Rocker opp bokopplesinger

Forfatter Agnes Ravatn og Tord Øverland Knudsen fra The Wombats er første ute i ny boksingel-serie på podcast.

Synne Øverland Knudsen

Synne Øverland Knudsen er tidligere musiker og mener litteraturen trenger nye grep. Hun introduserer ny lydbokserie på podcast.

Foto: Simen Sandbæk Skari

Kjartan Fløgstad

– Poesien kan leve godt sammen med både pop og rock, mener Fløgstad.

– Mange har spådd lyrikkens undergang og død, men i realiteten er det slik at det aldri har blitt framført mer lyrikk enn i dag.

– Mer spennende

19. januar var forfatter Kjartan Fløgstad med på lanseringen av et nytt lydbok-konsept på scenen på Internationalen i Oslo.

«Ferdigsnakka» er ny serie med lydboksingler på podcast som skal gjøre det mer spennende å høre på opplesninger.

Kjedelig med opplesninger fra bøker

– Vi skjønte ikke hvorfor det performative elementet har blitt utelatt i overgangen fra nedskrevet tekst til muntlig formidling, forklarer initiativtaker Synne Øverland Knudsen.

Etter å ha vært på mange litteraturkvelder og kjedet seg, tenkte redaktøren i kulturmagasinet Fanfare at litteraturen trengte nye publiseringsverktøy. Resultatet er lydboksingel-konseptet «Ferdigsnakka».

Nå kommer lydboksingler hvor kjente og ukjente forfattere leser høyt, akkompagnert av pop- og elektronika-musikk. Målet er å nå ut til folk som liker å ha podkast på øret.

Musikk + litteratur = sant

Agnes Ravatn

Agnes Ravatn sin historie «Dagbok» blir første boksingel i den nye podcast-serien Ferdigsnakka.

Foto: Ingunn Rauk / NRK

– Flere føler seg hjemme både i musikken og litteraturen, mener Øverland Knudsen.

– Selv om det ikke er tette skott, er det i noen sammenhenger fryktelig stor avstand mellom de to feltene. Så, vi ønsket å lage et nytt format som var like mye litteratur som det var musikk.

«Dagbok» av forfatter Agnes Ravatn og musiker Tord Øverland Knudsen fra The Wombats er første singel som slippes.

Planen til «Ferdigsnakka» er å gi ute ut en singel i uken fram til juli.

Kulturstrøm

  • Museum inngjekk forlik

    Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø har inngått eit forlik med den tidlegare direktøren Jérémie McGowan. McGowan gjekk til sak mot museet etter at han fekk sparken i fjor, men tapte i retten. Bakgrunnen for forliket er eit felles ynskje om å skape ro rundt museet, opplyser partane i ei pressemelding.

  • Gude-måleri seld for 4,1 millionar

    Salet av eit måleri av Hans Fredrik Gude med motiv frå Balestrand enda med bodkrig. Kjøparen måtte ut med 4,1 millionar for verket «Norwegische Landschaft», som vart mala i 1848. Bodrunden starta på 800.000 kroner.