Festspill og Nattjazz svinger sammen

Bergen er skuddklar for årets vårsalutt fra byens dobbeltløpede hagle: Festspill og Nattjazz i heftig duell.

Dar kjem dampen!

Dar kjem dampen! Trompeter Arve Henriksen fikk festspillpublikum med på allsang.

Foto: Erling Wicklund / NRK

I rhododendronduft og øsregn mellom solgløttene og med ishagl over veltalende konge, ordfører og forsvarsminister byr de på musikk for ethvert åpent øre som tåler en provokasjon.

Satanisme og minimalisme


Med det følger selvsagt skuffelser og forargelser på kjøpet, enten det er over en forhåndsoppskrytt satanisk Svartedik-musikal på Den Nationale Scene, eller en minimalistisk tålmodighetsprøve fra Philips Glass Ensemble med kor og orkester foran stort filmlerret i Grieghallen. Uansett kan du slikke dine musikalske sår på Nattjazzen.

Roy Hargrove kvintett på Nattjazz

Roy Hargrove kvintett tente Nattjazz-publikum

Foto: Erling Wicklund / NRK
Mathias Eick kvintett

Mathias Eick - nå også med Fender Rhodes og trommeslagere

Foto: Erling Wicklund / NRK
Arve Henriksen blåste festen i gang

Arve Henriksen blåste festen i gang

Foto: Erling Wicklund / NRK

60 konserter på 11 netter

Det gamle verftet på Nordnes tilbyr mer enn hva den enkelte kan få med seg – her hagler det tett mellom konsertene. NRK Jazz har i første omgang valgt seg noe Norge ikke har hørt og sett før, selv om han har holdt på i over 40 år nå: Vibrafonisten Mulatu Astatke og hans ethio-jazzband - fra Etiopia.

Kongen av ethiojazz

Mulatu Astatke - kongen av ethiojazz

Mulatu Astatke - kongen av ethiojazz

Foto: Erling Wicklund / NRK

"Kongen av ethiojazz" er 67 år nå, og gjester Norge for første gang. Men planen og ønsket om å komme hit har faktisk vært levende en stund. Astatke er nemlig meget oppmerksom på hva som rører seg i ung norsk jazz etter at han for to år siden ble kjent med den norske gruppa The Core – på UD-turne til Addis Abeba. Deres felles interesse for John Coltrane-arven var noe som øyeblikkelig gjorde at de snakket samme språk, forteller Mulatu Astatke.

Senegal, USA og England

Ethio-jazzbandet hans er ellers ganske multinasjonalt: Kora-spiller Kadialy Kouyate er fra Senegal, mens den psykolog-utdannede trompeteren Byron Wallen er en svært så kosmopolitisk amerikaner med stor interesse for all verdens etno-musikk.

Resten av gjengen er engelskmenn: James Arben som spiller sax, fløyte og bassklarinett er for eksempel utdannet i Oxford, og ellers møter vi Danny Keane ved flyglet, Davide Mantovani på bass, Tom Skinner på trommer og Richard Baker på perkusjon. Mulatu Astatke er faktisk den eneste etioper i ethio-jazzbandet – og han har også sin musikalske utdannelse fra England. Verdensmusikk i mer enn en forstand altså.

 • JAZZ JORDA RUNDT - fra Etiopia
 • NRK P2 lørdag 29/5 kl. 22.05
 • NRK Jazz også torsdag 3/6 kl. 9.03, 15.03 og 21.03

Hør konserten her!

 • Gisle Johansen

  Gisle Johansen leder oktetten Element Special Edition

  Foto: Erling Wicklund / NRK
  JAZZKLUBBEN - Gisle Johansens Element Special Edition
 • NRK P2 søndag 6/6 kl. 22.05 og mandag 7/6 kl. 14.03
 • NRK Jazz også tirdag 1/6 kl. 9.03, 15.03 og 21.03

 • JAZZKLUBBEN - Bergen Big Band med Nils Petter Molvær
 • NRK P2 søndag 13/6 kl. 22.05 og mandag 14/6 kl. 14.03
 • NRK Jazz også torsdag 17/6 kl. 9.03, 15.03 og 21.03
Horn på Bryggen

Den dobbeltløpede hagla finner du på Bryggen

Foto: Erling Wicklund / NRK

Kulturstrøm

 • Dommedagslagring av kunst

  Nasjonalmuseet deponerte i dag kunst til digital langtidslagring i Arktis verdensarkiv på Svalbard, sier museet i en pressemelding. Blant annet ble alle arbeider av maleren Harald Sohlberg, (kjent for «Vinternatt i Rondane», bildet) digitalisert og lagt på plastfilmruller med garantert levetid på 500 år. Filmrullene lagres nå 300 meter inne i et kjernefysisk trygt fjell på Svalbard.

  NOR Vinternatt i Rondane, ENG Winter Night in the Mountains
  Foto: Børre Høstland / Sohlberg, Harald
 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.