NRK Meny
Normal

Felejazz fra Ungarn

Ungarns bidrag til Jazz jorda rundt-serien er to fiolinister i særklasse: Veteranen Csaba Deseö (71) og yngste skudd på stammen, Lajos Sarközy (19).

Csaba Deseö

Klassisk og jazz

Først ut er den nå 71-årige Csaba Deseö som er på hjemmebane i Budapest hvor han ble født i 1939. Moren var fiolinpedagog så dermed var karrieren lagt – via Bela Bartok Musikk-skolen og senere musikkakademiet hvor unge Csaba studerte både bratsj og fele, for å ende som fast ansatt orkestermusiker i Det ungarske statsorkester gjennom drøye 30 år.

Men parallelt med dette startet han allerede i 20-års alderen sin jazzkarriere - med egne grupper, opptreden på klubber og festivaler rundt omkring i Europa og plateinnspillinger, også med svenske musikere. Vi møter ham i Ungarsk Radio med en håndplukket kvintett: gitarist Istvan Gyarfas, vibrafonist Gabor Cseke, bassist Peter Olah og ved trommene György Jeszenszky. Musikken er en mix av egne komposisjoner og jazzklassikere komponert av Wes Montgomery, Tyree Glenn og Dizzy Gillespie.

Vidunderbarn

Deretter møter vi den 19 år unge fiolinkollega Lajos Sarközy. Som vidunderbarn flest startet han fra 5 års alder og kom 13 år gammel inn på det prestisjetunge Franz Liszt musikkuniversitet i klasse for spesielle talenter. Siden vinner han den ene konkurransen etter den andre, blant annet den internasjonale Telemann-konkurransen i Polen.

12 år gammel opptrer Sarközy i Paris med ingen ringere enn Didier Lockwood, Frankrikes store jazzfelemodernist – og 15 år gammel vinner han en stor jazzfiolinistkonkurranse i Ungarsk Radio – med egen plateinnspilling som premie. Lajos Sarközy holder allikevel Johann Sebastian Bach og Bela Bartok som sine største inspirasjonskilder og er ellerts et råskinn i bordtennis. I EBU-sendinga til hele Europa byr han på låter av Charlie Haden, Chick Corea - og også han av bebop-kongen Dizzy Gillespie!

Se Lajos Sarközy spille Zigeunerweisen

Hør sendinga

  • JAZZ JORDA RUNDT
  • P2 lørdag 27/11 kl. 22.05
  • NRK Jazz også torsdag 2/12 kl. 9.03. 15.03 og 21.03


Kulturstrøm

  • Sjeldent intervju med Ferrante

    I et sjeldent intervju forklarer forfatteren bak navnet Elena Ferrante tankene bak sitt forfatterskap og om den medievirkeligheten vi befinner oss i. Les hele intervjuet hos LA Times. Ferrante er mest kjent for sine fire bøker utgitt i Italia 2011–14, der en aldrende Elena Greco kronologisk beskriver sin oppvekst i Napoli med venninnen Lila.