Hopp til innhold

Festligheter for nynorskingen

Feiringen av Einar Øklands 70-årsdag på Litteraturhuset ble en kveld nesten uten dødpunkter, mye morskap og bittelitt alvor.

Einar Økland

Einar Økland i hederstolen i Litteraturhuset.

Foto: Leif Ekle / NRK

Det var Einar Økland som en gang på 80-tallet fant opp uttrykket nynorsking. (Økland snakker forøvrig også om norskingene). Lørdag 17. Januar var det festaften i Litteraturhuset i Oslo, med deltagere og hilsener fra store deler av norsk litteraturliv. Ikke minst var en nesten samlet Profil-krets til stede.

Les: Anmeldelse av "Skriftfest - Einar Økland 70"

Einar Økland

Økland leser sine egne tekster.

Foto: Leif Ekle / NRK

Dag Solstad og bursdagsbarnet

Høydepunktet var utvilsomt ”leseprøve med sceneanvisninger” på utdrag av et skuespill om norskingen Georg og hans kone Aud som Dag Solstad og Einar Økland skrev sammen i 1967. Den gangen ble det oppført på teaterscenen Bikuben (med Jack Fjeldstad som Georg!) og to syklende fortellere. I Litteraturhusets Wergeland-sal var det forfatterne selv som spilte, så vel forteller 1 og 1 som Georg og Aud.

Einar Økland

Jorunn Veiteberg og Kjartan Fløgstad presenterer 'Skriftfest - Einar Økland 70'.

Foto: Leif Ekle / NRK

Munterhet

Lyd- og bildesnutten nedenfor forteller forhåpentligvis noe om den til tider overstadige munterhet som kom over salen, men også de to på scenen.

Hør og se: Dag Solstad og Einar Økland

Bidragene var mange denne kvelden. I den andre lyd- og bildesnutten kan du blant høre Jan Erik Vold og Egil Kapstad fremføre en Økland tekst til musikk av Duke Ellington, et annet høydepunkt.

Einar Økland

Ragnar Hovland leser sitt bidrag til 'Skriftfest'.

Foto: Leif Ekle / NRK

Et tredje var Ragnar Hovlands opplesning av sitt eget bidrag til ”Skriftfest – Einar Økland 70”, en beretning om en reise til Havanna, der Økland står frem som en av få forfattere som har slaktet en hest.

Hør og se: Jan Erik Vold og andre

En kveld nesten uten dødpunkter, mye morskap og bittelitt alvor.

Einar Økland

Jubilantens underskrift var ettertraktet.

Foto: Leif Ekle / NRK

Les: Ordmeisteren Einar Økland

Les: Kor viktig har Økland vore?

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)