Hopp til innhold

Skriver anklage om voldtekt i selvbiografi: – Dette er sprengstoff

Den svenske feministen og aktivisten Cissi Wallin beskriver detaljert det hun mener var en voldtekt i ny selvbiografi. Både en kjent advokat og den voldtektsanklagede varsler at det kan bli veldig dyrt.

Cissi Wallin

FEMINIST: Den svenske journalisten og aktivisten Cissi Wallin ble svært sentral i det svenske MeToo-oppgjøret, da hun skrev på Instagram at hun hadde blitt voldtatt av Fredrik Virtanen. Hun ble dømt for ærekrenkelse i Stockholm tingrett, men fortsetter sin feministiske kamp.

Foto: Peder Bergholt / NRK

– Dette er mitt manifest, absolutt. Et feministisk manifest.

Journalisten og aktivisten Cissi Wallin er på norgesbesøk, med en omstridt bok i bagasjen.

For i selvbiografien «Alt som var mitt – historien som ikke skulle bli fortalt» forteller hun blant annet i detalj om det hun mener var en voldtekt tilbake i 2006.

– Historien min har blitt fortalt i små, oppstykkede deler, i sosiale medier og i pressen. Jeg savnet et forum hvor jeg kunne fortelle hele min historie, fra begynnelse til slutt, sier Wallin til NRK.

Dømt i tingretten – går enda lenger i bok

I desember 2019 ble Wallin dømt for grov ærekrenkelse i Stockholm tingrett for å hengt ut Fredrik Virtanen som voldtektsmann på sosiale medier. Saken er anket og dermed ikke rettskraftig.

Men i den nye boken går hun altså enda lenger og beskriver tidlig i boken det hun mener er en voldtektsscene.

Carl Bore

ADVOKAT: Carl Bore er ekspert innen ærekrenkelse, og har ført flere saker om temaet i Høyesterett. Han mener boken til Cissi Wallin er sprengstoff.

Foto: CF-WESENBERG

Carl Bore, som er advokat, med ekspertise innen ærekrenkelse, mener det er svært problematisk.

– Dette er jo sprengstoff. For Wallin har jo tapt i retten i Sverige og har blitt dømt til erstatning. Og det kan skje igjen i Norge med denne boka.

Han mener både forfatter Cissi Wallin og forlaget Memo forlag kan bli dømt til å betale hundretusener av kroner i oppreisning til Fredrik Virtanen. Han mener det også kan gjelde bokhandlere, hvis de i sitt innsalg påstår at Cissi Wallin har blitt utsatt for overgrep.

Wallin frykter ikke fengsel

I Sverige kan man bli dømt til fengsel for ærekrenkelse. Men det skremmer ikke Wallin, hun er beredt til å ta en eventuell fengselsstraff.

– Jeg har vel kommet til et punkt der jeg kjenner at ja, da får jeg vel gjøre det da. Da får det inngå som en del av min aktivisme. Så får jeg vel skrive en bok om det, at jeg sitter i fengsel med andre kvinner. Så jeg er ikke så redd for det faktisk.

Fredrik Virtanen

ANKLAGET: Fredrik Virtanen sier til NRK at det vil bli veldig dyrt for forlaget hvis de publiserer ærekrenkelsen og voldtektsanklagen. Nå er boka gitt ut.

Foto: NRK

Virtanen: – Det blir jo veldig dyrt

Fredrik Virtanen uttaler til NRK:

– Jeg har gitt en norsk advokat oppdraget å håndtere det norske forlaget, om de virkelig publiserer ærekrenkelsen. Hvilket jeg ikke kan tenke meg. Det blir jo veldig dyrt.

Men Memo forlag, som utgir boken i Norge, forsvarer utgivelsen.

– Jeg frykter ikke å bli saksøkt. Ytringsfriheten er et bærende element i norsk rettsforståelse, sier forlagssjef Marie Lexow.

Hun legger til:

– Wallin ser på seg selv som et voldtektsoffer som har blitt dømt av den svenske staten til å betale erstatning til det hun mener er sin overgriper. Det må føles helt absurd. Og da ønsket jeg som forlegger å gi henne en plattform til å fortelle sin historie.

Marie Lexow

FORLAGSSJEF: Marie Lexow i Memo forlag mener Cissi Wallins bok er viktig og velskrevet. Hun frykter ikke å bli saksøkt.

Foto: Pressebilde/Norsk Montessoriforbund

– Gjør seg til offer, anklager og dommer

Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, mener boken har klare etiske utfordringer.

– Det er vanskelig å se for seg at Cissi Wallin kan skrive denne boka. Hun gjør seg både til offer, til anklager og til dommer i samme sak, og det grunnleggende premisset er noe hun er dømt i retten for å hevde.

Trygve Aas Olsen

KRITISK: Trygve Aas Olsen mener det er flere etiske problemstillinger i Cissi Wallins bok, og at en annen forfatter burde skrevet den.

Foto: Institutt for Journalistikk

Men han legger til:

– En annen forfatter derimot kunne godt ha skrevet denne boka, og fortalt Cissi Wallins historie. Men forfatteren måtte skrevet at dette er noe Cissi Wallin påstår.

– Wallin: Det er en sann beretning

Wallin politianmeldte Virtanen for voldtekt i 2011, men saken ble henlagt på bevisets stilling.

Men Wallin holder fast på at det hun forteller i boken er sin sannhet.

– Men hva tenker du om å fortelle en sånn historie, når du ikke har fått medhold i retten? Har du belegg for å si at dette er sann historie?

– Jeg tenker alle mennesker har rett til å fortelle sin egen historie. Det blir veldig merkelig om mennesker ikke får skildre sine liv, skrive sin barndom, sine opplevelser, sine traumer, sine drømmer. Det må man få gjøre syns jeg. Det er ingenting som er funnet på, det er en sann beretning.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober