NRK Meny
Normal

Fastelavnsboller

På søndag er det Fastelavn, bolledagen over alle bolledager. Lise Finckenhagen lar ikke en slik anledning gå fra seg og disker opp med fastelavnsboller i Frokost-TV.

fastelavensboller
Foto: NRK

Du trenger:

150 smør

6 dl melk

50 g gjær, gjerne den røde

1 1/2 dl sukker

1 ts vaniljesukker

2 ts kardemomme

1/4 ts salt

ca. 15 dl hvetemel

sammenpisket egg til pensling

Fremgangsmåte: 

Smelt smøret i en kasserolle, tilsett melken og varm til væsken er fingervarm. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over væsken og rør til gjæren er oppløst.

Rør inn sukker, salt, vaniljesukker og kardemomme. Tilsett melet litt etter litt og elt deigen til den er glatt og smidig og så vidt slipper bakebollen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. La deigen heve under plast til dobbel størrelse.

Arbeid deigen sammen på et bakepapir. Dryss litt mel på bordet eller smør det med litt olje eller smør. Trill ut boller og sett dem over på et stekebrett med bakepapir eller bakeduk. Dekk bollene med plast og etterhev i ca 45-50 minutter.

Pensle bollene forsktig med egg og stek dem midt i ovnen ved 220 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl bollene på rist. Del bollene i to og fyll dem med f.eks. bringebærsyltetøy og pisket krem. Dryss over melis og server straks.

Forslag til fyll:

Visp kremen med frø fra vaniljestang og smør bollen med et tynt lag appelsinmarmelade.

Lag en fast vaniljekrem og bland den med litt pisket krem.

Lag rørte bringebær/jordbær ved å røre litt sukker og frøene fra en vaniljestang sammen med tinte fryste bringebær/jordbær.

Legg en bit sjokolade og en skje vaniljekrem eller litt revet kransekakemasse inn i bollen før den heves.

Bollene kan også pensles med smeltet sjokolade eller pensles med litt smør og rulles i sukker.

Flere kulturnyheter