Feirer ettårsdag med gode lyttertall

I det NRK P1+ feirer ettårsdag bekrefter kringkastingssjefen at lyttertallene har stabilisert seg på et nivå som er godt over det som var målet for det første året. – Det er jo nesten for godt til å være sant, sier Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eirksen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen feirer at P1+ er blitt ett år gammel og har mange lyttere.

Foto: Kjersti Apenæs / NRK

2. oktober 2013 gikk NRK inn i en ny digital radiohverdag. NRK Gull ble gjort om til NRK P1+, og de eldste lytterne, som følte de hadde vokst ut av NRK P1, skulle få et nytt tilbud.

Viggo Valle, Thor Gjermund Eriksen og Kari Sørbø

Programlederne Viggo Valle hadde Thor Gjermund Eriksen og programleder-kollega Kari Sørbø på besøk i studio under den aller første utgaven av kanalens Frokostradio 2. oktober 2013.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Ettårsdagen for kanalen blir feiret med boller og kaffe i redaksjonen og kringkastingssjefen sier vi trolig er unike i verdenssammenheng.

– Nesten for godt til å være sant

– Det er jo nesten for godt til å være sant. Jeg tror Norge er det eneste landet i hele verden akkurat nå, som opplever at radiolyttingen øker. I 2014 har radiolyttingen hittil totalt sett økt, både for NRKs kanaler og de kommersielle kanalene, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermudn Eriksen bekrefter at NRK P1+ har et stabilt daglig lyttertall på et sted mellom 150.000 og 200.000.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Det er jo helt fantastisk, at det mediet som er det eldste, som NRK har drevet med i over 80 år fortsatt vokser, og er det mediet som når flest i alle aldre hver dag, sier en entusiastisk kringkastingssjef.

Da P1+ ble lansert var målet at man skulle nå en stabil lyttermasse på 100.000 lyttere daglig, i løpet av kanalens første leveår. For noen uker siden fikk kanalen radiobransjens fagpris og må sies å ha vært en suksess siden oppstarten. Eriksen er overveldet.

Nesten 200.000 daglig

– Om noen hadde sagt at vi bare noen uker etter lanseringen, at de som jobber der skulle klare å skape en så nær relasjon til lytterne at mellom 100.00 og 200.000 lyttet daglig. Da hadde ikke jeg trodd det, og antagelig ikke de heller, sier han og forteller at lyttingen nå har stabilisert seg mellom 150.000 og 200.000 lyttere daglig for kanalen.

NRK P1+ hadde aldri blitt noe av om man hadde fortsatt med det gamle FM-nettet, siden det ikke var plass til flere frekvenser. Nå er DAB-nettet ferdig utbygget og om noen måneder skal myndighetene bestemme om FM-nettet skal slukkes i 2017.

Han forteller at det er flere tanker som ligger bak å lage en skreddersydd kanal for de over 55.

– Radioen trengte rom

– Den ene var jo at Norge står foran et teknologiskifte. Det gamle FM-nettet var i ferd med å blåse ned fra fjelltopper og måtte investeres mye i. I tillegg var det sånn at vi kunne fått driftsproblemer om vi ikke gjorde noe nytt.

– Det andre er at det er en veldig begrenset kapasitet i forhold til å kunne lage nye riksdekkende kanaler [i FM-nettet journ.anm.]. Og vi mente at radioen trengte rom for å utvikle seg og lage nye radiotilbud til folk. Da måtte vi over på DAB. Og da var et viktig å lage en kanal for dem som er ekstra glade i radio og oss som er litt voksne. Så kan de andre kanalene utvikle seg i en litt annen retning.

Kulturstrøm

 • Avtale om nytt museumsbygg

  Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) skal nå bygge et sikrings- og museumsbygg over ruinene av Tungtvannskjelleren på Vemork. Arbeidet starter 3. august. Prosjektet skal etter planen være ferdig i september neste år.

  Tungtvannskjelleren ved Hydrogenfabrikken på Vemork.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hagia Sofia ikke lenger museum

  Tyrkia har fjernet landemerket Hagia Sofias status som museum. Dermed banes veien for at den kan omgjøres til en moske igjen. Tyrkias høyeste administrative domstol har annullert bestemmelsen fra 1934 som gjorde landemerket i Istanbul til et museum.

  Hagia Sofia sett fra parken.
  Foto: Nina Skurtveit / NRK
 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix