Fem oppsiktsvekkende punkter fra El Chapos første intervju

Kort tid etter at Sean Penn intervjuet Joaquín «El Chapo» Guzman for Rolling Stone, ble narkobaronen tatt. Her er de fem mest interessante delene av intervjuet.

Joaquin "El Chapo" Guzman

TATT: Etter et halvt år med frihet ble Joaquín «El Chapo» Guzman arrestert fredag. Han har klart å rømme to ganger før.

Foto: Eduardo Verdugo / Ap

Sean Penn

JOURNALIST: Sean Penn hevder han aldri tar betalt når han driver med journalistikk. Det samme gjaldt for intervjuet med El Chapo.

Foto: ANGELA WEISS / Afp

Natt til søndag gikk publiserte magasinet Rolling Stone et av de mest oppsiktsvekkende intervjuene på lenge. Hollywood-stjerna Sean Penn har fått intervjue en av verdens mest ettersøkte menn, sjefen for verdens største narkotikakartell, Joaquín «El Chapo» Guzman.

Intervjuet ble publisert etter at medier verden over skrev at El Chapo var tatt igjen. I dag har det kommet frem at møtet mellom filmstjernen og kartellsjefen bidro til pågripelsen.

Penn traff bare Guzman én gang, der de pratet, spiste og drakk i syv timer. De to avtalte at Penn skulle komme tilbake for et to dager langt dybdeintervju.

Det ble aldri noe av todagersintervjuet, så Penn sendte over spørsmålene og fikk Guzman til å filme en video der han kommer med svarene sine. Det kommer tydelig frem at skuespilleren ikke var fornøyd med at flere av spørsmålene hans ble «parafrasert, myknet og noen kuttet bort».

I intervjuet, som er Guzmans første noensinne, kommer følgende interessante punkter frem:

1. Sean Penn «visste» at han ble overvåket

Omstendighetene for intervjuet er fortsatt uklare, men det kan se ut som det var Penn som tok initiativ til det. Den faktiske kontakten med kartellet gikk gjennom den kjente mexicanske skuespilleren Kate del Castillo, som har støttet deler av Guzmans virksomhet åpent.

Det kommer sikkert ikke som noen overraskelse at sikkerhetsforanstaltningene rundt intervjuet var på et maksimum. I artikkelen skriver Penn flere ganger at han var redd for å bli overvåket.

«Det er ingen tvil om at DEA (Drug Enforcement Administration) og de mexicanske myndighetene føler med på bevegelsene våre», skriver Penn.

I fasen der Penn prøver å komme seg tilbake til Mexico for å utføre dubdeintervjuet, skriver han følgende: «Det slår meg også, nok en gang, at jeg befinner meg på radaren til mexicansk etterretning, eller DEA.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

MEXICO-CRIME-DRUGS-GUZMAN-ESCAPE

AMBIVALENT: Mens resten av verden ser El Chapo som skurk, er han populær i store deler av Mexico.

Foto: ALFREDO ESTRELLA / Afp

2. El Chapo var nysgjerrig på USA og Hollywood

I løpet av den første samtalen snakker Penn og Guzman blant annet om Hollywood.

Det har kommet frem at narkobaronen skal være interessert i å få laget en film om sitt liv, og Penn skriver at han «tydelig er interessert i filmbransjen og hvordan den funker».

Guzman spør blant annet Penn rett ut om folk i USA vet hvem han er. «Oh, yeah», er svaret fra Penn.

3. Han mener ikke han er ansvarlig for de stadig økende narkotikaproblemene verden over

Joaquin "El Chapo" Guzman blir fraktet bort av soldater etter pågripelsen

TATT IGJEN: El Chapo blir fraktet bort av soldater etter pågripelsen.

Foto: TOMAS BRAVO / Reuters

Guzman leder som kjent Sinoa-kartellet, som av amerikanske myndigheter blir regnet som det mektigste i verden. Likevel synes ikke El Chapo han har ansvaret for de stadig økende narkotikaproblemene.

Synes du at du er ansvarlig for den økende andelen narkotikaavhengige i verden?

– Nei, det er ikke sant. Fordi den dagen jeg ikke eksisterer mer, så kommer det ikke til å synke på noen måte i det hele tatt.

Er det sant at narkotika ødelegger menneskeheten og bringer skade?

– Vel, realiteten er at narkotika ødelegger. Dessverre, som jeg nevnte, der jeg vokste opp var det ingen annen måte, og det finnes fortsatt ingen annen måte å overleve på. Med vår økonomi er det ingen måte man kan jobbe for å tjene til livets opphold.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MEXICO-CRIME-DRUGS-HALOWEEN-CHAPO GUZMAN

MASKER: El Chapo-masker er populære å kle seg ut i på Halloween.

Foto: RONALDO SCHEMIDT / Afp

4. Den forrige flukten var nøye planlagt

I september i fjor klarte El Chapo nok en gang å rømme fra et mexicansk høysikkerhetsfengsel. Ved hjelp av en 1,5 lang tunnel under cellen kunne han kjøre motorsykkel til frihet.

I intervjuet med Rolling Stone forteller Guzman Penn hvordan flukten ble nøye planlagt.

«Jeg får vite at hans allerede strålende ingeniører hadde blitt fløyet til Tyskland for tre måneder med omfattende opplæring som var nødvendig for å håndtere det lavtliggende grunnvannsspeilet under fengselet», skriver Penn.

«En tunnel utstyrt med en motorsykkel festet til et skinnesystem, med en motor som er modifisert til å fungere på steder med lite oksygen, gjorde at El Chapo kunne slippe ut gjennom et hull i dusjen, inn i sin sal og ri til frihet».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Motorsykkel

FLUKTSYKKELEN: Bilder av motorsykkelen som tok El Chapo til frihet gikk verden rundt i september 2015. Nå viser det seg at narkobaronens ingeniører dro på studiereise til Tyskland for å planlegge flukten.

Foto: Eduardo Verdugo / Ap

5. El Chapo drikker sjelden og bruker aldri narkotika

Til tross for at Sinaloa-kartellet transporterer rundt to tonn narkotika i måneden, følger Guzman narkobransjens mest grunnleggende regel: «Don't get high off your own supply», som det heter I N. W. A-låta med den passende tittelen «Dopeman».

Bruker du narkotika?

– Nei, sir. For mange år siden, ja. Men var jeg avhengig? Nei.

Hvor lenge er det siden?

– Jeg har ikke tatt noe dop de siste 20 årene.

Donald Trump

KOMPIS: Da Sean Penn tok opp Donald Trump, utbrøt El Chapo: Mi amigo!

Foto: ROBYN BECK / Afp

I samtalen med Penn hevder Guzman at det skal mye til før han drikker alkohol. Men når han får besøk av en kjent mexicansk skuespillerinne, tar selv El Chapo seg en drink.

«Vi får en flaske tequila servert. El Chapo heller opp tre fingre til oss. «Jeg drikker vanligvis ikke», sier han, «Men jeg vil drikke med deg» , skriver Penn.

Bonus: Donald Trump

Under seansen der Penn og El Chapo blir bedre kjent, blir verdens mest omtalte mann i disse dager selvfølgelig diskutert.

«Jeg blir minnet på medieoppslagene om en dusør på 100 millioner dollar mannen på andre siden av bordet visstnok har satt på Donald Trumps liv. Jeg nevner Trump. El Chapo smiler, og sier ironisk: «Ah, mi amigo!»

22 av vokterne i fengselet den mexicanske narkotikabaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán flyktet fra sist helg, er pågrepet.

Kulturstrøm

  • Neil Young er blitt amerikaner

    Canadiske Neil Young, som har bodd i California siden 1960-tallet, er innvilget amerikansk statsborgerskap, skriver TMZ. Beslutningen tok han for å kunne stemme i høstens presidentvalg, der ingenting tyder på at Donald Trump vil få hans stemme (NTB).

    Neil Young
    Foto: Darryl Dyck / NTB Tema / AP
  • Aurora synger på Oscar-utdelingen

    Den norske artisten Aurora Aksnes (23), kjent som Aurora, skal stå på scenen under Oscar-utdelingen 9. februar, melder Hollywood Reporter. Aksnes skal fremføre sangen «Into the Unknown» fra filmen Frozen 2 sammen med artisten Idina Menzel.