Hopp til innhold

Fem amerikanske senatorer vil ha tydeligere merking av seksuelt innhold

En gruppe republikanske senatorer ønsker ikke at barn skal være vitne til innhold av seksuell karakter i filmer og serier.

Edvin Ryding og Omar Rudberg spiller prins Wilhelm og Simon i «Young Royals».

Netflix serien «Young Royals» handler om to gutter som finner kjærligheten. Fem senatorer vil at TV-serier som har et seksuelt innhold skal merkes bedre.

Foto: Netflix

Ifølge det amerikanske nettstedet Vice, er det snakk om fem republikanske senatorer, som ønsker at TV-kanaler skal merke serier og filmer som inneholder seksuelt innhold.

Senatet i USA består av 100 senatorer, med to fra hver delstat.

Fem senatorene har sendt et brev til TV Parental Guidelines Monitoring Board, som blant annet lager aldersgrenser på filmer og serier.

I det to sider lange brevet skriver de at TV-kanaler burde varsle fra tydeligere.

De mener at dette vil hjelpe foreldre som ønsker å skjerme barna sine fra det de kaller «forstyrrende innhold».

Senatorene argumenterer det også med at de siste årene har temaer av seksuell karakter blitt aggressivt promotert i barneprogrammering, inkludert skadelige eksperimentelle behandlinger for psykiske lidelser som kjønnsdysfori.

I tillegg mener de at dette skader barneskuespillere.

I brevet nevner senatorene at en Disney-leder nylig sa at hun støtter å ha mange LHBTQ-karakterer i seriene sine.

Tidligere i år innførte den amerikanske delstaten Florida en instruks om å ikke snakke om kjønn og seksualitet i barnehager og klasserom blant de yngste.

Loven blir av kritikerne kalt «Don't say gay», som på norsk blir kalt «Ikke si homo».

I en første versjon av denne saken vinklet NRK på at «Fem amerikanske senatorer vil merke homofilt innhold». I brevet de har sendt har de ikke skrevet det, og artikkelen er derfor endret til at «Fem amerikanske senatorer vil ha tydeligere merking av seksuelt innhold».

Senatorene snakker ikke spesifikt om homofilt innhold, og NRK har også derfor tatt ut sitatene fra Inge Alexander Gjestvang i Foreningen Fri, som ble forelagt en annen versjon av saken.

Kulturstrøm

 • TV 2-leiinga beklagar oppførselen til Fredrik Græsvik

  Privatpersonen Eirik Furuseth fekk meldingar frå TV 2-journalist Fredrik Græsvik etter at Furuseth hadde skrive ein Facebook-melding om TV 2 si handtering av skyteepisoden i Oslo.

  Furuseth opplevde meldingane frå Græsvik som truande. TV 2 beklagar oppførselen frå journalisten.

  – Vi beklagar at førespurnaden blei sendt frå journalisten overhovudet. Det var ikkje dekning for slike påstandar, og det er dermed brot på våre eigne rutinar, skriv utanrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen i ein e-post til Nettavisen, som først skreiv om saka.

 • Oslo Pride ventar med arrangement til etter sommarferien

  I går vart trugselnivået i Noreg sett ned frå høgste nivå, nivå fem, til nest høgste nivå, nivå fire. Politiet i Oslo har sagt at dei vil vurdere kvart enkelt offentleg arrangement no.

  Oslo Pride presiserer likevel at dei ikkje vil arrangere noko i Oslo akkurat no. Dei skal diskutere vegen vidare med det skeive miljøet etter sommarferien.

  Likevel meiner leiar i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, at det er viktig at resten av landet gjennomfører planlagde arrangement.

  – No er det viktigare enn nokosinne å delta på pride i bygda og i byen du bur, seier ho.

  Ho oppmodar alle til å slå ring om sine skeive, og at dei støttar opp om lokale markeringar.