Tyske feminister raser mot Barbie-hus

Den blonde lekedukken Barbie (54) får sitt eget drømmehus i Berlin. Men det knallrosa huset får feministene til å se rødt.

Demonstrasjon mot Barbie-hus

Denne kvinnen som kaller seg Katharina, demonstrerer utenfor Barbiehuset i Berlin sammen med flere andre feminister.

Foto: BARBARA SAX / Afp

Torsdag åpnet det 2500 kvadratmeter store Barbiehuset i Berlin.

Et steinkast unna Alexanderplatz, åpner dørene til en rosa drømmeverden jenter i generasjoner har drømt om å kunne være en del av.

Inne i huset kan fansen leke at de baker glaserte muffins, rote rundt i 54-åringens enorme garderobe eller se på utstillingen av hundrevis av dukker i Barbies stue, melder AFP.

– Ville vært anorektisk

Men alt har ikke alltid vært like rosarødt for den blonde, radmagre dukken fra Malibu i California og hennes kjæreste Ken.

Lekedukken har i et halvt århundre hisset på seg feminister som mener dukken sender gale signaler til jenter, både når det gjelder kroppsidealer og karrieremessig.

Dukken Barbie har fått sitt eget hus midt i Berlin, men feministgrupper er lite fornøyd med sin nye nabo.

NETT-TV: Slike er Barbies drømmehus i Berlin.

– Det er beklagelig at så mange leker med en dukke som, om hun var ekte, ville vært anorektisk og livet hennes hadde gått ut på å sitte og vente på Ken i bilen sin, sier Michael Koschitzki i en feministisk grasrotorganisasjon som reagerer på at Barbie gjør berliner av seg.

På Facebook har gruppen startet aksjonen «Occupy Barbie Dreamhouse». På åpningsdagen har gruppen varslet at de vil aksjonere utenfor huset.

President-Barbie og Kirurg-Barbie

Huset i Berlin blir søsterhuset til et tilsvarende museum i Florida.

Mattel som er produsenten av dukkeserien, hevder at de har jobbet med å modernisere Barbies fremtreden gjennom de siste tiårene.

De argumenterer med at hun har gått fra å være en strandskjønnhet, til å nå komme i utgaver som presidentkandidat og kirurg.

– Barbie har på nytt blitt et redskap for noen andres agenda, sier en talskvinne for selskapets tyske avdeling.

Europaturné

Under dagens åpning var det mange jenter som tok turen innom Barbiehuset.

Den israelske turisten Lucy forteller til AFP at hun lekte med dukken som liten, men at hun ikke ser noe problematisk med drømmehuset i Berlin.

Hun medgir at unge jenter kan bli påvirket til å tro at idealet er å være blond, høy og velsignet med en stor byste.

– Det må være opp til foreldrene å lære barna at dette bare er en dukke, sier den tyske tobarnsmoren Emma til nyhetsbyrået.

Barbies tysklandsopphold blir ikke permanent. I slutten av august pakkes huset sammen, og dukker opp i flere andre europeiske byer utover høsten.

Kulturstrøm

 • Første skeive Pixar-figur

  Den komande filmen «Fremad» vil vere den første animerte Disney-Pixar-filmen med ein opent homofil figur, meldar Disney. Det er politikvinna Spector som sjølv snakkar om sin kvinnelege kjærast i filmen.

  Officer Specter fra Disney-Pixar-filmen «Fremad»
  Foto: Disney
 • Erling Sandmo er død

  Historikeren, forfatteren og musikkanmelderen Erling Sandmo (56) døde brått fredag, på skitur. Han var nylig ansatt som leder for Nasjonalblibliotekets nye kartsenter, og har gitt ut flere bøker, sist om sjømonstre i kart og litteratur. Han er også kjent som programleder i NRK P2s musikkprogram På sporet.

  Professor Erling Sandmo i Kartsenteret ved Nasjonalbiblioteket
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • For drøy for Frp-politiker

  Frp-stortingsrepresentant syns det er hårreisende at det offentlige støtter kunstnere som bruker kjønnsorganer, kroppsvæsker eller avføring i kunsten. Kulturminister Abid Raja mener at det blir helt feil at politikere skal gå inn og bestemme hvem som skal få støtte til kunst.