Hopp til innhold

Politiet etterforskar angrep på skodespelar

To maskerte menn skal ha gått til angrep og kome med rasistiske kommentarar mot skodespelaren Jussie Smollett. FBI er også kopla inn for å etterforske eit tidlegare trugsmål mot mannen.

Jussie Smollett

To maskerte menn skal ha gått til angrep på Jussie Smollett tysdag. Mange kjente personar har sendt støttande ord og fordømt angrepet på sosiale medium.

Foto: Willy Sanjuan / AP

Skodespelaren Jussie Smollett hamna på sjukehus etter at to menn skal ha gått til angrep på han på gata i Chicago. Dei skal ha ropt rasistiske og homofobiske kommentarar og slått skodespelaren. Ifølgje TMZ skal dei også ha lagt ei løkke rundt halsen hans og tømt bleikemiddel over han.

Angriparane skal også ha ropt: «Dette er eit MAGA-land!» MAGA er ei forkorting av Trump-slagordet frå presidentvalkampen i 2016, «Make America Great Again».

Smollett var i Chicago for å spele ein konsert og gjere opptak til nye episodar av TV-serien «Empire». I TV-serien spelar han ein homofil artist. Smollett stod sjølv fram som homofil i eit intervju med Ellen DeGeneres i 2015.

Då det påståtte angrepet skjedde, var politiet allereie i gang med å etterforske eit trusselbrev produsenten Fox hadde fått tilsendt. Brevet var skrive i eit trugande språk, og det var strødd eit pulver over brevet som etterforskarane meiner kan vere ein knust paracet.

FBI er kopla inn i saka, som blir etterforska som mogleg hatkriminalitet, melder ABC News.

Innspelinga held fram

Det er uvisst kva følgjer angrepet på Smollett får på innspelinga av den femte sesongen av «Empire». Men ifølgje Variety held dei fram filminga, men produksjonsskjemaet er flytande resten av veka.

På grunn av brevet som blei sendt til produksjonen tidlegare og angrepet mot Smollett denne veka, er det snakk om å skjerpe tryggleiken rundt settet, skriv TMZ.

«Empire»-produsent Brian Grazer seier til Deadline at han reagerer med avsky på angrepet mot Smollett.

– Jussie er ein av dei flottaste personane eg har jobba med. Eg håper han kjem seg raskt. Hat og intoleranse har ingen plass i samfunnet vårt.

Massiv støtte

Angrepet mot Smollett har skaka den amerikanske underhaldningsverda. Mange kjendisar har uttrykt støtte til skodespelaren og artisten på sosiale medium, og fordømmer angrepet.

Blant dei er skodespelaren Viola Davis, som skriv at dette er eit rasistisk og homofobt angrep alle bør ta personleg.

Naomi Campbell, som spelte ein motedesignar i dei to første sesongane av «Empire», er også forferda over det som har skjedd. Ho ber både serieskapar Lee Daniels og ordføraren om å gjere noko for at gjerningspersonane ikkje skal kome seg unna.

Også artistane John Legend og Janelle Monáe gir støtte til Smollett og familien hans.

Laster Twitter-innhold

Leiaren i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, kallar angrepet ein hån og oppmodar folk til å forplikte seg til å få slutt på hatet.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK