Hopp til innhold

Fem høydepunkter fra Oslo internasjonale kirkemusikkfestival

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival byr på musikk som kan få de mest gudløse av oss til å sette døra på gløtt. Her får du fem høydepunkter fra årets program.

Orgelgalleriet i Oslo domkirke

Orgelgalleriet i Oslo domkirke. Den danske komponisten Bent Sørensen har fått i oppdrag å komponere en ny Matteuspasjon til avslutningskonserten ved årets festival, som skal spilles her.

Foto: Wikipedia/Hans A. Rosbach

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival er i sin helhet avlyst på grunn av koronaviruset. Dette skjedde etter at denne artikkelen ble publisert. Ingen av konsertene på denne lista vil dermed bli spilt.

For 20. år på rad fyller Oslo internasjonale kirkemusikkfestival hovedstaden med sakrale klanger. Festivalen har etablert seg som en av de største og viktigste begivenheter for klassisk musikk i Norge.

Bent Sørensen: «Matteuspasjonen» (urfremføring)

Bent Sørensen

Unik stemme: den danske komponisten Bent Sørensen.

Foto: Lars Skaaning

Pasjonsmusikken har en helt spesiell status innenfor den vestlige kirkemusikktradisjonen. Den dramatiske historien om Jesu pågripelse, lidelse, korsfestelse og død har inspirert noe av den mest gripende musikken festet til notepapir.

Den danske komponisten Bent Sørensen har fått i oppdrag å komponere en ny Matteuspasjon til avslutningskonserten ved årets festival. Hans evne til å komponere i dialog med tradisjonen og historien har ført til priser fra fjern og nær.

Bent Sørensen er en av de få nålevende komponister som virkelig oppfattes som viktig, både av en kresen kritikerstand og et bredt publikum.

To norske ensembler i toppsjiktet står for fremførelsen: Det Norske Solistkor og Ensemble Allegria.

Kanskje blir dette vårens store begivenhet på klassiskfronten.

Oslo domkirke, søndag 22. mars kl. 19.00

Ludwig van Beethoven: Missa Solemnis

Originalmanuskript "Missa Solemnis"

Beethovens originalmanuskript til «Missa Solemnis»

Foto: Omnifacsimiles

Naturlig nok domineres programmet av årets store jubilant: Ludwig van Beethoven, som ble født for 250 år siden. Åpningskonserten byr på den storslagne «Missa Solemnis», som mange regner som komponistens hovedverk.

Orkesteret Le Cercle de l’Harmonie er et av de nye stjerneskuddene på tidligmusikkhimmelen, og slår seg her sammen med Estisk filharmonisk kammerkor. Tre av fire stjernesolister er norske, blant annet sopranen Birgitte Christensen, som nylig vekslet med Cecilia Bartoli i en rolle ved Zürich-operaen.

Det blir ikke større enn dette.

Oslo domkirke, fredag 13. mars kl. 19.00

Kåre Nordstoga: 12 folketonepreludier (urfremføring)

B1YGe3mgexI

Gjør himmelen høyere: domorganist Kåre Nordstoga.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Ikke alle vet at Oslo har en domorganist som regnes som en av de beste konsertorganister i Europa. Enten han reiser rundt og spiller inn Bach på de fineste barokkorglene på kontinentet, eller akkompagnerer salmesangen en helt vanlig søndag, så blir himmelen litt høyere og den mentale porten litt videre når Nordstoga sitter på orgelkrakken.

Telemarking som han er, så har folkemusikken har alltid stått sentralt i Kåre Nordstogas virke (jepp, han er tremenningen til Odd). Han har samarbeidet med flere av Norges ledende sangere og felespillere. Under kirkemusikkfestivalen urfremfører han sine 12 nye «folketonepreludier», korte orgelstykker basert på melodiene som generasjoner av musikere har ført videre.

Oslo domkirke, lørdag 14. mars kl. 2100.

Johann Sebastian Bach: «Johannespasjonen»

Kristus pågripes (Caravaggio, 1602)

Caravaggio: Kristus pågripes (1602)

Foto: Offentlig eiendom

«Johannespasjonen» er den mest dramatiske og blodrøde av Johann Sebastian Bachs overleverte pasjoner (tre av fem har gått tapt). Fra åpningskoret som vrir seg i smertefulle dissonanser. Så via den overjordisk vakre tenorarien «Erwäge», som bruker det arkaiske instrumentet viola d’amore til å male bildet av Jesu’ bloddryppende ryggtavle. Og til slutt den uendelige sorgen i avslutningskoralen. «Johannespasjonen» er et verk som kan få de mest gudløse blant oss til å sette døra på gløtt.

Barokkanerne er Norges ledende profesjonelle barokkorkester, og fremfører her verket med kun fem sangere, som også synger korpartiene.

Oslo domkirke, onsdag 18. mars kl. 20.00

Ludwig van Beethoven: Strykekvartetter

Hagen Quartett

Ledende Beethoven-tolkere: den østerrikske Hagen-kvartetten.

Foto: Harald Hoffmann / Hagen Quartett

Festivalens aller siste konsert (kvelden etter avslutningskonserten, faktisk) kan vise seg å bli den største av dem alle.

Strengt tatt er ikke Beethovens strykekvartetter kirkemusikk. Men kirkerommet er helt på sin plass, for et større mysterium enn Beethovens sene kvartetter finner man knapt i musikkens verden.

Med Bach og Haydn i sekken vandrer Beethoven inn i landskaper ingen har sett maken til, verken før eller siden. Og husk: mannen ble etter hvert mer eller mindre stokk døv. Det er simpelthen ikke til å tro.

Ingen spiller denne musikken bedre enn den østerrikske Hagen-kvartetten, grunnlagt i 1981 av en søskenflokk i tenårene fra Salzburg.

Det sies at når englene spiller for Gud spiller de Bach, mens når de spiller for hverandre, spiller de Mozart.

Jeg tror Gud hører på Beethoven med Hagen-kvartetten når englene har gått og lagt seg.

Frogner kirke, mandag 23. mars.

Hei!

Jeg er utdannet musiker og musikkviter, og jobber som anmelder innenfor opera, klassisk og samtidsmusikk i NRK. Har du tips til noe jeg bør sjekke ut eller anmelde? Send meg en epost!

Les gjerne saken jeg skrev om åtte kvinner som endret den klassiske musikken, dykk inn i historien om Kirsten Flagstad, oppdag fem av operahistoriens vakreste kjærlighetsduetter, eller lytt til mine anbefalinger i NRK Radio.

Kulturstrøm