Hopp til innhold

Frykter at gigantene skal overta festival-Norge

Flere store norske festivaler er redde for at internasjonale aktører skal utkonkurrere dem. – Det er en spent situasjon, sier Slottsfjell-sjef Christoffer Rød.

Slottsfjellfestivalen

SLOTTSFJELL: Christoffer Rød har allerede solgt ut ukepassene til festivalen sin, men det betyr ikke at han ser udelt positivt på Slottsfjells fremtid.

Foto: Grøtt, Vegard/slottsfjell / NTB scanpix

Festival-Norge ser ut til å gå en god og innbringende sommer i møte. Øya og Slottsfjell har allerede solgt ut alle ukepassene sine, mens Hove skriver på hjemmesidene sine at det er en reell sjanse for at også de selger ut.

Men mørke skyer har dukket opp i horisonten til de uavhengige norske festivalene.

Slottsfjell-sjef Christoffer Rød er redd for at store internasjonale aktører skal utkonkurrere dem innen få år.

– Markedssituasjonen er spent etter at de store aktørene har gått inn i Sverige og Danmark. De kommer til å komme til Norge også, sier Rød til NRK.

Festivalsjefen forteller at store aktører som FKP Scorpio og Live Nation driver festivalene sine på en helt annen måte enn Rød & co.

– Vi er en gjeng musikkinteresserte som liker å lage fest. Plutselig kommer det inn knallharde forretningsmenn som omsetter for flere hundre millioner i året. Da blir det vanskelig, sier han.

Rød får støtte fra sjefen for den nyetablerte festivalen Tons of Rock, Svein Bjørge.

– Jeg er enig med Christoffer (Rød, journ.anm.). Vi ser jo hva deres inntog har ført til i Sverige.

Innrømmer at Scorpio påvirket konkurs

Jesper Heed

UTKONKURRERT: Jesper Heed mener FKP Scorpio hadde en stor rolle i at hans festival, Peace and Love, ble lagt ned. Her er han avbildet på pressekonferansen der festivalen kom med den nedslående beskjeden om konkursen.

Foto: Niklas Lindh

De to festivalsjefene peker på hva som har skjedd med de to tidligere festivalstorhetene Hultsfred og Peace and Love i Sverige.

Sistnevnte var en av Sveriges best besøkte festivaler. Men i fjor kom festivalgiganten FKP Scorpio på banen og arrangerte den splitter nye Bråvallafestivalen nøyaktig samme helg som Peace and Love.

Allerede første året kunne Bråvalla friste med store internasjonale artister som Green Day, Avicii, Frank Ocean og Rammstein.

Jesper Heed, grunnleggeren av Peace and Love, så seg nødt til å avlyse festivalen og slå den konkurs. I dag er Peace and Love en kraftig nedskalert todagersfestival uten noen store navn på plakaten.

– Rent privat vet jeg sannheten. Men i min rolle som medarbeider i Peace and Love vil jeg ikke skylde på andre. Vi vil se muligheter. Hvis Peace and Love hadde lagt helt ned kunne jeg sagt mer, sier Heed til NRK.

– Mange spekulerte i at FKP Scorpio hadde en stor rolle i deres konkurs. Hva er din kommentar til det?

– Det stemmer jo at vi hadde økonomiske problemer fra året før. Men konkurransen fra deres (FKP Scorpio, journ.anm.) nye arrangement i Norrkjøping var en stor del av grunnen til at vi måtte legge ned, absolutt, innrømmer Heed.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjørge: – Vi har levd i et lykkeland

Slottsfjellfestivalen

UAVHENGIG: Festivalsjef Christoffer Rød vil gjerne holde festivalen sin uavhengig.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Svein Bjørge

Tons of Rock-General Svein Bjørge sier han snakket med sjefen for FKP Scorpio har sagt til ham at festivalgiganten vil inn i Norge.

Foto: Tons of Rock

Hultsfredfestivalen var tidlig på 2000-tallet en reell utfordrer til den populære Roskildefestivalen i Danmark.

Men etter å ha blitt rammet av sviktende billettsalg ble festivalen kjøpt opp av nettopp FKP Scorpio, som i år har bestemt seg for å flytte festivalen til Stockholm.

Tons of Rock-general Svein Bjørge tror Norge har vært heldige så langt.

– Vi har levd i et lykkeland her i Norge. I Europa blir flere og flere fanget opp av de store festivalarrangørene, sier Bjørge.

Han traff selv Scorpio-sjef Folkert Koopmans på Bylarm tidligere i år.

– Scorpio vil inn på det norske markedet. Jeg snakket med Folkert Koopmans på Bylarm, og han sier rett ut at han gjerne kunne tenke seg en festival i Norge. Hvilket også er helt logisk, forteller Bjørge.

Scorpio: – Ingen planer i Norge ennå

FKP Scorpio-sjefen hevder han ikke kan så mye om det norske markedet, og at festivalgiganten ikke har planer om noen festival her til lands – ennå.

– Vi har ingen konkrete planer om å kjøpe noen festivaler i Norge ennå, sier Koopmanns til NRK.

– Har festivalene i Norge noe å frykte?

– Ikke hvis de har en god festival, som Øyafestivalen, sier han.

Koopmanns tror heller ikke at det var FKP Scorpios feil at Peace and Love gikk konkurs.

– Jeg mener at de festivalene som har gått konkurs har gjort det fordi de har hatt sine egne problemer, sier festivalarrangøren.

Slettemark: – De fjerner det personlige stempelet

Asbjørn Slettemark

SKEPTISK: Musikkekspert Asbjørn Slettemark tror et eventuelt inntog fra Scorpio og Live Nation vil fjerne litt av det personlige preget på festivalene.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Musikkekspert Asbjørn Slettemark tar det som en selvfølge at store aktører har lyst til å komme til Norge.

– Det er få festivaler i Norge som er virkelig store og dermed gode omsetningsmaskiner, men jeg antar at utenlandske aktører snuser på Norge fordi det er et attraktivt festivalmarked, sier Slettemark til NRK.

Han tror et eventuelt inntog av de store festivalarrangørene vil gjøre festivalene mer like.

– Som med alle lokale aktører som kjøpes opp av utenlandske selskap, vil det bli mer strømlinjeformet og muligens litt annerledes booking. Jeg vil tro at en aktør som Scorpio har forretningsfordeler av å gjøre festivaler mest mulig like, både produksjons- og artistmessig.

– Hvilken effekt vil det ha på festival-Norge?

– Personlig liker jeg festivaler som er en blanding av profesjonelle og drevet av ildsjeler, og oppkjøp fra store internasjonale aktører vil nok fjerne det personlige stempelet fra noen festivaler, sier Slettemark.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober