie.

– Ettersom min far brukte to år etter han pensjonerte seg på slektsforskning, visste jeg jo mye om farssiden av slekta fra før. Men det dukket opp mye jeg ikke visste, ikke minst fra min farmors side, forteller Ringnes til NRK.no.

Slektas kulturelle ballast

Oda Krogh

Oda Krogh var i slekt med Ringnes-familien.

Foto: Nasjonalgalleriet

Ringnes-familien har vært kjent for å involvere seg i mer enn bare forretninger og har støttet satsinger på kulturlivet i mange generasjoner. Interessen for dette tror eiendomskongen at kommer fra farmorens side.

– Vi fant jo ut at det er mange kunstnere på min farmors side og det var gledelig å se hvor mange som markerte seg innen musikk. Noe av dette visste jeg om, blant annet slektskapet til Hansson- Lasson-siden av familien der Oda Krogh (tidligere Oda Lasson, journ. anm.) var en av de mest fremtredende personene.

– Men jeg må jo bare innrømme at det musikalske talentet har hoppet over en generasjon da verken jeg eller mine søstre har dette, men gledelig nok ser jeg at det er muligheter hos våre barn.

Fikk orkesterplass

Oldefaren Christian Keyser Kaurin var en habil sanger, dirigent og komponist. Ringnes fikk like godt Oslofilharmoniens kor til å fremføre en av oldefarens komposisjoner.

– Det var virkelig en fantastisk opplevelse da jeg som eneste tilhører i salen fikk presentert oldefars verk, sier Ringnes som i løpet av programmet fikk følge slekta flere hundre år tilbake i tid.

– Det var jo veldig sterkt da jeg ble tatt med inn i dypet av Riksarkivet for å se på 500 år gamle skinnbrev som mine forfedre hadde skrevet. Det var en unik opplevelse og det er jo utrolig morsomt at spor av slekta finnes så mange år tilbake.

Bryggerikongene Ringnes

Ikke alle forfedrene klarte seg like godt, men nettopp en slik historie ble grunnlaget for den hendelsen som står som den aller viktigste for slektsnavnet.

Øl

Ringnes-familien er mest kjent som grunnlegere av bryggeriet med samme navn.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Måten min oldefar Ellef og broren Amund klarte seg etter at deres far hadde drukket seg fra gård og grunn og måtte selge Ringnes gård, er noe jeg er svært imponert over.

– Brødrene startet Ringnes Bryggeri og kjøpte etter hvert tilbake slektsgården. Dette er nok den enkelthistorien med slekta som imponerer meg aller mest, forklarer en engasjert Ringnes.

Finansierte Nansen

Otto Sverdrup fotografi

Otto Sverdrup fikk sammen Fridtjof Nansen midler fra Ringnes-brødrene til polarekspedisjonene.

Foto: Scanpix

I likhet med forfedrene er Christian Ringnes kjent for å involvere seg vel så mye i kulturlivet som forretninger. Dette har har ført til at han i dag sitter som eier av Folketateret og Ekeberg Restaurant i Oslo.

– Jeg liker godt hvordan slekta har brukt kreftene på andre ting enn bare forretninger. Ellef og Amund finansierte flere av de store polareksedisjonene og involverte seg i kunt og kultur. Dette er nok noe som senere generasjoner har prøvd å etterleve, så her ligger nok mye av arven i Ringnes-slekta, tror Ringnes.

«Hvem tror du at du er» sendes på NRK1, søndager kl 20.15.

Kulturstrøm

 • Stjerneskuddet Isah slet

  – Det kunne gå opp til fire dager hvor jeg ikke spiste fordi jeg ikke hadde råd, forteller Kaleb Isaac Ghebreiesus, kjent under artistnavnet Isah, til P3.

  Isah
  Foto: Tom Øverlie / NRK
 • Har alltid elsket musikal

  Marion Ravn har vært popartist siden hun var barn. Men nå står hun på en helt annen scene. Iført slitne klær fra 70-tallet høster hun strålende anmeldelser for sin rolle som russiske Svetlana i musikalen «Chess». Dette har hun drømt om siden hun skrev dagbok, forteller hun til Programleder Mona B. Riise i Kulturstripa.

  Marion Ravn