Normal

Fem monologer om sinne

Fem sterke monologer fra fem forfatterstemmer. Fem av våre beste skuespillere. Vi byr på en helt spesiell lytteropplevelse denne helgen.

Monologer
Foto: Colorbox

Monologen – enetalen – er en teaterform vi kjenner fra gammelt av: Hamlets tale til skuespillerne, Peer Gynts monolog ved mor Aases dødsleie – Dario Fos samfunns-satiriske monologer eller for den saks skyld moderne stand up-numre.

Radioteatrets «Fem monologer om sinne er» hentet fra samlingene «Ådissjen» og «MonolUNG», som ble gitt ut etter et initiativ fra Norsk skuespillersenter, sammen med Norsk kulturråd og Dramatikerforbundet i 2008 og 2010.

Monologene er skrevet av Ingunn Andreassen, Linn Skåber, Thomas Seeberg Torjussen, Morten Joachim og Tale Næss.

«Mann søkes» (Ingunn Andreassen)

Janne Formoe

Janne Formoe.

Foto: Hege Stabell / NRK

I sin monolog «Mann søkes» ville Ingunn Andreassen prøve å utforske hva en monolog egentlig er. Hun understreker at en monolog ikke er en historiefortelling, men en situasjon her og nå, der det skjer en utvikling med personen i løpet av teksten.

Ingunn Andreassen er forfatter, instruktør og skuespiller, født i 1971 og hun har også tidligere skrevet for Radioteatret.

I monologen ”Mann søkes” skal vi møte en kvinne som virkelig spiller et spill. Hun lager en video for å presentere seg selv på et nettsted for dating. Men er hun den hun gir seg ut for å være?

Spilt av Janne Formoe.

«Fra mann til mann» (Linn Skåber)

Gard Eidsvold

Gard Eidsvold.

Foto: Hege Stabell / NRK

Det er ikke greit å være kvinne, men så er det er ikke greit å være mann heller.

Linn Skåber har skrevet den neste monologen, som hun har kalt «Fra mann til mann». Skåber er et navn vi kjenner, kanskje først og fremst i rollen som komedienne, hun har vært aktiv i Lompelandslaget, er fast på laget i Nytt på nytt - men hun har også skrevet mye selv, som for eksempel fjernsynsserien «Fra hjerte til hjerte» med seg selv i hovedrollen.

Monologen «Fra mann til mann» har hun, som tittelen sier, lagt i munnen på en mann, en rimelig sint mann.

Spilt av Gard Eidsvold

72 jomfruer (Thomas Seeberg Torjussen)

Frank Kjosås

Frank Kjosås.

Foto: Hege Stabell / NRK

Den neste teksten, «72 jomfruer» er det forfatteren, Thomas Seeberg Torjussen, egentlig selv kaller en ungdomssynd.

Den ble opprinnelig skrevet på oppdrag fra Øyafestivalen i 2006. Da ble det satt opp en del sorte, små bokser over hele festivalområdet. Du kunne stikke hodet inn i boksen, og så stod du ansikt til ansikt, tett innpå en skuespiller som framførte en tekst for deg.

Og Torjussen skrev monologen for denne installasjonen.

Thomas Torjussen er født i 1974, og han er utdannet manusforfatter ved den norske filmskolen. Han har skrevet spillefilmen ”Sønner” og laget også en adapsjon av Den siste revejakta. Akkurat nå arbeider han med manusutvikling i NRK Drama, og det siste han gjorde for NRK var Koselig med peis.

Spilt av Frank Kjosås

«Mitt Spill» (Morten Joakim)

Kim Sørensen

Kim Sørensen.

Foto: Hege Stabell / NRK

Forfatter Morten Joakim forteller at teksten oppstod i forbindelse med at han skrev en om fenomenet gambling.

Han var aktiv spiller selv på den tida, drev med backgammon, sjakk og nettpoker, men så ble han etter hvert lei av det han kaller midlertidig ”dopamin-belønning for seire, og adrenalinrush for kritiske øyeblikk.

Om Morten Joakim kan det sies at han er født i 1974, han er dramatiker, instruktør og komponist - og teaterleder på Soria under Moria teater på Torshov, som setter opp teater for barn og unge.

Ja, og om denne monologen sier Morten Joakim til slutt at - teksten dreier seg om meningsløsheten bak fenomenet gambling, som han mener ikke har noe reelt med det å være menneske å gjøre overhodet. Unntatt dette ene spillet, som fratar deg livet dersom du taper.

Spilt av Kim Sørensen

«Tanken er en ting» (Tale Næss)

Ågot Sendstad

Ågot Sendstad.

Foto: Hege Stabell / NRK

Akkurat som Ingunn Andreassen, som har skrevet den første monologen i søndagens sending, så har også Tale Næss fundert over hva en monolog egentlig er.

Og hun beskriver det på denne måten at ”en monolog er en hendelse, en erkjennelse som skjer mens du og jeg, som lytter, hører på.”

Tale Næss er født i1969. Hun er utdannet i filmvitenskap, har skrevet dramatikk i over 10 år. For de fleste medier og fått oppført stykker i flere land.

Og så til monologen ”Tanken er en ting” - som skildrer det øyeblikket da et eller annet skjer, så du plutselig ser verden og deg selv utenfra. Og så ser du kanskje at alt er forandret uten at du har oppdaget det. Og hvor går veien nå videre?

Spilt av Ågot Sendstad

[ Tekst: Yngvil Kiran ]

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen