Femten får fast ansettelse ved Nationaltheatret

Pia Tjelta er én av femten skuespillere ved Nationaltheatret som i dag fikk fast jobb. – En tillitserklæring, mener Tjelta.

Pia Tjelta, Bernhard Arnø, Mariann Hole og Trond Espen Seim

FAST FØLGE: Femten skuespillere går nå inn i et forpliktende langvarig forhold med Nationaltheatret. Blant dem er (f.v.) Pia Tjelta, Bernhard Arnø, Mariann Hole og Trond Espen Seim.

Foto: NTB Scanpix

– Det er første gang jeg har vært med på noe sånt, sier teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret.

Hun har nettopp gjort noe som er svært sjeldent ved norske teaterscener: gitt femten skuespillere fast kontrakt.

– Et andre hjem

Det er hard kamp om faste jobber for norske skuespillere. Faktisk finnes det bare 164 faste skuespillerjobber i landet.

I dag ble altså 15 av dem gitt til et knippe kjente skuespillernavn ved Nationaltheatret. Blant de heldige er Pia Tjelta, som nå kan belage seg på et langt yrkesliv ved en av Norges hovedscener.

– Jeg opplever det som en stor tillitserklæring fra teatersjefen, som jeg selvfølgelig er veldig beæret og glad over. Det betyr mye å kjenne at jeg kan få lov å være skuespiller til jeg er en gammel dame, sier Tjelta til NRK.

– For meg personlig, som er trebarnsmamma og har et helsikes huslån, er det selvfølgelig også veldig deilig å vite at jeg har en jobb å gå til og et teaterhus som skal være mitt andre hjem, sier skuespilleren, som har hatt en rekke roller ved Nationaltheatret de siste åtte årene, men altså ikke fast kontrakt. Før nå.

Ikke bare vet Tjelta at hun nå har jobb frem til pensjonsalderen, hun vet også at fjorten kolleger blir med videre.

– Det oppleves som en seier for ensemblet at vi nå får lov til å utvikle oss sammen over flere år.

– Mange får aldri en levelig inntekt

Knut Alfsen

FÅ FASTE: Forbundsleder Knut Alfsen i Norsk skuespillerforbund sier det er langt mellom de faste jobbene i bransjen.

Foto: Gisle Bjørneby
Hanne Tømta

NYBROTTSARBEID: Teatersjef Hanne Tømta har aldri før ansatt så mange på én gang.

Foto: NRK

– Det utdannes mellom 70 og 80 norske skuespillere hvert eneste år. Og det finnes 164 faste stillinger for skuespillere ved norske teatre, forteller Knut Alfsen, som leder Norsk skuespillerforbund.

Han sier det lave antallet faste stillinger i bransjen har vært tema helt siden forbundet ble stiftet i 1898.

– Mange lykkes aldri å oppnå en inntekt som det går an å leve av. Det store flertall av skuespillere, – også mange kjente skuespillere – jobber frilans. De går ofte uten betalt jobb to-tre måneder i året.

Mange av skuespillerne som nå blir fast ansatt, bør allerede være kjente fjes for Nationaltheatrets publikum, forteller teatersjef Hanne Tømta.

– De fleste har vært ansatt ved teateret siden både Eirik Stubø og Ellen Horn var teatersjefer. De har vært ansatt i lange kontrakter, men ikke fått fast ansettelse før nå.

Tømta vil imidlertid ikke gå med på at det er for få faste stillinger i Teater-Norge.

– Som teatersjef mener jeg ikke det er for få faste ansettelser totalt sett. Norsk teater består av mer enn institusjonsteatrene, og jeg tror norsk teater er tjent med nyskaping, mangfold og vidt forskjellige produksjonsformer.

Kulturstrøm

 • Netflix på shopping i Cannes

  Strømmetjenesten har sikret seg rettighetene til flere av filmene under årets filmfestival i Cannes. Nå har de også kjøpt visningsrettigheter til to av prisvinnerne, nemlig «Atlantics», som vant Grand Prix-prisen og «I Lost My Body», som vant en av kritikerprisene. Dette skjer samtidig som at ingen filmer får delta i konkurransen i Cannes uten å ha kinovisninger i Frankrike.

 • Kusama-skulptur på plass i Norge

  Nordens største verk av den populære «prikkekunstneren» Yayoi Kusama kom søndag på plass på Kistefos-Museet på Jevnaker, melder NTB. Verket heter «Shine of Life», og er laget spesielt for Kistefos med inspirasjon av naturen, vannet og industrien rundt. «Shine of Life» er én av tre nye skulpturer som skal inn i skulpturparken med over 40 verk.

  Yayoi Kusamas "Shine of Life"
  Foto: Einar Aslaksen / Kistefos / NTB scanpix
 • Siktet for eldremishandling

  Manageren til Stan Lee, den avdøde skaperen av mange av Marvels superhelter, er arrestert, siktet for eldremishandling. Keya Morgan anklages for svindel, tyveri, økonomisk utnyttelse og for å ha holdt en eldre person avstengt fra omverdenen. Påtalemyndigheten mener at manageren sikret seg en råderett over Lees kapital som han ikke hadde myndighet til. Det skriver VG, som siterer ABC News, NBC og Los Angeles Times.

  Keya Morgan og Stan Lee
  Foto: Jordan Strauss / AP