Rocker opp bokopplesinger

Forfatter Agnes Ravatn og Tord Øverland Knudsen fra The Wombats er første ute i ny boksingel-serie på podcast.

Synne Øverland Knudsen

Synne Øverland Knudsen er tidligere musiker og mener litteraturen trenger nye grep. Hun introduserer ny lydbokserie på podcast.

Foto: Simen Sandbæk Skari

Kjartan Fløgstad

– Poesien kan leve godt sammen med både pop og rock, mener Fløgstad.

– Mange har spådd lyrikkens undergang og død, men i realiteten er det slik at det aldri har blitt framført mer lyrikk enn i dag.

– Mer spennende

19. januar var forfatter Kjartan Fløgstad med på lanseringen av et nytt lydbok-konsept på scenen på Internationalen i Oslo.

«Ferdigsnakka» er ny serie med lydboksingler på podcast som skal gjøre det mer spennende å høre på opplesninger.

Kjedelig med opplesninger fra bøker

– Vi skjønte ikke hvorfor det performative elementet har blitt utelatt i overgangen fra nedskrevet tekst til muntlig formidling, forklarer initiativtaker Synne Øverland Knudsen.

Etter å ha vært på mange litteraturkvelder og kjedet seg, tenkte redaktøren i kulturmagasinet Fanfare at litteraturen trengte nye publiseringsverktøy. Resultatet er lydboksingel-konseptet «Ferdigsnakka».

Nå kommer lydboksingler hvor kjente og ukjente forfattere leser høyt, akkompagnert av pop- og elektronika-musikk. Målet er å nå ut til folk som liker å ha podkast på øret.

Musikk + litteratur = sant

Agnes Ravatn

Agnes Ravatn sin historie «Dagbok» blir første boksingel i den nye podcast-serien Ferdigsnakka.

Foto: Ingunn Rauk / NRK

– Flere føler seg hjemme både i musikken og litteraturen, mener Øverland Knudsen.

– Selv om det ikke er tette skott, er det i noen sammenhenger fryktelig stor avstand mellom de to feltene. Så, vi ønsket å lage et nytt format som var like mye litteratur som det var musikk.

«Dagbok» av forfatter Agnes Ravatn og musiker Tord Øverland Knudsen fra The Wombats er første singel som slippes.

Planen til «Ferdigsnakka» er å gi ute ut en singel i uken fram til juli.

Kulturstrøm

 • Internasjonal pris til Davidsen

  Den norske operasangeren Lise Davidsen har vunnet prisen for beste kvinnelige sanger ved The International Opera Awards, skriver Operawire. Det er første gang 34-åringen fra Stokke vinner denne prisen.

  Lise Davidsen
  Foto: JAMES HOLE / Promo
 • Film- og serieinsentivene øker

  Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å øke potten i insentivordningen for film- og serieproduksjoner fra 68,6 millioner til 100 millioner kroner.

  Norsk filminstitutt vil lyse ut midlene i en ny søknadsrunde i 2021, opplyser Kulturdepartementet. I fjor ble hele potten gitt til storfilmen «MIssion: Impossible 8» med Tom Cruise i hovedrollen.

  Ordningen refunderer 25 prosent av dokumenterte og godkjente kostnader i Norge. Produksjonen må legge igjen minst fire ganger så mye penger som tilskuddet i Norge.