Dette trenger du:
50 g smør
3 dl vann
2 dl kulturmelk
2 ss maltekstrakt
1 pk tørrgjær
200 g grovbakst
ca. 500 g hvetemel
2 ts salt
200 g tørket fiken
150 g valnøtter
Slik gjør du:
Bland mel, gjær og salt i en bakebolle. Smelt smøret i en liten kasserolle. Tilsett vann, melk og maltekstrakt. Varm blandingen til 37 grader og hell det over det tørre.
Bland deigen godt sammen,bruk gjerne en kjøkkenmaskin og juster evt. med mere hvetemel om nødvendig.
Bland inn fiken skåret i små biter og grovhakkede valnøtter. Elt deigen til den blir seig og slipper bollen.
Dekk deigen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse.Kna den ferdighevede deigengodt sammen og del den i to.
Trill hver del til en lang pølse. Legg brødene på en stekeplate, dekk med plast og la dem etterheve i ca. 30 minutter.
Pensle brødene med sammenvispet egg, og stek dem ved midt i ovnen ved 210 grader i ca. 25 minutter.
Tips:
Erstatt deler av smøret med nøtteolje.
Har du mer tørket fiken igjen, kan du lage en chutney.
Skjær 150 g tørket fiken i små biter. Finhakk en liten rødløk eller 2 sjalottløk.
Ha fiken og løk i en liten kjele, tilsett 4 ss brunt sukker, 4 ss rødvinseddik, 1 ts revet ingefær, 1 kanelstang og 1 stjerne anis. Kok blandingen sakte opp og la det småputre til løken er helt bløt.
Nydelig til ost!