NRK Meny
Normal

Gullalderen er tilbake!

Faudel gjenskaper gullalderen for Algeries notoriske raïmusikk. Og det med bravur. Jeg lengter tilbake til en mer uskyldig tid.

faudel: bledi memory

Det var en herlig tid. Cheb Khaled var fremdeles en sensasjon fra Algerie, raïmusikken var på manges lepper, Chaba Fadela og Cheb Saharoui var det heteste paret på planeten og borgerkrigen i Algerie hadde ennå ikke slått ut i full blomst. Her i Europa var vi nysgjerrig på den nye musikken fra den andre siden av Middelhavet og angsten for muslimer var forbeholdt høyreekstremister. Ah, lyden av en kjip og billig synth. Dét var tider, det!

Old school

Det var denne musikken Faudel vokste opp med, og det er denne epoken han prøver å gjenskape. Det er altså et par forutsetninger for at du skal like dette: Du må like popmusikk. Du må se poenget med old school synthlyder. Og du må, kanskje, ha et forhold til raï fra før.

Raï

Raï var musikken til den marginaliserte generasjonen ungdommer som utgjorde 75% av Algeries befolkning. Den var en billig, skitten og ufattelig fengende musikk, og kongen var Cheb Khaled. Senere gikk han hen og ble Frankrikes største popstjerne, og for 10 år siden ga han ut den fantastiske konsertplaten ”1,2,3.. Soleil” sammen med nordafrikansk musikks enfant terrible, Rachid Taha, og den unge og da nesten helt ukjente smørsangeren Faudel. Siden har Faudel etablert seg solid på egen hånd. Dette er hans femte cd.

Karismatisk

Faudel begår ingen ”nye versjoner" av gamle helters slagere. Tvert imot er han trofast mot lyden av fortiden. Det handler om fioliner, gimbre, oud, krakeb - selve lyden av Maghreb. Samtidig er det altså popmusikk: trommer, gitar, bass og den fantastisk primitive lyden av synther fra 1980-tallet. Ikke alles kopp med te, kanskje, men min! Det er likevel ikke det som løfter musikken til Faudel, det er det stemmen hans som gjør. Den har akkurat den blandingen av sårbarhet og autoritet som gjør ham til en karismatisk sanger.

Som om tiden har stått stille

Av alle låtene her, hvilken gjør Faudel best? Det er nok å velge mellom. Han løfter egyptiske Amr Diabs megahit ”Nour El Ain” ut av Midtøsten og vestover til Maghreb. Han synger duett med Leita El Berrack på Chaba Fadela og Cheb Saharouis ”Dana Dana”, som om tiden har stått stille i 20 år.

Gullalder

Men mest av alt, han gjør Raina Rais episke sang fra 1983, ”Zina”, akkurat slik den skal gjøres, gitarsolo, synthlinjer, gnawarytmer og det hele. Dette er nostalgisk, jada, og du kan selvsagt la være å like dette.. Men det er også en påminnelse om hvor stort raï var, og hvor dypt gullalderen er savnet.

Faudel: Bled Memory
Mercury; 532 448 0

Kulturstrøm

  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

  • Stanser Nobel-senter

    En svensk domstol setter foten ned for den planlagte byggingen av det som skulle bli Nobelstiftelsens nye storstue på Blasieholmen i Stockholm. Miljødomstolen mener uerstattelige kulturhistoriske verdier ville gått tapt dersom byggeprosjektet hadde blitt gjennomført (NTB).